“Η γλώσσα των ΜΜΕ στο σχολείο”, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη

24grammata.com/βιβλιοπαρουσίαση

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Νέο βιβλίο για τη Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη , τακτική συνεργατις του 24grammata.com, από τις εκδόσεις Λιβάνη

Επανειλημμένα ομολογείται ότι η γλώσσα των νηπίων και των παιδιών του δημοτικού σχολείου επηρεάζεται από τα κυριαρχικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Εφόσον είναι έτσι, υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής; Με το καινούριο της επιστημονικό βιβλίο η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη υποστηρίζει με θέρμη την έννοια και την εφαρμογή της επικοινωνιακής προσέγγισης στο ελληνικό σχολείο με στόχο την με στόχο την καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης της πολυτροπικής γλώσσας των ΜΜΕ και την ευρύτερη ενσωμάτωση του πολυμεσικού γραμματισμού στη γλωσσική διδασκαλία. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στα παιδιά, οι οποίες θα τους επιτρέπουν στο μέλλον να υπερβαίνουν το ρόλο του ηθικού και συμμορφωμένου αποδέκτη του λόγου και της εικόνας των ΜΜΕ και να εξελίσσονται σε κριτικούς ή και ενεργούς αναγνώστες, μπορεί να επιτύχει αυτό που σήμερα φαντάζει ουτοπικό: Τα σημερινά παιδιά και ως αυριανοί ενήλικοι αντί να επηρεάζονται από τα ΜΜΕ θα μπορούν να επηρεάζουν τα ίδια τα ΜΜΕ.

Το νέο αυτό βιβλίο της εκλεγμένης Λέκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  – Δημοσιογράφου κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και έχει τον τίτλο Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Μια γλωσσολογική προσέγγιση για την (προ)σχολική εκπαιδευτική διαδικασία.

Την έκδοση προλογίζει ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Νάκας ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι το θέμα του βιβλίου παρουσιάζει έντονο εκπαιδευτικό και ευρύτερα κοινωνικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κεντρικό σημείο στο βιβλίο της κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη θεωρώ ότι αποτελούν οι πιλοτικές προτάσεις για την καλλιέργεια της κριτικής ανάγνωσης της πολυτροπικής γλώσσας των ΜΜΕ. Σε άλλες ενότητες γίνεται λόγος για τη συγκρότηση του ενεργού και κριτικού τηλεθεατή, για την παιδευτική διάσταση της γλώσσας των ΜΜΕ, για την ενσωμάτωση του πολυμεσικού και επικοινωνιακού γραμματισμού στη γλωσσική διδασκαλία, για την επίδραση των νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες της γλώσσας και για τους βαθμούς ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών απέναντι στα σχετικά ζητήματα. Στην πραγμάτευση όλων των επιμέρους θεμάτων ιδιαίτερα επωφελής υπήρξε η προγενέστερη ειδική ασχολία και συγγραφική εμπειρία της κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη».

Διαβάστε, επίσης, σχετικό άρθρο της κ Τσιτσανούδη – Μαλλίδη (κλικ εδώ)