Η ξινίλα της Ζέτας

24grammata.com/ επικαιρότητα

Η συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη σχολιάζει και σατιρίζει την τηλεοπτική μας κατάντια
Τι σας έχω, τι σας έχω. Η Ζέτα Μακρυπούλια εμφανίστηκε ξινή στις τηλεοπτικές κάμερες. Ναι, ναι, συνέβη αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, που κόντεψε να επισκιάσει τα άλλα γεγονότα, ξέρετε τώρα, τσουνάμι στην Ιαπωνία και τα λοιπά.

Στρώνομαι να δω λοιπόν την εκπομπή Κους κους στην τηλεόραση του Alpha με την Κατερίνα Καραβάτου. Είμαι κουτσομπόλα, το ομολογώ. Κους κους και ξερό ψωμί. Αν δεν πάρω τη δόση μου θα σκάσω. Βλέπω λοιπόν την κυρία Ζέτα με μαλλί κομμωτηρίου και τη βλεφαρίδα κάγκελο να βγαίνει στην οθόνη. Σκιάχτηκα, γιατί την κυνηγούσαν και κάτι ρεπόρτερ. Λέω, κάτι πολύ σημαντικό θα έχει κάνει η κυρία, για να την κυνηγάνε έτσι… Μήπως έκανε καμιά σημαντική επιστημονική ανακάλυψη; Μήπως την προορίζουν για βραβείο Νόμπελ; Όχι, όχι, τι κουτή που είμαι. Την κυνηγούσαν για να της αποσπάσουν συνταρακτικές ομολογίες για το δεσμό της, με τον κύριο Μιχάλη Χατζηγιάννη παρακαλώ, του σοβαρού άσματος. Σα να λέμε από όπερα και πάνω. Η κυρία Ζέτα ήταν απρόθυμη να ομολογήσει. Το αδηφάγο κοινό τα ήθελε όλα. Ο ρεπόρτερ της υπέβαλλε μια ερώτηση και η Ζέτα απάντησε με ύφος πολλών καρδιναλίων: «Είναι πολύ φτηνό αυτό που γίνεται τώρα».

Πω πω, κυρία Ζέτα μου. Γιατί είστε τόσο αυθάδης; Και δεν έφτανε αυτό, γυρίσατε πλάτη στον έρμο ρεπόρτερ που είχε ξεροσταλιάσει για να σας αποσπάσει τη συνταρακτική ομολογία, και τραπήκατε σε φυγή. Έτσι κάνουν τα καλοαναθρεμμένα κορίτσια; Κορίτσια, βέβαια, τρόπος του λέγειν. Εγώ την ηλικία σας δεν την ξέρω, αλλά ξέρω ότι μεγαλώσατε στα Σεπόλια. Και καλά, αυτό δεν πειράζει. Κι εγώ εκεί ήμουν καθηγήτρια. Στα Σεπόλια, μάλιστα παρακαλώ. Λέτε να σας είχα μαθήτρια; Αν είστε σαράντα, αποκλείεται. Και τριάντα να είστε (που χλωμό το βλέπω) λιγάκι δύσκολο… Η συμπεριφορά σας πάντως δεν ήταν η πρέπουσα. Μέχρι και τον Δημήτρη Παπανώτα εξοργίσατε. Σχολίασε στο στούντιο της εκπομπής Κους κους, όπου προβλήθηκε το βίντεό σας: «Δεν το καταλαβαίνω αυτό, βγαίνει σταρούμπα από το αεροπλάνο, δέχεται ερωτήσεις, φωτογραφίζεται, και μόλις μπει στο τουτού που την περιμένει, κρύβεται…» Να, είδατε; Δώσατε δικαιώματα να σας κατηγορούν πίσω απ’ την πλάτη σας. Βέβαια, στον Παπανώτα χρωστώ πια την απίθανη λέξη σταρούμπα, από το σταρ προφανώς. Θα την εντάξω στο λεξιλόγιό μου και θα τη χρησιμοποιώ. Σταρούμπα, σταρούμπα.

Και αυτό δεν ήταν τίποτε. Μετά έγινε το έλα να δεις. Στην ίδια εκπομπή βγήκε στη φόρα ότι εκεί που έχετε το εξοχικό σας (μόνιμη κατοικία είναι, δευτερεύουσα, δεν ξέρω, με αυτή την απορία ζω) οι γείτονες έκαναν μεγάλα παράπονα γιατί εσείς και ο κύριος Χατζηγιάννης γεμίσατε τον τόπο με τα σκουπίδια σας. Καλέ κυρία Ζέτα, είναι συμπεριφορά αυτή; Όχι, πείτε μου. Περιβαλλοντική συνείδηση δεν έχετε; Με απογοητεύετε και σας είχα περί πολλού.

Δίνετε δικαιώματα, είναι γεγονός. Την ίδια μέρα και ώρα, η εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη στο Star Channel σας είχε ξεσκίσει. Επανέλαβαν την απρεπή δήλωση περί φτηνής ερώτησης, δείξανε το θυμό σας, και μάλιστα με ένα τηλεοπτικό τρικ σας πρόσθεσαν ένα κεραυνό στη μούρη. Αστράφτει ο Όλυμπος, βροντάει η Γκιώνα. Τς τς τς, αυτά τα κανάλια. Δεν έχουν ίχνος ευαισθησίας. Εκθέτουν τις σοβαρές και σεμνές κοπέλες. Και να λένε για τα σκουπίδια σας: «Τα ψάξανε;» Και να έχει  μια αγωνία η Λαμπίρη, τι περιείχαν τα σκουπίδια, αν είχαν άδειους κεσέδες από γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά.

Κι αυτός ο ρεπόρτερ, αδιάκριτος. «Έχετε υποστεί πόλεμο για τα ερωτικά σας». Άκου να δεις. Καλέ κυρία Ζέτα μου, ποιος σας πολέμησε, εσάς, μια αθώα παιδούλα; Α, που να μη σώσει, ο αχαΐρευτος. Να πολεμήσει ένα αθώο παιδί, απονήρευτο και αμόλυντο. Σας θυμάμαι όταν ήσασταν αρραβωνιαστικιά του Αντώνη Ρέμου. Φορούσατε ένα ροζ φουστανάκι, σύμβολο αθωότητος, και είχατε και τα μαλλιά σας τραβηγμένα πίσω (λίγο επιτηδευμένος ήταν ο κότσος, αλλά ουδείς τέλειος). Κάτι σαν καθηκάκι ανάποδο, σαν τριχωτή περικεφαλαία ένα πράμα. Είχατε και φιογκάκι, θαρρώ, να μην είναι σκεταδούρα το σύνολο. Όσο να ’ναι, ένας φιόγκος προσθέτει, στολίζει. Να, λέω, αυτό είναι αθώο κορίτσι. Μου θυμίσατε τη μικρή Ολλανδέζα. Σας σύστησε ο Αντώνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυρία Ζέτα, ο Πρόεδρος. Χαίρω πολύ. Ορίστε, αυτές είναι γνωριμίες. Μόλις είδα το στιγμιότυπο, ησύχασα. Λέω, να τη η εθνική μας αρραβωνιαστικιά. Αλλά δυστυχώς δεν οδηγηθήκατε στο βωμό του υμεναίου, στο γάμο ντε. Αν σας έβλεπα με το νυφικό, η ζωή μου θα είχε πάρει άλλο δρόμο. Θα αισθανόμουν μια σιγουριά, μια ασφάλεια. Θα ’λεγα εντάξει, αποκαταστάθηκε το κορίτσι. Να ανοίξει ο δρόμος για τις υπόλοιπες. Εκεί όμως που την εκκλησία την είχα σίγουρη, ήρθε η συμφορά. Γιατί τα χαλάσατε με τον Αντώνη, κυρία Ζέτα μου; Και φαινότανε τόσο καλό παιδί. Του σπαράξατε την καρδιά. Ευτυχώς που παρηγορήθηκε με την Υβόννη. Ε, και σεις, παιδούλα πράμα, να μη μείνετε απαρηγόρητη… Βρέθηκε ο Χατζηγιάννης και αράξατε. Με τις υγείες σας. Τώρα αυτός μπορεί να σας συστήσει και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιος στη χάρη σας, κυρία Ζέτα μου. Φτου να μη σας ματιάσω.

www.bibliofagos.vasilikipitouli.gr