Η πρώτη άνθηση του κινηματογραφικού κόμικ στην Ελλάδα της κρίσης

comic24grammatajpgΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΙΛΜ
Η πρώτη άνθηση του κινηματογραφικού κόμικ στην Ελλάδα της κρίσης

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

 

Η ελληνική παραγωγή κόμικ φαίνεται πως γνωρίζει μια νέα άνθηση. Μετά τις πρώτες δημιουργίες των Γιάννη Κουτσούρη και Σταμάτη Πολενάκη μια νέα γενιά δημιουργών έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση μιας διαφαινόμενης ανανέωσης σ΄έναν δημιουργικό τομέα που ως τις μέρες μας παραμένει σ΄ εμβρυακό επίπεδο.
Το 24grammata.com παρουσιάζουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των προτάσεων που καταθέτει η Έφη Παππά και ο Κωνσταντίνος Πέππας με τα φιλμ « My Stuffed Granny» και «Modern Life» αντίστοιχα. Δημιουργίες του 2009 και του 2014 υπομνηματίζουν το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων εικαστικών απέναντι σ΄ένα νέο, δημιουργικό είδος. Η κρίση των τελευταίων έξι ετών αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έρχονται να υποστηρίξουν ιδεολογικά τους νέους δημιουργούς, ανανεώνοντας τομείς όπως η κοινωνική κριτική.
Σε μια περίοδο νέων προτάσεων και βελτίωσης των διαθέσιμων, τεχνικών μέσων τα φιλμ της Έφης Παππά και του Κωνσταντίνου Πέππα έρχονται να επιβεβαιώσουν την εναρμόνιση της σύγχρονης, ελληνικής τέχνης με τις νέες συνθήκες και τις πιο επίκαιρες απ΄τις εικαστικές προτάσεις του καινούριου αιώνα.
Αιώνες μετά την πνευματικότητα του μπαρόκ και τις υπερβολές της τέχνης, νέοι δημιουργοί έρχονται στο προσκήνιο για να εκφέρουν το λεξιλόγιο μιας άλλης πνευματικότητας, προικισμένης με μέτρο, οικονομία, πρωτοτυπία και περιεχόμενο. Και κυρίως, υψηλό βαθμό αναγωγής προς την επικαιρότητα του νέου αιώνα.