Λούι Ψυχογιός (βραβείο Όσκαρ φωτογραφίας)

24grammata.com/καλλιτεχνική ζωή αποδήμων

Ένας κοσμοπολίτης Σπαρτιάτης

γράφει ο Κώστας Θηβαίος

Ο Λούι Ψυχογιός, ο πατέρας του οποίου είναι από τη Σπάρτη, εκφράζει τη σύγχυση που έχει στο μυαλό του ένα παιδί μεταναστών λέγοντας ότι, όταν ήταν παιδί, πίστευε πως ο πατέρας του ήταν ένας από τους 300 του Λεωνίδα!

Θεωρείται ένας απ’ τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο. Συνεργάστηκε για 18 χρόνια με το National Geographic. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με τα περιοδικά Fortune, Smithsonian, Discover, GEO, Time, Newsweek, The New York Times Magazine κ.ά. Η δουλειά του έχει επίσης μεταδοθεί από τα Discovery Channel, National Geographic Television και History Channel, ενώ μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες έχουν επιδιώξει να αποκτήσουν φωτογραφίες του. Το 2005, ίδρυσε, μαζί με τον Τζιμ Κλαρκ την Oceanic Preservation Society, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με την καταγραφή θεμάτων των ωκεανών.

Είναι κάτοχος Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του με τίτλο The Cove, με το οποίο αποκάλυψε μια φρικιαστική αλήθεια για τη θανάτωση δελφινιών στην Ιαπωνία. Ήταν η πρώτη του ταινία και κέρδισε πολλά βραβεία πέρα από το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Τώρα γυρίζει την επομένη τρισδιάστατη ταινία του με θέμα την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.