Ιερή Πόλη Μεσολογγίου

24grammata.com/ ιστορικά ταξίδια

Το Μεσολόγγι, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι κτισμένο δίπλα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσά με τα πασίγνωστα ψάρια της και τα αυγοτάραχα καθώς και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Το όνομα της πόλης, που έχει ιταλική προέλευση, σημαίνει μέσα στη λίμνη.

Πρώτοι οικιστές φέρονται οι Δαλματοί πειρατές, που βρήκαν στη λιμνοθάλασσα ασφαλές καταφύγιο αλλά και άφθονη σοδειά ψαριών. Κατοικούσαν σε ψάθινες ψαροκαλύβες (πελάδες) που στηρίζονταν σε πασσάλους, πάνω από την επιφάνεια του νερού. Η πόλη ανέπτυξε σύντομα το πρώτο σημαντικό εμπορικό ναυτικό της Δυτικής Ελλάδος. Πόλη και στόλος καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών το 1770. Η πόλη αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, αλλά κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, πολιορκήθηκε δύο φορές, μια και αποτελούσε προπύργιο και διοικητικό κέντρο των επαναστατημένων Ελλήνων στη Δυτική Ελλάδα. Τελικά η πόλη κυριεύθηκε μετά από στενή πολιορκία ενός χρόνου, αφού αντιστάθηκε ηρωϊκά εναντίον των συντριπτικά ανώτερων Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων ξηράς και θάλασσας. Η φρουρά της υποκύπτοντας μόνο στη τρομερή πείνα που την μάστιζε, δεν παραδόθηκε αλλά πραγματοποίησε την περίφημη Έξοδο του Μεσολογγίου τη νύκτα της 10ης Απριλίου 1826 από την οποία διασώθηκαν μόλις 1300 περίπου άνδρες και τρεις γυναίκες. Πολλοί ανήμποροι μαχητές και γυναικόπαιδα έχοντας αρχηγούς τον δημογέροντα Χρήστο Καψάλη και τον επίσκοπο Ιωσήφ Ρωγών, αντιστάθηκαν σε οχυρωμένα σημεία της πόλης και ανατινάχθηκαν προκειμένου να αποφύγουν την παράδοση. Όσοι άμαχοι αιχμαλωτίσθηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου. Μετά από αυτά τα δραματικά γεγονότα που προκάλεσαν κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη, το Μεσολόγγι αναγνωρίσθηκε σαν διεθνές σύμβολο ελευθερίας, γεγονός που επιβεβαίωσε η Ελληνική Πολιτεία, ανακηρύσσοντας την πόλη σε Ιερή με βασιλικό διάταγμα το 1937.

Το ελεύθερο πια Μεσολόγγι ανέδειξε πολλούς σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων (Παλαμάς, Μαλακάσης, Δροσίνης κ.λ.π) καθώς και εξέχουσες μορφές της πολιτικής – η πόλη των πέντε πρωθυπουργών – (Χαρίλαος και Σπυρίδων Τρικούπης, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, Δημήτριος και Ζηνόβιος Βάλβης).

Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη με 25.000 περίπου διαμένοντες κατοίκους μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα, έδρα όλων των δημοσίων υπηρεσιών με σύγχρονο νοσοκομείο, μεγάλη στρατιωτική μονάδα, ΤΕΙ με 7 σχολές στις οποίες φοιτούν 6.000 περίπου σπουδαστές, εμπορικό και τουριστικό (μαρίνα) λιμάνι καθώς και αεροδρόμιο μικρών αεροσκαφών.

Ο επισκέπτης της πόλης έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί στον Κήπο των Ηρώων που είναι διάσπαρτος από μνημεία Ελλήνων και φιλελλήνων ηρώων της επανάστασης, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης και την Δημοτική Πινακοθήκη που περιλαμβάνει κειμήλια της επανάστασης και πίνακες διάσημων ζωγράφων, τα Μουσεία Παλαμά και Τρικούπη που στεγάζονται στα ιστορικά πατρογονικά τους σπίτια, στην μουσειακή συλλογή και πινακοθήκη της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ” που στεγάζεται στο προεπαναστατικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, στην πινακοθήκη σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο “Βυρώνειο” κτίριο όπου στεγάζεται η Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Έρευνας για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό και τέλος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αν ενδιαφέρεται για την έρευνα της Ιστορίας.

Έχει, επίσης, την δυνατότητα να πραγματοποιήσει με βάρκα μια βόλτα στα ήσυχα νερά της λιμνοθάλασσας επισκεπτόμενος τα ιστορικά της νησάκια (Κλείσοβα και Βασιλάδι) ή να επισκεφθεί το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος και τις αρχαιότητες της Πλευρώνας, της Καλυδώνας και των Ρωμαϊκών θερμών ή τέλος να πραγματοποιήσει βόλτες με ποδήλατο αφού το Μεσολόγγι με τους απολύτως επίπεδους δρόμους του είναι η πρώτη ποδηλατούπολη της χώρας.

www.diexodos.com.gr