Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ

Παντελής Κώτσου

24grammata.com- βυζάντιο μεσαίωνας

24grammata.com- free ebook (σειρά: μελέτες)

[κατέβασέτο]

Η Καστοριά, από τις πιο αξιόλογες πόλεις του ελληνικού χώρου για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της και τα πλούσια αρχοντικά της, είναι κτισμένη σε χερσόνησο που εισχωρεί στην ομώνυμη λίμνη. Στενή λωρίδα γης — «ο αυλών» της Άννας Κομνηνής — ενώνει την ξηρά με τη χερσόνησο που ευρύνεται προς το νότιο άκρο της και απολήγει σε χαμηλό πετρώδες βουνό.
Τα μνημεία της είναι πολλά. Τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα από αυτά που ανήκουν στη βυζαντινή εποχή είναι οι εκκλησίες του Αγίου Στεφάνου, των Αγίων Αναργύρων του Λημνιώτη, του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη, της Παναγίας της Μαυριώτισσας, της Παναγίας Κουμπελίδικης της Καστριώτισσας, του Ταξιάρχη της Μητροπόλεως, του Αγίου Αθανασίου του Μουζάκη και άλλες μικρότερες.
Οι παραπάνω ναοί διακρίνονται σε τρεις τύπους: α) τρίκλιτες βασιλικές. Από αυτές δύο, ο Άγιος Στέφανος και οι Άγιοι Ανάργυροι διαιρούνται εσωτερικά σε τρία κλίτη, β) Μονόχωρες εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη, της Παναγίας της Μαυριώτισσας και του Αγίου Αθανασίου και γ) τρίκογχοι ναοί, όπως ή εκκλησία της Παναγίας της Κουμπελίδικης. Κύριο στοιχείο των τρίκλιτων βασιλικών είναι ο τονισμός του μεσαίου κλίτους με την έντονη υπερύψωση του φωταγωγού στον οποίο ανοίγονται μονόλοβα και λίγα δίλοβα παράθυρα. Ή διαμόρφωση αυτή του φωταγωγού, σε συνδυασμό με τις μικρές σε μήκος διαστάσεις των βασιλικών, δίνει την εντύπωση ορθογώνιου τρούλου ή τρουλοκαμάρας. Η τοιχοδομία είναι ισόδομη και μάλλον ακανόνιστη. Χρησιμοποιούνται λίθοι στο φυσικό τους σχήμα ή αποστρογγυλεμένοι στις γωνίες, που περιβάλλονται από παχύ κεραμικό κονίαμα (κουρασάνι). οι μικρότεροι από αυτούς συμπληρώνονται όχι σπάνια, ανάλογα με το σχήμα που έχουν, με πλίνθους τοποθετημένους οριζόντια ή κάθετα…

24grammata.com- free ebook (σειρά: μελέτες)

[κατέβασέτο]