Κατερίνα Αρβανίτη: “Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο Εθνικό Θέατρο”

24grammata.com / βιβλίο/ θέατρο

Κατερίνα Αρβανίτη. “Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο Εθνικό Θέατρο” . Τόμος Α’: Θωμάς Οικονόμου – Φώτος Πολίτης – Δημήτρης Ροντήρης. εκδ. Νεφέλη
ΤO «Εθνικό Θέατρο» (το οποίο ονομαζόταν «Βασιλικόν Θέατρον» κατά τις περιόδους 1901-1908 και 1935-1974) ανέπτυξε καθ’ όλη την περίοδο της λειτουργίας του έντονη και αξιόλογη δραστηριότητα ως προς τη σκηνοθεσία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης σκηνοθετικής και υποκριτικής παράδοσης και τη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης «σχολής» ερμηνείας της τραγωδίας. Η δημιουργία της παράδοσης αυτής υπήρξε αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού μόχθου και της συστηματικής σκηνικής προσέγγισης της τραγωδίας από σημαντικούς σκηνοθέτες όπως: ο Θωμάς Οικονόμου, ο Φώτος Πολίτης, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Τάκης Μουζενίδης, ο Αλέξης Μινωτής και ο Αλέξης Σολομός.
Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί στο σύνολό της να διερευνήσει τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της παράδοσης του Εθνικού Θεάτρου καθώς και των βασικών χαρακτηριστικών της εξετάζοντας συστηματικά τις ίδιες τις παραστάσεις μέσα από κειμενικές πηγές και οπτικοακουστικό υλικό. Ο πρώτος τόμος εστιάζει στις σκηνοθετικές προσεγγίσεις της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας από τον Θωμά Οικονόμου, τον Φώτο Πολίτη και τον Δημήτρη Ροντήρη.

έγραψαν για το βιβλίο της κ. Αρβανίτη

(εφημ. Καθημερινή)
Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στο Eθνικό, γοητευτική διαδρομή στη γαλαρία της μνήμης

Eίναι ένα παρακλάδι των εκδόσεων «Nεφέλη», αλλά και ένας εκδοτικός τομέας που είναι ιδιαίτερα παραγωγικός τα τελευταία χρόνια: οι θεατρικές εκδόσεις. Mεταφράσεις, μελέτες, θεατρικά κείμενα, ιστορικά μελετήματα μεγάλων σκηνοθετών και θεατράνθρωπων είναι ένα μέρος αυτής της πλούσιας και μεγάλης βιβλιογραφίας. Aπό τις εκδόσεις «Nεφέλη», λοιπόν, που έχει δώσει εκδοτική στέγη σε πολλούς θεατρικούς συγγραφείς και μεταφραστές, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη μελέτη: «H αρχαία ελληνική τραγωδία στο Eθνικό Θέατρο» είναι το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η μελετήτρια παραστάσεων της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και επίκουρος καθηγήτρια στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Kατερίνα Aρβανίτη. Στον πρώτο τόμο παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζαν σκηνοθετικά τις αρχαίες τραγωδίες ο Θωμάς Oικονόμου, ο Φώτος Πολίτης και ο Δημήτρης Pοντήρης. Kαι υπόσχεται κι ένα δεύτερο τόμο, με αναφορά στις σκηνοθετικές προσεγγίσεις των νεότερων σκηνοθετών (του Mινωτή, του Σολομού και του Mουζενίδη). Kαι η Kατερίνα Aρβανίτη καταπιάνεται με τη μεγάλη παράδοση του Eθνικού Θεάτρου («Bασιλικόν Θέατρον» λεγόταν τις περιόδους 1901-1908 και 1935-1974), που δημιούργησε σχολή. Tαυτοχρόνως όμως μας δίνει από τι και ποιους κι εκείνοι επηρεάστηκαν: «Oι τρεις Eλληνες σκηνοθέτες καθόρισαν με τη συνέπεια και τη συστηματικότητα των προσεγγίσεών τους την ερμηνεία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στη χώρα μας. H σχολή που δημιούργησαν επηρεάστηκε από τη γερμανική παιδεία τους και τη μαθητεία τους στους σκηνοθέτες δούκα Γεώργιο B του Meiningen, στην περίπτωση του Θωμά Oικονόμου, και του Max Reinhardt, στην περίπτωση του Φώτου Πολίτη και του Δημήτρη Pοντήρη», γράφει στην κατατοπιστική εισαγωγή της. Tο βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικών παραστάσεων και σπουδαίων ερμηνευτών. THΛEΦOΣ

Σύντομο βιογραφικό (24grammata.com)

Η Κατερίνα Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1987 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλολογία και στη Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College), στο Πανεπιστήμιο του Reading και στο Πανεπιστήμιο του Kent, από το οποίο και έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος στις Θεατρικές Σπουδές το 1996. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα την παρουσίαση των γυναικών στις σύγχρονες παραστάσεις της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (The Representation of Women in Contemporary Productions of Ancient Greek Tragedy with Special Reference to the Theme of Matricide). Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις σύγχρονες σκηνικές προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος στους νεότερους χρόνους.