Μια άλλη ανάγνωση του Αdam Smith

του Amartya Sen (Αμάρτια Σεν), Νόμπελ Οικονομίας (1998) για τη συνεισφορά του στα οικονομικά της ευημερίας

Το Οικονομικό Μανιφέστο
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ADAM SMITH

24grammata.com- free ebook (κατηγορία: επιστημονικές μελέτες)
[κατέβασέτο]

Ο φιλόσοφος Adam Smith δεν ήταν ο φονταμενταλιστής της ελεύθερης αγοράς όπως τον κατατάσσουν πολλοί. Είναι καιρός να αρχίσουμε να τον μελετούμε όπως πραγματικά ήταν.
Η Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων, το πρώτο βιβλίο του Adam Smith, δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του 1759. Ο Smith, νεαρός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είχε κάποια εύλογη ανησυχία, για την υποδοχή του βιβλίου του από το κοινό, προερχόμενη και από τις αντιδράσεις στα αρκετά προοδευτικά μαθήματα του. Στις 12 Απριλίου, ο Smith πληροφορήθηκε από τον φίλο του David Hume στο Λονδίνο σχετικά με το πώς τα πήγαινε το βιβλίο του. Εάν ο Smith ήταν, όπως του είπε ο David Hume, προετοιμασμένος για «το χειρότερο», τότε θα…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ινδός οικονομολόγος Amartya Sen γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1933 και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κοινωνικούς επιστήμονες. Κατέχει τον τίτλο του καθηγητή στο Thomas W. Lamont University και είναι καθηγητής Οικονομικών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Επίσης, είναι επισκέπτης καθηγητής του Trinity College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου διετέλεσε διευθυντής από το 1998 έως το 2004, ο πρώτος Ινδός ακαδημαϊκός που απέκτησε τέτοια θέση. Το 1998 ο Sen βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας για τη συνεισφορά του στα οικονομικά της ευημερίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες. Είναι μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Οικονομολόγοι για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Economists for Peace and Security). Του έχουν απονεμηθεί περισσότεροι από 80 τιμητικοί τίτλοι και το 2010 το περιοδικό Time τον κατέταξε μέσα στους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. Με το έργο του ο Amartya Sen επιδιώκει να καταδείξει πως ελευθερία, ισότητα και ανάπτυξη καταλήγουν στην ίδια πηγή, την πηγή των αστείρευτων δυνατοτήτων του ανθρώπου. Η οικονομική επιστήμη στα έργα του Σεν είναι αφενός μια απολαυστική επιστήμη με πολλά παραδείγματα και ιστορικές αναφορές και αφετέρου είναι μια επιστήμη που τίποτα το ανθρώπινο δεν της είναι ξένο.

24grammata.com- free ebook (κατηγορία: επιστημονικές μελέτες)
[κατέβασέτο]