Εάν (ένθετο του 24grammata.com)
αποκλειστικά στο 24grammata.com
Διαβάστε το ebook του 24grammata.com “Ζωή εν πνεύματι” κλικ εδώ
γράφει η Διονυσία Ντάλιου
Η ζωή μας, που ταλαιπωρείται, βιώνεται αβίωτα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, εκχυδαΐζεται, ανυψώνεται, καρκινοβατεί, καταθλίβεται, υποφέρεται και δεν υποφέρεται, και η ανεύρεση του νοήματός της και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να την ζήσουμε ικανοποιητικά, γίνεται αντικείμενο του βιβλίου που αποτελείται λόγους που εκφώνησε ο Γέροντας Αιμιλιανός. Από τις εκδόσεις ‘Ινδικτος και το Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το βιβλίο εκδόθηκε το 2003 για πρώτη φορά και η Β’ έκδοση πραγματοποιήθηκε το 2010.
Η Αθωνική μοναχική εμπειρία του Γέροντα , σκέπτεται, μελετά, εμβαθύνει, τη ζωή του ανθρώπου, τη ζωή του μοναδικού και κατ’ εξοχήν πνευματικού όντος του γνωστού μας σύμπαντος κόσμου, μέσα στον κόσμο αυτό, σε σχέση με αυτόν τον κόσμο και τον Κτίστη αυτού. Η ματιά του γέροντα βλέπει αυτό το μοναδικό όν, μέσα στον Κόσμο, στην ιστορία, , στο σύμπαν, στην κτιστή πλάση, αλλά και στον κήπο του, στο σπίτι του, στην οικογένεια του , στην εργασία του, και δίνει την θεολογική θέση του θέση- μέσα από την ορθόδοξη πίστη και παράδοση- για το ποια είναι μια ζωή εν πνεύματι αληθινό, για αυτό το ον.
Η πορεία της ψυχής του ανθρώπου, είναι μια βαθιά και αντικειμενική γνώση του εαυτού, μια κατ’ αρχήν αίσθηση και επίγνωση και βίωση της αδυναμίας, της θνητότητας, της φθοράς, της μικρότητας και του παραλόγου που κυβερνά τη ζωή του , μας λέει ο γέροντας. Η ζώσα ανθρώπινη ψυχή θέλει να βγει – να υπερβεί- αυτή την κατάσταση , την πεπτωκυία φύσις , όπως την ονομάζουν οι πατέρες-, και η υπέρβαση αυτή τον οδηγεί στην γνώση του Θεού. Αυτό είναι μια πορεία , που σκοπό έχει την βίωση της αποκατάστασης μετά την πτώση, την γνήσια συνομιλία με τον θεό, την πίστη ότι ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει την φθορά και να γίνει συμβασιλέας της κτίσης.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και την βάση, ο Γέροντας Αιμιλιανός, εξετάζει τι σημαίνει μοναξιά, απομόνωση και ασθένεια για τον σύγχρονο άνθρωπο και αναλύει τα στάδια που περνάει ο άνθρωπος προκειμένου να κατακτήσει κάτι υπερβατικό, μια πνευματική ζωή, μια ερωτική σχέση με τον θεό, που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο της πτωτικής του ύπαρξης και όλα όσα αυτό επιφέρει.
Μέσα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη περιγράφει πως αποκαλύπτεται ο Θεός στην Ιστορία και στον κάθε άνθρωπο και τι σημαίνει να είναι κανείς θεολόγος, έννοια και λέξη ολότελα παρανοημένη στην εποχή μας. Θεολογία είναι η αποκάλυψη των προσωπικών μας βιωμάτων τα οποία γεμίζουν την ύπαρξή μας, διότι μόνο ο θεός μπορεί να την πληρώσει ευχαριστιακά, παρατηρεί ο γέροντας.
Αναλύει και ερμηνεύει τι σημαίνει για τον άνθρωπο να ζει σε μοναστήρι και τι είδους πολιτεία είναι αυτή, τρόπος ζωής επίσης ολότελα παρεξηγημένος στην εποχή μας, κάνει μια εμπνευσμένη θεολογικά περιγραφή περί του τι είναι η βασιλεία και ο θρόνος του θεού, αναφερόμενος και στην Αποκάλυψη.
Ο θρόνος του θεού είναι και θρόνος του ανθρώπου, λέει ο γέροντας καθώς ο Χριστός έλαβε ανθρώπινη φύση. Έτσι αυτή γίνεται μέτοχος του ουρανίου θρόνου και της εξουσίας του θεού.
Επίσης ο γέροντας αναλύει με πολύ γλαφυρό και αληθινό συνάμα τρόπο, την ζωή των πρωτοπλάστων στον παράδεισο, σε οντολογικό, πνευματικό, και υπαρξιακό επίπεδο και μας δίνει πολλές πληροφορίες για την έννοια του παραδείσου στην ορθόδοξη θεολογία , για να καταλήξει πως η ενσάρκωση και η θυσία του Χριστού μας παρέδωσε έναν άλλο παράδεισο , αντί αυτού που χάσαμε : την εντός ημών βασιλεία.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο για όσους πιστεύουν ότι το πρώτο πράγμα που είμαστε ως άνθρωποι είναι όντα πνευματικά.