ΕΡΤ: Το πιο υγιές θα ήταν να ανοίξουμε τα μάτια μας.

ερτ

24grammata.com- πολιτικός λόγος

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ»
Το πιο υγιές θα ήταν να ανοίξουμε τα μάτια μας.

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Το ζήτημα δεν χωρά λογοτεχνικότητες, εικασίες ή υπαινιγμούς. Απαιτείται μια σαφής κριτική θεώρηση των πραγμάτων, προκειμένου να εκτιμηθεί ρεαλιστικά ακόμα μία αυθαιρεσία της κυβερνητικής αρχής. Το ζήτημα της λειτουργίας της ΕΡΤ δεν συνιστά μία πρόφαση δημοκρατικότητας, αλλά μία απαίτηση. Η ελληνική, δημόσια τηλεόραση, η οποία απόψε αποδεικνύει πως ποτέ δεν στάθηκε τέτοια επιστρατεύεται ως άλλη Ιφιγένεια προκειμένου να ικανοποιηθεί στο ακέραιο η έξωθεν απαίτηση για εξυγίανση. Καθίσταται σαφές πως μια τέτοια προοπτική συνιστά μια επίκαιρη απαίτηση. Η χώρα ρημαγμένη, άβουλη και ακυβέρνητη αφήνεται στο έλεος των δανειακών συμβάσεων και οφείλει να εκτελέσει στο ακέραιο τις διογκωμένες υποχρεώσεις της. Τούτο συνιστά το πρώτο ζητούμενο. Δεν θα πρέπει όμως κανείς να λησμονήσει πως ακόμα και βρισκόμενη σε μια τέτοια θέση, μια χώρα δικαιούται να διατηρήσει καθ΄ολοκληρίαν τα αυτονόητα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης και της αυτονομίας. Η αποψινή εξέλιξη καταδεικνύει την ανεπάρκεια ή την πολύ σοβαρότερη απροθυμία της κυβερνητικής ηγεσίας να στηρίξει τον τόπο, να υπερασπιστεί το λαό και τα δικαιώματά του. Βιώνουμε δίχως άλλο την εποχή των υποχρεώσεων. Κεκτημένα ετών καταργούνται στο όνομα της ανάπτυξης, κεκτημένα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθούν εκ νέου, ισχυροποιημένα στους φορείς τους. Η αποψινή εξέλιξη και η οριστική παύση της ΕΡΤ δεν αποτελεί ένα μέσο εξυγίανσης, αλλά μία άνευ προσωπείου επιβεβαίωση της ατμόσφαιρας την οποία πλέον ο λαός έχει εμπεδώσει. Αστυνομοκρατία, επιβολή αυθαίρετων αποφάσεων οι οποίες διαταράσσουν με εκκωφαντικό τρόπο την κανονιστική λειτουργία της δημοκρατίας, αβεβαιότητα, προσαύξηση στο ήδη διογκωμένο, ανεργιακό ποσοστό.
Οι παρεμβάσεις όσων υπερασπίζονται τη διαφάνεια, για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο, ανασύροντας την υποτιθέμενη έλλειψή της ως αιτία της απόφασης περί οριστικής διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ, θα πρέπει να σταθούν πέρα και έξω από τις τιμολογιακές επιβαρύνσεις και τις μοντέρνες, αναπτυξιακές προοπτικές. Η παύση της ΕΡΤ κλονίζει πάνω από όλα την τέταρτη εξουσία, θίγει στο σύνολο την ισχύ της, ενώ ταυτόχρονα συνδράμει στην ανάδειξη νέων συσχετισμών, οι οποίοι όχι μόνο δεν διαθέτουν δημόσιο χαρακτήρα, αλλά επιβάλλουν με θρασύτητα την κομματική τους ταυτότητα τώρα συγκαλυμμένα, αλλά με περισσότερο θάρρος στο άμεσο μέλλον. Δεν δικαιούμαστε να ελπίζουμε. Ο συγκεντρωτισμός σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο πρέπει να συναντήσει την αντίδραση. Δεν μιλούμε για μια συνδικαλιστική δράση. Άλλωστε τα κακώς κείμενα ετούτου του τομέα αποτέλεσαν επιχείρημα αδιάσειστο στο διάγγελμα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και ίσως όχι αδίκως.Τούτη την ώρα απαιτείται μια ολόψυχη μεταβολή της οπτικής μας προς τα γεγονότα. Η κρίση μας δεν δικαιούται να είναι υποκειμενική. Οφείλει και πρέπει να σταθεί αντικειμενική, στέρεη διάψευση όσων ερείζουν πως ετούτη η επικαιρότητα διαμορφώνεται από μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Οι σθεναρές αντιδράσεις επιβεβαιώνουν πως οι πλειοψηφίες φέρονται πλέον εκτός σχήματος, βρίσκονται στις οδούς και τα προαύλια και απαιτούν μια ειλικρινή πια αποτίμηση της επικαιρότητας. Εν μέσω ηχηρών παραδοχών για λάθη και προχειρότητες εκ μέρους των δανειστών, οι απόψεις μας για το αποψινό γεγονός πρέπει να επικεντρωθούν στην πάταξη της αυθαιρεσίας. Και μόνο.
Υπενθυμίζεται πως χρίζει ιδιαίτερης προσοχής ο επαναπροσδιορισμός της ερμηνείας των όρων «υπουργός» και ακόμη περισσότερο «πρωθυπουργός.» Ο τελευταίος οφείλει να υπηρετεί με τη μέγιστη προθυμία. Η αποψινή του απουσία μόνο ως διαβεβαίωση μελλοντικών αντιστοίχων μπορεί να εκληφθεί.