Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου

ιορδανιδου 24γραμματαΛωξάντρα
της Μαρίας Ιορδανίδου

Απόστολος θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Αυτά τα φιλμ πέρασαν πια στην ιστορία. Κάτι φωτογραφίες μες στ΄αρχεία, κάτι πρόσωπα καδραρισμένα μαζί με την εποχή τους.
Η Λωξάντρα της κρατικής τηλεόρασης διαδραμάτισε ένα ουσιαστικότατο λόγο στη διαμόρφωση του δεσμού ανάμεσα στο νέο τότε μέσο και τον θεατή. Η προβολή της σειράς καθήλωσε το κοινό και χαρακτήρισε την μετέπειτα πορεία της σπουδαίας Μπέττυς Βαλάση. Στον πιο εκφραστικό ρόλο της η ηθοποιός κατόρθωσε να δώσει μορφή στα σύμβολα και την ιστορία. Όταν ακόμη δεν είχε ξεσπάσει κανένα επικίνδυνο παιχνίδι εξυγχρονισμού.
Η Λωξάντρα είναι μια συνέχεια της ελληνικής, λαϊκής ιστορίας. Το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου έπλασε στην πιο φυσική της όψη τη στάθμη μιας ολόκληρης εποχής. Αν εξειδικεύαμε την γυναικεία ιστορία θα παρατηρούσαμε τη συνεχή ροπή της προς την προσφορά. Στην ελληνίδα, την κάθε Λωξάντρα της ιστορίας δεσμεύεται ένα ολόκληρο, αξιακό σύμπαν. Η σύμπραξη της Μαρίας Ιορδανίδου και του τηλεοπτικού μέσου έδωσαν ψυχή στην ατμόσφαιρα που μετακινούμε εντός μας, μ΄ένα αόρατο μελάνι, διαρκώς διαποτισμένοι απ΄την ένταση της ζωής και της ιστορίας.
Η Λωξάντρα, απ΄όποια πλευρά και αν εκτιμηθεί, συνιστά τον πρεσβευτή ενός άλλου, βαθιά ελληνικού κόσμου. Ένας μεγάλος λέει, η ζεστασιά είναι η ουσία της ποίησής μας. Τέτοιο πράγμα είναι στο νου μου η Λωξάντρα, έτσι σπασμωδικά όπως έρχεται με μυρωδιές, αναμνήσεις, ολόκληρες, αξέχαστες ιστορίες που μπορούν να σε κάνουν να χειροκροτείς ξέφρενα στην πιο θερμή εκδοχή της γλώσσας.
Ποίηση είναι η συνομιλία που μ΄άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί. Η Λωξάντρα αποκαθιστά έναν δεσμό, και κουβαλά ένα γερό φορτίο ιστορίας. Η αναφορά της Μαρίας Βούλγαρη στην Μαρία Ιορδανίδου, μας έδωσε μια αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε πόσα πολλά είναι εκείνα που αθροίζουν την παράδοση μέσα μας. Με τι υλικό, για την ακρίβεια οφείλουμε να καταπιαστούμε, αν θέλουμε να την επικαλούμαστε.