Η Γεωπολιτική Ανάλυση του Τριγώνου Αίγυπτος-Συρία-Λίβανος και οι Γεωστρατηγικές του Επιπτώσεις στην Ισραηλο- Παλαιστινιακή Διένεξη.

24grammata.com/ Μέση Ανατολή

Ανχη (ΠΖ) Γεώργιου Δημητρίου, Σπουδαστή 64ης ΕΣ ΣΕΘΑ
Μάρτιος 2012

24grammata.com Free ebook (κατηγορία επιστημονικές μελέτες)

[κατέβασέτο download]

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Μέση Ανατολή και οι Χώρες που την αποτελούν υπήρξε από τη γέννηση των ανθρωπίνων κοινωνιών μέχρι και σήμερα, το θέατρο δράσεως των πολιτισμών, το πεδίο αναπτύξεως και επιβολής των μεγάλων φυλετικών και θρησκευτικών κινημάτων και το «μήλο της έριδος» των ισχυρών της γης.
Τα περιφερειακά προβλήματα που βασανίζουν το χώρο της Μ. Ανατολής έχουν τις ρίζες τους στο βάθος της ιστορίας. Η περιοχή αυτή αποτελεί τη μεγάλη πύλη της λεωφόρου που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και κατέχει το κλειδί του ενεργειακού πλούτου που τροφοδοτεί και κινεί τον τεχνοκρατικό πολιτισμό μας.
Οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων προσδιόρισαν τις ισορροπίες στην περιοχή, κατά τον 20ο αιώνα, εξαιτίας της πλούσιας σε πετρέλαια περιοχής της Μ. Ανατολής, αλλά και του πλεονεκτήματος που είχε η Αν. Μεσόγειος στη διπλωματία και στρατηγική των Δυτικών, λόγω της γειτνίασής της με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όχι μόνο δεν επήλθε η ειρήνη στην περιοχή, αλλά άφησε χώρες ισχυρά εξοπλισμένες και μη ελεγχόμενες.
Στο χώρο αυτό έχει πάρει μια θέση ένας λαός για δεύτερη φορά στην ιστορία. Εδώ και εξήντα τέσσερα περίπου χρόνια ιδρύθηκε από τους Εβραίους το κράτος του Ισραήλ στη γη που οι πρόγονοί τους πάτησαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ. Η σημερινή τους παρουσία πήρε τη μορφή δυναμικής προβολής στην Παλαιστίνη και εκτόπισε τους γηγενείς πληθυσμούς.
Η Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διένεξη, γνωστή και ως Μεσανατολικό Ζήτημα, είναι η πλέον οξεία και μακρά σε διάρκεια περιφερειακή σύγκρουση της μεταπολεμικής εποχής.
Η στρατηγική και οικονομική σημασία της Μέσης Ανατολής συνέβαλε στην έντονη ανάμιξη των Υπερδυνάμεων. Ο σημαντικότερος λόγος της ανάμιξης των ΗΠΑ είναι η σημασία της στην εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Δύσης, η διατήρηση του status quo στην παραγωγή και διανομή του και η αποφυγή ενίσχυσης ενός εκ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το 60% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων, με σημαντικότερα κράτη την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Ιράν1. Η αμερικανική ανάμιξη όμως σχετίζεται και με την εξασφάλιση του κράτους του Ισραήλ με το οποίο υφίσταται μία ιδιάζουσα προνομιακή σχέση…

24grammata.com Free ebook (κατηγορία επιστημονικές μελέτες)

[κατέβασέτο download]