Ιωάννης Α. Μυλόπουλος: βιογραφικό, βιβλία

24grammata.com/ εκπαίδευση

Ο Ιωάννης Α. Μυλόπουλος είναι πρύτανης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1958 στη Θεσσαλονίκη.
Πατέρας του ήταν ο Ανδρέας Μυλόπουλος, από το Σοχούμ της Ρωσίας. Μητέρα του είναι η Άννα Διακογιάννη – Μυλοπούλου, από τη Σύμη της Δωδεκανήσου
Απολυτήριο του εξατάξιου Γυμνασίου από το Πειραματικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, το 1976.
Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το 1982.
Διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το 1987.
Στρατιωτική θητεία με την ειδικότητα του προγραμματιστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον Στρατό Ξηράς, 1987 – 1988.
Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, καθώς και στη Διεύθυνση Υδατικού Δυναμικού & Φυσικών Πόρων του τότε υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, από το 1989 έως το 1990.
1994 – 1995 Μεταδιδακτορικές σπουδές στο πανμιο του York, στο Τορόντο του Καναδά
Το 1990 εκλέχθηκε σε θέση λέκτορα στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου εξακολουθεί να υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ μέχρι και σήμερα:
1990 – 1994 ως λέκτορας,
1994 – 1999 ως επίκουρος καθηγητής,
1999 – 2003 ως αναπληρωτής καθηγητής και
2003 – σήμερα ως καθηγητής
2008 – 2010 Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος
2006 – 2010 Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας για ζητήματα Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης

2010: Εκλέγεται Πρύτανης του ΑΠΘ

Έγγαμος με την Αναστασία Τσώμου, Αγρονόμο & Τοπογράφο Μηχανικό, στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.Πατέρας δύο παιδιών, του Ανδρέα και της Ιωάννας, 23 και 21 ετών.

Βιβλία:
ΠΑΙΔΕΙΑ… ΜΑΧΩΝ
Εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα”, 2010

Πίσω από την οικονομική και την οικολογική κρίση της εποχής κρύβεται μια πολύ σοβαρότερη κρίση αξιών. Η οποία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για  την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πορεία, είναι να αλλάξουν οι άνθρωποι. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό η Παιδεία. Να ξεκινήσει δηλαδή τώρα μια μορφωτική επανάσταση, ένας νέος Διαφωτισμός, που θα αναστρέψει τον αγοραίο και υλιστικό προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με σκοπό την επαναφορά του στην κατεύθυνση της καλλιέργειας του νου και της ψυχής. Για να ανοίξουν οι ορίζοντες της σκέψης και να βαθύνουν τα αποθέματα της καρδιάς. Για να ξαναγίνουμε πολίτες με ευαισθησίες και συνείδηση της συλλογικής μας ευθύνης.
Η Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον. Και ως τέτοια είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διορθώσουμε τη λάθος πορεία μας. Μόνο που για να συμβεί αυτό χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και συνεχής αγώνας…
Γιατί η Παιδεία, όπως άλλωστε και όλες οι πνευματικές αξίες, δεν προσφέρονται, αλλά κατακτώνται. Με αγώνες σε πραγματικά… πεδία μαχών.

ΠΙΣΩ – ΔΕΞΙΑ
Εκδόσεις: University Studio Press, 2006

Τι είναι πρόοδος και τι συντήρηση? Τι συνιστά πορεία προς τα εμπρός και τι οπισθοδρόμηση? Ποιοι είναι οι δείκτες μιας προοδευτικής και ποιοι μιας συντηρητικής διακυβέρνησης? Κάθε πολιτική αλλαγή, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που ακολουθεί, μπορεί να χαρακτηριστεί, κατά δήλωση των υποστηρικτών της, ως προοδευτική? Και κάθε προσπάθεια αναστροφής μιας πορείας, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεταρρύθμιση?

Υπάρχουν σήμερα διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς? Ή μήπως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, μαζί με την κατάργηση των εθνικών, κατήργησε και τα πολιτικά σύνορα και τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς?

Και ακόμη, υπάρχει σήμερα εναλλακτική πορεία, ή ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί μονόδρομο και υποχρεωτική διαδρομή γι όλους? Ποια η απάντηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού στα νέα, ισχυρά ανταγωνιστικά δεδομένα της διεθνούς αγοράς? Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα σοσιαλιστικά οράματα για μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο? Και ποια είναι η διέξοδος στα μεγάλα περιβαλλοντικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η επιθετική ανάπτυξη του νέου, παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού?

Υπάρχει σήμερα ελπίδα για έναν άλλο δρόμο, που να επαναφέρει με αξιοπιστία το όραμα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ακεραιότητα? Και πως και από ποιους, αυτό το όραμα μπορεί να υλοποιηθεί?

Αυτά τα καίρια ερωτήματα πραγματεύεται και σ’ αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το πρώτο πολιτικό βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου.
www.mylopoulos.gr