Εργαστήρια Λόγου από τις εκδ. Κοντύλι

24grammata.com/ εκπαίδευση

Χτίζοντας ένα κείμενο

www.kondyli.gr

Εργαστήριο διάρκειας 20 ωρών – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18/02-25/02-04/03-11/03-18/03-01/04-8/04

Από την εποχή του Αριστοτέλη και τις κατηγορίες του μέχρι τα σημερινά εργαστήρια γραφής, ανεξαρτήτως του είδους του κειμένου, η αγωνία είναι η ίδια: πώς καταφέρνουμε να οργανώσουμε σε κείμενο, σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα, ιστορίες, αφηγήσεις…. Ποια γλώσσα, ποια εκφραστικά μέσα μπορούν να τιθασεύσουν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα στα στενά όρια του γραπτού λόγου.

Στο εργαστήριο λοιπόν αυτό, η γλωσσική επιστήμη μπαίνει στην υπηρεσία της Αυτού Εξοχότητας του… γραπτού λόγου. Είτε πρόκειται για μυθοπλασία, είτε για δοκιμιακό λόγο, είτε για μικρής έκτασης (διήγημα…) ή μεγάλης έκτασης μυθοπλασία (νουβέλα, μυθιστόρημα), είτε για ρεαλιστικό ή φανταστικό περιεχόμενο, ο περιβάλλων κόσμος  δομείται, οργανώνεται και περιγράφεται/κατανοείται μέσα από το τι, το πού, το πότε, το ποιος, το γιατί, το σε σχέση με τι, το πώς δρα και το τι παθαίνει κάποιος ή κάτι. Και παίρνει μορφή μέσα από λέξεις και προτάσεις, μέσα από ρήματα και επίθετα, από μεταφορές και παρομοιώσεις, από την ενεργητική και μέση φωνή.

Αχ αυτά τα επίθετα! Τι έχουν τραβήξει! To επίθετο φονεύει το ουσιαστικό, λέει ο Anatole France. Κι όμως! Το επίθετο μπορεί να «χρωματίσει» ένα ουσιαστικό, να σηματοδοτήσει μια άλλη κατάσταση. Εξαρτάται το πού και πότε εισάγεται και βεβαίως δεν είναι για χόρταση! Όλα αυτά τα οικοδομικά υλικά αλλά και όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για τα προς οικοδόμηση κείμενα (λεξικά κτλ…), θα τα δούμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου μέσα από ασκήσεις και μικρά κείμενα των συμμετεχόντων.

Στα κείμενα αυτά, με απόλυτο σεβασμό πάντα στην προσωπική έκφραση του καθενός, θα γίνει επεξεργασία ώστε να βρεθεί η σωστή λέξη, η ακριβής έκφραση, η κατάλληλη δομή. Χρησιμοποιώντας επίσης έργα γνωστών συγγραφέων θα διερευνηθούν τρόποι συγγραφής διαφόρων κειμενικών ειδών.

Το σεμινάριο αυτό εισάγει στη διαδικασία της γραφής και απευθύνεται σε όσους επιχειρούν το συγγράφειν για οποιοδήποτε λόγο (επιστημονικό, δημοσιογραφικό, μυθοπλασία…) www.kondyli.gr

Βελτιώνω τα γραπτά κείμενα μου

www.kondyli.gr

Εργαστήριο διάρκειας 12 ωρών ανά ενότητα – ΤΕΤΑΡΤΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:  ΤΕΤΑΡΤΗ  16/02-23/02-02/03-09/03 Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ  16/03-23/03-30/03-06/04 Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο ενότητες για να καλυφθούν διαφορετικές όψεις του γραπτού λόγου/κειμένου (μορφή – περιεχόμενο) και διαφορετικές γλωσσικές ανάγκες των συμμετεχόντων.

Στους ενδιαφερόμενους που δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες του εργαστηρίου θα δοθεί η δυνατότητα αξιολόγησης των γλωσσικών τους δεξιοτήτων στη συγγραφή και επεξεργασία γραπτού κειμένου μέσω ειδικά σχεδιασμένων γλωσσικών δοκιμασιών (τεστ). Με τον τρόπο αυτό θα εκτιμηθούν οι τυχόν αδυναμίες ή οι ικανότητές τους στα αντικείμενα των διαφορετικών ενοτήτων και θα προταθεί η παρακολούθηση της ενότητας που ικανοποιεί αποτελεσματικότερα τις ανάγκες τους.

Ενότητα A

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν βασικά ζητήματα μορφής των νεοελληνικών λέξεων και θα συζητηθούν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στην ορθογραφία, στην κλίση και στη χρήση του μονοτονικού.
Η ενότητα αυτή θα ολοκληρωθεί σε 4 τρίωρες συναντήσεις.
Ενότητα Β
Στη δεύτερη ενότητα θα αναλυθούν μέσω αυθεντικών κειμένων γραπτού νεοελληνικού λόγου θέματα που αφορούν τη δομή και τη σημασία. Έμφαση θα δοθεί σε ζητήματα στίξης, σύνταξης και λεξιλογίου.
Η ενότητα αυτή θα ολοκληρωθεί σε 4 τρίωρες συναντήσεις.
Οι συμμετέχοντες και στις δύο ενότητες του σεμιναρίου θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής μέσω της συγγραφής και επεξεργασίας γραπτών κειμένων.

ΧΡΟΝΟΣ: 17:30 ΕΩΣ 20:00
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 120 € (ΜΕ Φ.Π.Α.) για την κάθε ενότητα για παρακολούθηση στα γραφεία μας ή μέσω  teleconference
ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ: 2 ισόποσες δόσεις (εγγραφή, ολοκλήρωση του σεμιναρίου) ή με πιστωτική κάρτα σε 3 άτοκες δόσεις
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άννα Ιορδανίδου – Έλενα Μάντζαρη

www.kondyli.gr