Μόνιμη έκθεση βιβλίου

Παρουσίαση της σύγχρονης εκδοτικής δραστηριότητας (διαρκής ενημέρωση)

Τα 24γράμματα παρουσιάζουν συνοπτική αναφορά γύρω από τις νέες εκδόσεις με σκοπό να ερεθίζουν την περιέργεια του αναγνωστικού κοινού και να τους οδηγήσουν στο βιβλιοπωλείο. Δεν πρόκειται για μία, ακόμα, κριτική βιβλίου αλλά για μια υποκειμενική επιλογή του καλού βιβλίου και συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου τους. Οι εκδοτικοί οίκοι μπορούν να αποστέλλουν Δελτία Τύπου στο info {at} 24grammata {dot} com

24γράμματα/βιβλίο:Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίνας Αποστόλου ”θα περπατήσουμε μαζί” εκδ. Οσελότος (Ιούλιος 2010)
Μια συλλογή 19 ποιημάτων με ποικιλία στη θεματολογία, έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα και έμμετρο ύφος
Η Μαρίνα Αποστόλου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και σπούδασε Γαλλική φιλολογία. Το ”θα περπατήσουμε μαζί” είναι το πρώτο της βιβλίο

24γράμματα/βιβλίο: Άννα Μόι, Το Μαύρο Ρύζι, Μετάφραση: Ρίτα  Κολαΐτη, Σελίδες: 239, Τιμή: €12,00, ISBN: 978-960-6893-06-3, Εκδόσεις GEMA

Βιετνάμ 1968: η βία κορυφώνεται με την επίθεση του Τετ και η Σαϊγκόν παραδίδεται στη φωτιά και στον όλεθρο.
Πέρα απ’ αυτά τα πραγματικά γεγονότα, η Άννα Μόι βλέπει και αισθάνεται το Βιετνάμ της παιδικής της ηλικίας. Μέσα από τις μνήμες των ηρώων της, ζωντανεύουν εικόνες νοσταλγικές, μυρωδιές, τελετές και μυσταγωγίες, χρώματα: το μαύρο του λακαριστού μεταξιού και των τοίχων της φυλακής, το λευκό του ρυζιού και του ασβέστη, το κίτρινο της καράμβολας και των ράσων των βουδιστών, το κόκκινο του χαρτιού που διώχνει τα κακά πνεύματα ή του αίματος…
Το μαύρο ρύζι είναι επίσης ένα βιβλίο για τη χαμένη αθωότητα και ένας ύμνος για τις γυναίκες του Βιετνάμ, τις κόρες του δράκου σύμφωνα με την παράδοση, κόρες του νερού και της φωτιάς, εύθραυστες και ακατανίκητες.
Με μια γλώσσα ποιητική, διαποτισμένη από μνήμες αθωότητας και λατρεμένων προσώπων, μας μεταφέρει στις όχθες του Μεκόνγκ, στις αριστοκρατικές συνοικίες της Σαϊγκόν αλλά και στα σκοτεινά κάτεργα και στις αίθουσες βασανιστηρίων. Σελίδες επώδυνης ομορφιάς, μια ωδή στο Βιετνάμ, στις τελετές του, στον απόκρυφο αισθησιασμό του, στα μοναδικά τοπία του. Μια γραφή εκθαμβωτική.

24γράμματα/βιβλίο: Μπίλλι Ρόζεν – Μάκης Τσίτας, Μη φεύγεις, Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, Εκδόσεις Ψυχογιός
Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας της Αγγλίας, η Μπίλλι Ρόζεν κι ένας γνωστός συγγραφέας της νεότερης γενιάς, ο Μάκης Τσίτας συνεργάστηκαν για τη συγγραφή του εξαιρετικού βιβλίου για παιδιά «Μη φεύγεις» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

24γράμματα/βιβλίο: Adrados, Francisco R. 2003. Ιστορία της ελληνικής γλώσσας (από τις απαρχές ως τις μέρες μας). Μτφρ. A. V. Lecumberri. Επιμ. Γ. Α. Αναστασίου & Χ. Χαραλαμπάκης. Αθήνα: Παπαδήμας. Σελ. 567.

24grammata.com/βιβλίο: HOW TO SOLVE PROBLEMS: NEW METHODS AND IDEAS, Συγγραφέας: Spyros Kalomitsines, Εκδοτικός Οίκος: Nova Science Publishers, Inc, ΝEW ΥΟRΚ,2008
Ο Σπύρος Καλομητσίνης έχει πείρα δεκαετιών στη διδασκλαλία των Μαθηματικών. Την αποτελεσματικότητα της μεθόδου του δεν την αναγνωρίζουν μόνο τα ελληνόπουλα-μαθητές του στη Δημόσια και Ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και ο έγκριτος αμερικανικός εκδοτικός οίκος Nova Science Publishers, που τον εμπιστεύτηκε για να μεταφέρει τις γνώσεις σε όλη την υφήλιο. Θετικές κριτικές για τις ιδέες που περιγράφει στο βιβλίο έχουν γράψει καθηγητές μεγάλων Αμερικάνικων πανεπιστημίων, όπως οι W. Wickelgren (MIT), J. Greeno (LRDC, Pittsburgh και Stanford), A. Posamentier (New York University) κ.λπ. Σχετική δημοσίευση έκανε και το Cambridge.

24γράμματα/βιβλίο: Ντέπη Αντωνάκη, Κλισέ γονέων παιδεύουσι τέκνα, εκδόσεις Θαλασσί, σελ. 96, 12 ευρώ

Οι σύντομες ιστορίες που αφηγείται η Ντέπη Αντωνάκη περιέχουν τη χιουμοριστική διάθεση σε ικανές ποσότητες. Το ζητούμενο είναι ένα: η αποτύπωση αυτής της γλυκιάς νοσταλγίας από τα παιδικά χρόνια, η ορθότητα της τρυφερότητας αλλά και ο ανορθολογισμός του νεποτισμού. Κοινός παρονομαστής, η ελληνική κοινωνία προηγούμενων δεκαετιών όπου «φωτογραφίζονται» κοινοί τόποι («μην αργήσεις να γυρίζεις στο σπίτι το βράδυ…», «ήρθες για τις γιορτές μα δεν σε είδαμε καθόλου…», «ποιος είναι αυτός ο φίλος σου;…», «εάν θελήσεις να καπνίσεις, θα σου προσφέρω εγώ το πρώτο τσιγάρο…» κ.ά.) αλλά και σημάδια μιας πραγματικότητας διαχρονικής, επανερχόμενης, επαναλαμβανόμενης από γενιά σε γενιά. (24γράμμματα)

24γράμματα/βιβλίο: Ντιν Καρνάζης, “υπερμαρθονωδρόμος” εκδ. Ωκενίδα.

Ο ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζης έχει μεταφέρει τις εμπειρίες του στο best seller “υπερμαραθωνοδρόμος”. Στο βιβλίο περιγράφει το εγχείρημα “50-50-50” (50 μαραθώνιους, σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ, μέσα σε 50 ημέρες)

24γράμματα/βιβλίο: Βαγγέλης Σακκάτος, Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας : Ο παράξενος ταξιδευτής και συναρπαστικός αφηγητής, εκδόσεις Δρόμων, σ. 52, 7,32 ευρώ

Για μια παρουσίαση του Νίκου Καββαδία και του έργου του. Μικροβιογραφία – η διαδρομή, η ζωή και το επάγγελμα. Μικροεργογραφία – η «Βάρδια» εκτενέστερα, τα «Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο» συντομότερα. Ο κύκλος των συγγραφέων της θάλασσας- Λούλης εναντίον Καββαδία. Φωτογραφικό υλικό και κάποια ποιήματα. Εκδοση – προσφορά για τα εκατόχρονα από τη γέννηση του ποιητή. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης).Τις βιβλιοπαρουσιάσεις με την υπογραφή (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης) επιμελήθηκαν οι Κωνσταντίνος Μπούρας και Δημήτρης Δαλδάκης (από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων, ένθετο “βιβλιοθήκη”, της εφ. Ελευθεροτυπίας. Διευθυντής ενθέτου: Γιώργος Χρονάς)


24γράμματα/βιβλίο: Βασίλης Κρεμμυδάς, Η Μεγάλη Ιδέα, Μεταμορφώσεις ενός εθνικού ιδεολογήματος, εκδόσεις Τυπωθήτω, σ. 116, ευρώ 10,05

Οι περιπέτειες του ελληνισμού. Το τίμημα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” τα πληρώνουμε ακόμα. Ο Βασίλης Κριαράς, ο Μεγάλος Δάσκαλος, μας εξηγεί το γιατί και το πόσο (24γράμματα)

24γράμματα/βιβλίο: Μίμης Ανδρουλάκης Ε, πρόεδρε! εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 248, 16 ευρώ

Αναζήτησα στα καινούρια βιβλία το πόνημα του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος, στο παρελθόν, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με το «γυναικείο αντιμυθιστόρημα» Μ εις τη νι(οστή) (1999). Σε αυτό το πρωτότυπο δοκίμιό του μοιάζει σαν να εμπνέεται από τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι, κι ενώ δηλώνει υψοφοβικός, δίνει συμβουλές σε έναν ακροβάτη πρόεδρο που ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Οφείλω να ομολογήσω ότι απόλαυσα τη φιλοπαίγμονα διάθεση του έμπειρου συγγραφέα. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Δημήτρης Ν. Σακκάς, Κωνσταντίνος Καραμανλής και το κράτος του, της περιόδου 1955-1963, Χωρίς εξιδανίκευση, εκδόσεις Gutenberg, σ. 504, ευρώ 25,12

Η Ιστορία της Ελληνικού κράτους τα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Η Ελλάδα της αρπαχτής και του παρακράτους. Ιστορία του ΚΚΕ της ίδιας περιόδου (24γράμματα)

24γράμματα/βιβλίο: Αλέξης Σταμάτης, Σκότωσε ό,τι αγαπάς (μυθιστόρημα), εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 264, 18 ευρώ

Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής στο ευπώλητο μυθιστόρημα του πολυμεταφρασμένου πεζογράφου, σεναριογράφου και αρχιτέκτονα Αλέξη Σταμάτη μιλάει με εξομολογητική ειλικρίνεια για τις δικές του ερωτικές προδοσίες. Ενοχές, ανασφάλειες, η διαρκής αγωνία του αρσενικού στην ερωτική «μάχη» του με το προαιώνιο θηλυκό, μέσα από ένα δαιδαλώδες πλέγμα εκτεταμένων κινηματογραφικών αναφορών, οδηγούν ασφαλώς στη σαγηνευτική αυτή διήγηση, που υπνωτίζει τον αναγνώστη και τον καταβυθίζει στον λαβύρινθο μιας ομφαλοσκοπούμενης συνείδησης. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Annie Ernaux,Τα χρόνια, (μυθιστόρημα), μτφρ.: Ρίτα Κολαΐτη, εκδόσεις Πάπυρος, σ. 280, 16 ευρώ

Μια σύγχρονη «κλασική» συγγραφέας, η Γαλλίδα Ανί Ερνό, που γεννήθηκε στη Νορμανδία το 1940 και εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση πριν δει τα δικά της κείμενα να διδάσκονται στα σχολεία, χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη αυτοβιογραφική ματιά πάνω στα γεγονότα που σημάδεψαν και σημαδεύουν τη γενιά της. Η ανεργία, ο φόβος του AIDS (SIDA το λένε οι -παθιασμένοι με την υπέροχη γλώσσα τους- Γάλλοι), ο φεμινισμός, η σεξουαλική επανάσταση, ο Μάης του ’68, ιδού μερικά από τα κυρίαρχα θέματά της. Με απλή και καίρια γραφή, μιλάει για το συλλογικό μέσα από το ατομικό. Ο αφηγητής γίνεται μάρτυρας της εποχής και της κοινωνίας όπου ζει. Το μέρος αντί του όλου στην πιο εύστοχη λογοτεχνική του χρήση. Με το πρόσφατο αυτό βιβλίο της τιμήθηκε το 2008 με τα βραβεία Marguerite Duras και Francois Mauriac.(Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Δημήτρης Γρυπαίος, Σαν άνθρωποι (διηγήματα), εκδόσεις Γαβριηλίδη, σ. 139, 8,36 ευρώ

Ενδιαφέρουσα η πρώτη εμφάνιση στα γράμματα του σκακιστή-πληροφορικάριου (με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) Δημήτρη Γρυπαίου, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Διηγήματα που περνάνε άμεσα στη συνείδηση του αναγνώστη, αφού είναι γραμμένα με το γλωσσικό όργανο της καθομιλουμένης και με λογοτεχνικό ύφος που πόρρω απέχει από επιτηδεύσεις κάθε είδους. Απόλαυσα την κωμικοτραγική ανατροπή στο τέλος του «Ογδοου» (ανθρώπου), που έχει θέμα τη σχιζοειδή διάκριση αγάπης-σεξ. Η υπολανθάνουσα ειρωνεία του συγγραφέα δεν υπονομεύει το πάσχον πρόσωπο, που μπορεί να νιώσει «άντρας» και «ταύρος» με την πρώτη τυχαία γυναίκα που του κάνει οτοστόπ, αλλά είναι κατά συρροήν και κατ’ επανάληψιν ανίκανος με τις επαγγελματίες πόρνες. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Γεωργία Σωτηροπούλου, «Η ωραία Ελλάς» και άλλες ιστορίες, διηγήματα, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, σ. 167, 10 ευρώ

Η Γεωργία Σωτηροπούλου είναι διδάκτωρ Βιοχημείας και συνταξιούχος χημικός. Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων οι ήρωές της έρχονται σε στενή επαφή με τα παράλογα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, όμως βγαίνουν νικητές, όπως οι φίλοι του «απόντος» «τελευταίου αθηναίου πολίτη», με το όνομα Αριστόδημος, που είναι αγνώστων στοιχείων για τις αρχές, έχει όμως διαφυλάξει με αυταπάρνηση αρχαία κειμήλια μεγάλης αξίας σε μια μυστική σπηλιά που έμεινε ασύλητη από τις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου! Αισιοδοξία, αποδοχή του μεγαλείου τού Νεοέλληνα και γλυκόπικρη συγκατάβαση αποπνέουν αυτά τα σύντομα πεζά. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Dermot Bolger,Ταξίδι στο Βαλπαραΐζο, (μυθιστόρημα), μτφρ.: Κατερίνα Κωστάκου, εκδόσεις Ελληνική Παιδεία Α.Ε., σ. 432, 18,20 ευρώ

Ο Dermont Bolger είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ιρλανδικής λογοτεχνίας. Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, συντάκτης, εκδότης τού The Picador Book of Contemporary Irish Fiction, ζει και εργάζεται στο Δουβλίνο. «Ο χρόνος είναι μια έννοια που ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει απόλυτα. Μια νύχτα μπορεί να κρατήσει μια αιωνιότητα, ενώ κάμποσα χρόνια μπορούν να χαθούν μέσα σε μια θολή ανάμνηση. Το είχαν αποφασίσει από εκείνη την πρώτη νύχτα να με εξορίσουν για πάντα ή απλώς η τιμωρία μου έγινε συνήθεια, μια απόφαση που η Φίλις και ο πατέρας μου δεν αποφάσισαν ποτέ να αλλάξουν;» (σ. 78). Η λογοτεχνική σύγκρουση πατέρα-γιου σ’ ένα γοργό, καλογραμμένο θρίλερ, με σφιχτοδεμένη πλοκή. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Κώστας Ρεούσης, Ο κρατήρας του γέλιου μου, εκδόσεις Φαρφουλάς, σ. 80, 6,27 ευρώ

Σε αυτά τα σουρεαλιστικά σύντομα πεζά με ποιητικές αξιώσεις, χωρίς στίξη και με απρόσμενες, προκλητικές ανατροπές της γλώσσας (όπως στο ποίημα «ΕΔΥΟ ΑΙΔΟΙΟ» της σελίδας 81), μας ξεναγεί ο Κώστας Ρεούσης, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου, «χωρίς ποτέ να αποκτήσει πτυχίο», όπως δηλώνει στο Δελτίο Τύπου, και «είναι υπερπραγματιστής της αεί rear-guard»(!). (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Θανάσης Τριαρίδης,Ονειρεύτηκα τα Λευκά Χριστούγεννα, ζωγραφισμένα από την Ελλη Γρίβα, εκδόσεις Διάπυρο, σ. 56, 6,27 ευρώ

Σε ανάλογο, προκλητικό ιδεολογικό επίπεδο κινείται ο Θανάσης Τριαρίδης στα σύντομα πεζά του, εικονογραφημένα με φαντασία και τόλμη από την Ελλη Γρίβα. Δείγμα γραφής: «[…] Πάντοτε το ίδιο: καλοί οι Τσιγγάνοι, αλλά ανάμεσά μας και ανάμεσά τους ένας υποθετικός λόγος – η ίδια παμπάλαιη προϋπόθεση. Αρκεί να μην απειλούν ούτε μια παρωνυχίδα της ευτυχίας μας. Ανάγκη».(Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Μαρία Τσολακούδη, Γραμματική, (διηγήματα), εκδόσεις Τόπος, σ. 208, 13,90 ευρώ

Στο πρώτο βιβλίο της η Μαρία Τσολακούδη, που γεννήθηκε στη Λήμνο, ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της λογοτεχνικής ομάδας ΜΕ.Λ.ΟΜΑ., καταθέτει τη δική της νοσταλγική ματιά για τη μετατροπή του ειδυλλιακού αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, με την αργόσυρτη ζωή των κατοίκων του, σ’ ένα τεράστιο ξενοδοχείο, σε μια «βαριά βιομηχανία» φιλοξενίας και εξυπηρετήσεως των συμπαθών περιηγητών και τουριστών. Διαρκή flash-back και ρευστά αφηγηματικά όρια ανάμεσα στο άλλοτε και στο τώρα. Η ηθογραφία του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού επηρεάζει ακόμα σύγχρονους λογοτέχνες, που γράφουν για τη ζωή στα ελληνικά νησιά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο πολλά υποσχόμενος πεζογράφος Νίκος Διακογιάννης, συγγραφέας δύο -μέχρι τώρα- μυθιστορημάτων με τίτλους ΤΕΡΑ ΑΜΟΥ, Καθρέφτες στο χώμα (και τα δύο από τις εκδόσεις Αρμός). Στην αφήγηση μπολιάζονται τεχνηέντως και ειδήσεις από τις τοπικές εφημερίδες παλαιάς εποχής.(Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Ανδρέας Εμπειρίκος, Περί σουρεαλισμού: Η διάλεξη του 1935, επιμέλεια-εισαγωγή: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, εκδόσεις Αγρα, σ. 96, 9 ευρώ

Η πρώτη έκδοση της ιστορικής διάλεξης του Ανδρέα Εμπειρίκου «Περί σουρεαλισμού». Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης μελέτησε και μας παρουσιάζει το χειρόγραφο που βρέθηκε στα κατάλοιπα του ποιητή. Διάλεξη και εκκίνηση μιας γενιάς νέων που πρόκοψε. Ο Εμπειρίκος, καθώς εργάζεται για τα καλύτερα της καλλιτεχνικής Αθήνας. Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 1935, ώρα 7.15 μ.μ., στη Λέσχη Καλλιτεχνών. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ολισθηρός ιστός: Δοκίμια, μελέτες, άρθρα, συνεντεύξεις (Τόμος δεύτερος), εκδόσεις Αγρα, σ. 342, 19 ευρώ

Η δημόσια ζωή των λέξεων του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Συγκεντρωμένες σε δύο τόμους οι παρεμβάσεις επικαιρότητας του ποιητή – συνεντεύξεις, δοκίμια, άρθρα, ομιλίες, τεχνοπαρουσιάσεις…(Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Ανησυχία: Μια καταγραφή του αυθόρμητου τον Δεκέμβριο του 2008, επιμέλεια: Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Ευθύμιος Γουργουρής, φωτογράφ.: Ευθύμιος Γουργουρής, εκδ. Καστανιώτη, σ. 288, 19,86 ευρώ

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και ο φωτογράφος Ευθύμιος Γουργουρής καταγράφουν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του ’08. Επειδή ο δρόμος δεν χωράει στη βιβλιοθήκη κι επειδή τα συνθήματα είναι ανήσυχα πουλιά, εξοστρακισμός ανάσας στα χέρια σας. Ωμή τέχνη για νέους πρίγκιπες. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Συλλογικό έργο, Το φύλο της μετανάστευσης, επιμέλεια: Ντίνα Βαΐου, Μαρία Στρατηγάκη, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 232, 22 ευρώ

Ζητήματα μεταναστευτικής πραγματικότητας και πολιτικής. Προϊόντα της πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν το ίδιο δικαίωμα στη μετανάστευση; Ο μετανάστης και η μετανάστρια ενσωματώνονται με τον ίδιο βαθμό στις κοινωνίες υποδοχής; Πώς καθορίζονται οι έμφυλες ταυτότητες των σύγχρονων πολυεθνικών πληθυσμών; «Θεωρούμε ότι τα άτομα, άνδρες και γυναίκες, είναι ενεργά υποκείμενα που “κατασκευάζονται” σε συγκεκριμένες, χρονικά και χωρικά προσδιορισμένες, συνθήκες». (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Travis Holland, Ο Αρχειοφύλακας του Ιωσήφ Στάλιν, μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, σ. 268, 18,90 ευρώ

Είναι αυτό που συμβαίνει όταν μπαίνεις σ’ έναν ξένο χώρο και αντί να προσπαθήσεις να βρεις θέσεις για τους αγκώνες, ξεχνάς ότι μπήκες στο ξένο και παρασύρεσαι στην άνεση. Το νέο είναι αρκετό για να κατεβάσεις τους διακόπτες. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν σε υποδέχονται σωστά τα ενδιαφέροντα πράγματα. Είναι αυτό που συμβαίνει μ’ ένα καλό βιβλίο. Είναι αυτό που συμβαίνει με τον Αρχειοφύλακα του Ιωσήφ Στάλιν. Τι κι αν το ‘χουμε ξαναδεί, όπως μας θυμίζει η μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου, στο Φαρενάιτ 451 του Ρέι Μπράντμπερι, τι κι αν το ‘χουμε ξαναδεί, λέμε εμείς, στις κινηματογραφικές Ζωές των άλλων; Τα θέματα είναι πάντα ίδια. Αλλάζει το δευτερόλεπτο εισόδου.

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Travis Holland. Η σταλινική Ρωσία. Ο καλοκουρδισμένος αξιωματικός και ο θλιμμένος, εκκολαπτόμενος αγωνιστής. Η ισοπεδωτική χειρονομία του συστήματος και η αναγκαία μεταβίβαση μιας λυτρωτικής αγνότητας της σκέψης. Η οργή για τα πράγματα που δεν μπορούν να κατανοήσουν η γνώση και η ευαισθησία μας. Πού είναι αυτή η στιγμή που σταματά ο φόβος και ξεκινούν να ονομάζονται ταυτόχρονα το πεπρωμένο και η συνέπεια; (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Stuart Robson, Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μτφρ.: Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, επιμέλεια σειράς: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, εκδόσεις Πατάκη, σ. 349, 19 ευρώ

Μια φροντισμένη ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μουσειακές εμπειρίες τής άλλης Ευρώπης, τόσο από τα μετόπισθεν όσο και από τα χαρακώματα. Γιατί αυτός «ο πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους» σάρωσε την ανθρωπότητα; Χρονιά τη χρονιά και στρατόπεδο το στρατόπεδο, τα «μυριάδες πρόσωπα» μιας εξόντωσης που φάνταζε απλή και σύντομη. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Marc Ferro, Εξηγώντας την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του κομμουνισμού στην εγγονή μου, μτφρ.-πρόλ.: Βάσιας Τσοκόπουλος, εκδόσεις Νόβολι, σ. 108, 11,50 ευρώ

Ο ιστορικός Marc Ferro οργανώνει μια σύντομη πτήση πάνω από τα κομμάτια του κομμουνιστικού ντόμινο. Βλέπουμε τα δάχτυλα που τα τοποθέτησαν και την πολιτική ροή που τα απασφάλισε. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Camille Laurens, Ο άντρας που δεν αγαπούσε τις γυναίκες, μτφρ.: Λουίζα Μητσάκου, εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, σ. 278, 18,90 ευρώ

«Προσοχή, αν αποδεχτείτε αυτόν τον έρωτα, θα αυτοκαταστραφεί σε τριάντα δευτερόλεπτα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτε για να τον προστατεύσω, να τον σώσω απ’ την καταστροφή, είμαι ανήμπορη. Ο έρωτας, αποστολή ανέφικτη». Η ορμή μιας αποτελειωμένης γυναίκας που δεν θέλει να σώσει τον εαυτό της, αλλά την ιστορία που έσβησε. Εχει τόση ζωή το τόσο υλικό που πήρε από τον έρωτα, που η γλώσσα δίνει γκάζια από την αρχή μέχρι το τέλος. Μια βόλτα με γρήγορο, νευρικό αμάξι. Το τρεμούλιασμα της αρχής και το ζάρωμα του τέλους. Ο άντρας που δεν αγαπούσε τις γυναίκες. Μόνο διαβάζεις, αλλά οι καμπύλες της κυρίας Laurens σε χαϊδεύουν, σε αγκαλιάζουν, σε σφίγγουν. Η θερμότητα του πρωτογέννητου που μπορεί να γίνει ιδρώτας. Ακόμα και όταν ο έρωτας τελειώνει, βλέπεις τις ίδιες ελκυστικές καμπύλες να διαγράφουν τους ίδιους ελκυστικούς κύκλους, μόνο που έχουν δάκρυα στα μάτια.

Εξαιρετικό, διαφορετικό, με μια όμορφη μετάφραση-όμορφη ροή από τη Λουίζα Μητσάκου.

Η τέχνη, από μια ζωή που ορίζει, φτιάχνει στιγμές χωρίς όριο. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Kate di Camillo, Ο μάγος και ο ελέφαντας, μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, σ. 174, 13,90 ευρώ

«Ψηλά στο καμπαναριό της μεγαλόπρεπης εκκλησίας, κρυμμένο στα αποκρουστικά πέτρινα τέρατα που στολίζουν τις μαρκίζες του, υπάρχει ένα ανάγλυφο: ένα αγόρι που οδηγεί έναν ελέφαντα. Το αγόρι κρατάει στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι. Το ένα του χέρι ακουμπάει τον ελέφαντα. Πίσω από τον ελέφαντα είναι ένας μάγος κι ένας αστυφύλακας, μια καλόγρια και μια αριστοκράτισσα, ένας υπηρέτης, ένας ζητιάνος, ένα σκυλί. Και τελευταίος ένας καμπούρης».

Είμαστε όλοι μαζί, οι ταπεινοί, μπροστά από τις αληθινές στενοχώριες, θλιμμένοι. Μ’ ένα όνειρο, ο καθένας, που έχει ανάγκη να μιλήσει. Βρισκόμαστε συγγενείς, ξαφνικά, ενός ονείρου αληθινής συντροφιάς, μεγάλου. Οι μοναξιές αφήνουν χώρο στα δάκρυα και τα δάκρυα στη θαλπωρή. Δεν είναι δα και τίποτε να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι μια πραγματική κακιά στιγμή ήταν, απλώς ένας πραγματικός εφιάλτης.

Ένα γλυκύτατο νεανικό μυθιστόρημα με την εικονογράφηση που του ταιριάζει. (Κ. Μπούρας και Δ. Δαλδάκης)

24γράμματα/βιβλίο: Ροβήρος Μανθούλης, Χρονολόγιο της ελληνικής αρχαιότητας, 776 π.Χ.-394 μ.Χ. εκδόσεις Εξάντας, σ. 314, ευρώ 25,12

Σπάνιο, μοναδικό λεξικό. Σαν αυτά που αναζητάς στο σκοτάδι δίπλα στο κρεβάτι σου για να σε γυρίσουν στην αρχαιότητα και να γλιτώσεις. (ελευθεροτυπία, βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων)

24γράμματα/βιβλίο: Εμμανουήλ Κριαράς, Συμβολή Β’. Στο χρονολόγιο του δημοτικισμού, έκδοση Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, σ. 206, ευρώ 12

Το γλωσσικό ζήτημα στην Ελλάδα. Σπάνια, σχολαστική μελέτη του Εμμανουήλ Κριαρά πάνω στην πορεία του δημοτικισμού. Έξοχη έκδοση.

24γράμματα/βιβλίο: Δώρα Κασκάλη, Στο τρένο, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 177, ευρώ 9,50

Λόγια και αισθήματα των οδών. Ή ενός κόσμου που χάνεται. Ή δεν τον ακούνε.

24γράμματα/βιβλίο: Γεωργία Γκότση, «Η διεθνοποίησις της φαντασίας», Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα, εκδόσεις Gutenberg, σ. 288, ευρώ 18,09

Εξαιρετική μελέτη πάνω στο θέμα που θέτει. Ο Κανάρης και Ουγκό. Ο Νικόλαος Πολίτης και η ξένη λογοτεχνία. Με πλούσια Βιβλιογραφία και Χρονολόγιο.

24γράμματα/βιβλίο: Σελίδες στην οθόνη ή σε χαρτί, (το μέλλον της ανάγνωσης), Συλλογή κειμένων – επιμέλεια Γιώργος Ε. Δαρδανός, εκδόσεις Gutenberg, σ. 362, ευρώ 17,08

Στην «ελευθερία» του Ίντερνετ ή σε χαρτί; Το πραγματικό δίλημμα. Πανεπιστημιακοί ασχολούνται με το θέμα. Εξαιρετική έκδοση.

24γράμματα/βιβλίο: Τζέιμς Α. Λεβίν, Το γαλάζιο τετράδιο μτφρ.: Αλέξης Εμμανουήλ, εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 255, ευρώ 14

Μια μικρή Ινδή, η Μπατούκ, που ο πατέρας της την πουλάει για πόρνη στη Μουμπάι, βρίσκει παρηγοριά γράφοντας σ’ ένα γαλάζιο τετράδιο, το ημερολόγιό της. Γράφει τις αναμνήσεις από το χωριό της, για τη ζωή της στον δρόμο με τις πόρνες. Βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα. Μαρτυρία για τον βίο χιλιάδων παιδιών που οδηγούνται στην πορνεία από τους γονείς τους για ένα κομμάτι ψωμί.

24γράμματα/βιβλίο: Εντμόντ Σαρλ-Ρου, Η ατίθαση, Η Σανέλ πριν την Κοκό, μτφρ.: Μαρία Τσεκούρα εκδόσεις Πάπυρος, σ. 528, ευρώ 20

Τ ο πραγματικό της όνομα ήταν Γκαμπριέλ Σανέλ. Εγινε γνωστή με το όνομα Κοκό, παρατσούκλι που απέκτησε όταν τραγουδούσε στα κακόφημα καμπαρέ της γαλλικής επαρχίας το «Ποιος είδε την Κοκό στο Τροκαντερό;». Βασισμένο σε μαρτυρίες και ιστορικές πηγές, αλλά γραμμένο σαν μυθιστόρημα, το βιβλίο ζωντανεύει σελίδες μια άλλης εποχής και σκιαγραφεί τους οικείους, τους εραστές, τους διάσημους φίλους της.

24γράμματα/βιβλίο: Φιλιώ Παρθένη, Προς κυρία Σ.Δ.: Ο άντρας σας σάς απατάει… ,εκδόσεις Αγκυρα, σ. 207, ευρώ 12,90

Μπορεί ένα μικρό, τσαλακωμένο και εντελώς ανορθόγραφο ανώνυμο σημείωμα να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή μιας γυναίκας; Μετά την απόγνωση και τον θυμό που προκαλεί μια απιστία, ένας είναι ο στόχος: το ξεμπρόστιασμα του μοιχού. Τα ερωτήματα που πλησιάζουν απειλητικά, θα λάβουν απάντηση μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών γεγονότων.

24γράμματα/βιβλίο: Carl Honore, Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας . Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη νοοτροπία του υπερ-γονεϊσμού, μτφρ.: Αλκηστη Κελεσίδη εκδόσεις Αερόστατο, σ. 448, ευρώ 18,80

Η έλλειψη προσωπικού χρόνου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον άνθρωπο. Όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνεται. Το οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον επιβάλλει περισσότερη δουλειά. Δυστυχώς, δεν κάνει διακρίσεις και παρασύρει και τα παιδιά. Ο Carl Honore γράφει στο βιβλίο του: «Μεγαλώνουμε μια γενιά από κουρασμένα παιδιά. Φορτωμένα με υποχρεώσεις και στόχους». Ομολογία ενοχής, που δεν αρκεί όμως. Ωστόσο, είναι το πρώτο βήμα για να πάρουμε το βάρος πάνω από την πλάτη των παιδιών. Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας ενισχύει την προσπάθεια κάθε γονέα.

Το εγχείρημα μόνον εύκολο δεν είναι. Η αγάπη για τους απογόνους δεν μπορεί να ελεγχθεί. Είναι απαραίτητο, όμως, να γίνει. Στην τέλεια εικόνα μιας ισορροπημένης παιδικής ηλικίας, θα έπρεπε το παιδί να ασχολείται όσο προβλέπει το εκπαιδευτικό σύστημα με το σχολείο του, να κάνει τα μαθήματα του και να έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο να παίξει. Εντούτοις, για πολλά παιδιά η εικόνα αυτή είναι ένα άπιαστο όνειρο. Ζητούμενο, λοιπόν, η χαμένη παιδικότητα. Για να βρεθεί, ωστόσο, χρειάζεται ισορροπία. Εύκολα θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε με την παραφρασμένη διαφημιστική φράση: «Η υπερβολική κατανάλωση αγάπης βλάπτει την υγεία των παιδιών μας».

Ο Honore γράφει με τρόπο άμεσο και εύληπτο. Απευθύνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στους γονείς. Εξετάζοντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και παίρνοντας συνεντεύξεις από ειδικούς και οικογένειες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει ότι η ανατροφή των παιδιών δεν χρειάζεται να μοιάζει με αγώνα συγκέντρωσης γνώσεων και εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική ζωή τους. Με χιούμορ και αμεσότητα, ξεδιπλώνει μπροστά μας όλα όσα ψιθυρίζουν μεταξύ τους οι γονείς, ενώ προβληματίζει και επιβεβαιώνει ότι στις μέρες μας, με την ολοένα μεγαλύτερη πίεση που υφίστανται τα παιδιά να μάθουν όλο και περισσότερα, είναι δύσκολο να παραμείνουν απλώς παιδιά.

24grammata.com / βιβλίο: Alain Badiou,Μικρό φορητό πάνθεον, μτφρ.: Βαγγέλης Μπιτσιώρης, εκδόσεις Αγρα, σ. 200, ευρώ 15

Κάπου γύρω στα 1965 όσοι ήσαν μεταξύ είκοσι και τριάντα χρόνων γνώρισαν έναν εξαίρετο αριθμό δασκάλων στο πεδίο της φιλοσοφίας. Οι παλαιοί, όπως ο Σαρτρ, ο Λακάν ή ο Κανγκιλέμ, ήσαν ακόμη σε πλήρη δραστηριότητα – κάποιοι άλλοι, που ήσαν λίγο νεότεροι, όπως ο Αλτουσέρ, ανέπτυσσαν το έργο τους, ενώ μια ολόκληρη γενιά -οι Ντελέζ, Φουκό, Ντεριντά- εισέρχονταν στην αρένα.

Ολοι αυτοί οι δάσκαλοι, σήμερα, είναι νεκροί. Η φιλοσοφική σκηνή, κατειλημμένη ευρέως από απατεώνες, συγκροτείται διαφορετικά αντλώντας τη συνεκτικότητά της μόνον από εκείνους, νέους και λιγότερο νέους, οι οποίοι μπορούν να μείνουν πιστοί στα ερωτήματα που μας ενέπνεαν πριν από σαράντα χρόνια, μέσω της αναδιατύπωσης στην προσίδια γλώσσα τους αυτών των ερωτημάτων. Πιστεύω ότι είναι σωστό να συγκεντρώσω εδώ τις αναλύσεις και τις αποτίσεις φόρου τιμής που αφιέρωσα -για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε φορά που εξέλιπαν- σ’ εκείνους που τους οφείλω τη σημασία, πάντοτε ανθρώπινη, αλλά εξίσου αρχοντική και μαχητική, της λέξης «φιλοσοφία». Οι σχέσεις που είχα με αυτούς τους κεφαλαιώδεις συγκαιρινούς μας δεν ήσαν απλές και γαλήνιες: η φιλοσοφία , όπως λέει ο Καντ, είναι πεδίο μάχης. Ωστόσο, κοιτάζοντας σήμερα τους αναρίθμητους μιντιακούς «φιλοσόφους», μπορώ να πω ότι αγαπώ όλους εκείνους για τους οποίους μιλώ σε τούτο το βιβλίο. (Α.ΜΠ.)

24grammata.com / βιβλίο:William Morris,Το πηγάδι στο τέλος του κόσμου, μτφρ.: Νίκος Βλαντής, εκδόσεις Μαγικό κουτί, σ. 432, ευρώ 12

Με τόν τίτλο Ο δρόμος προς το πηγάδι δίνεται η συνέχεια του μαγευτικού παραμυθιού(α’ τόμος – 2007, β’ τόμος – 2008), που προσέφερε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τη δυνατότητα να στραφεί προς τις απαρχές του είδους της φανταστικής λογοτεχνίας: ένα ιπποτικό αφήγημα της προαναγεννησιακής δυτικής παράδοσης, με καίρια μηνύματα για τις ημέρες μας για την αξία των ιδανικών· προπομπός δε των έργων του Τζ. Ρ. Ρ.Τόλκιν. Ο νεαρός ιππότης Ραλφ από το Απμεντς έχει φύγει από την πατρίδα του και αναζητά την πηγή της αιώνιας νιότης και χαράς. Οσο προχωράει η ιστορία, το φυσικό συγχέεται με το μεταφυσικό και ο ήρωάς μας, φτάνοντας στα όρια της αντίληψής του, ανταμείβεται με το αθάνατο νερό. Αξίζει να επιβραβευτεί η άριστη απόδοση του αγγλικού κειμένου από τον συγγραφέα Νίκο Βλαντή.

Η διδακτική της μετάφρασης στον ελληνόφωνο χώρο, Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές, επιμέλεια: Εφη Λάμπρου & Γιώργος Φλώρος, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 224, ευρώ 13

Το παρόν έρχεται σαν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου «Η ορολογία της μετάφρασης», σε μετάφραση και προσαρμογή του Γ. Φλώρου, το οποίο κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Γράμματα το φθινόπωρο 2008. Είναι ένα έργο συλλογικό, που περιλαμβάνει μονογραφίες δώδεκα καθηγητών μετάφρασης. Μπορεί η θεωρία να θέσει τις βάσεις για την απόκτηση της εμπειρίας; Διδάσκεται εντέλει η μετάφραση; Εάν ναι, σε ποιο βαθμό και ποια τα μέσα τα οποία πρέπει ή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, ώστε η διδακτική να διέπεται από τις σύγχρονες τάσεις; Τι είδους προοπτικές μάς προσφέρουν για το μέλλον; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει αυτό το βιβλίο.

Daniel Cohn – Bendit, Τι να κάνουμε; μτφρ.: Μελίττα Γκουτσογιάννη, εκδόσεις Κέδρος, σ. 172, ευρώ 12,06

Ο Μπεντίτ είναι Γαλλογερμανός και είναι επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο σταυροδρόμι των κρίσεων -οικονομική, οικολογική και κοινωνική- οι Πράσινοι προτείνουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Πρόκειται για μια αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης βασιζόμενης στην έννοια της επιλεκτικής απο-ανάπτυξης. Εδώ συναντάμε τη συλλογιστική τους από τον βασικό εκπρόσωπό τους.

Παύλος Κλιματσάκης, Συστηματική εισαγωγή στον γερμανικό ιδεαλισμό,εκδόσεις Ροές, σ. 296, ευρώ 18

Μια συστηματική εισαγωγή στον γερμανικό ιδεαλισμό, κίνημα το οποίο παραμένει ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας, αλλά είναι αντάξιο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ο συγγραφέας, διδάσκων Νεότερη Φιλοσοφία και Φιλοσοφία της Φύσεως, αποπειράται τη συνολική έκθεση αυτής της περιόδου με την ανάλυση των ιδεών των τεσσάρων ηγετικών φιλοσοφικών μορφών, των Καντ, Φίχτε, Σέλινγκ και Χέγκελ, και οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός αποτέλεσε την ολοκλήρωση της νεότερης φιλοσοφίας, ωθώντας την αρχή της βεβαιότητας στα όριά της και στη γνώση του Θεού ως του Απόλυτου.

Νίκος Βούλγαρης Η μοναξιά ενός μπάρμαν, εκδόσεις ΑΩ, σ. 136, ευρώ 12

Ενας μπάρμαν επί τριάντα χρόνια θέτει καίρια ερωτήματα στον εαυτό του και στους πελάτες του. Καλαίσθητος σχεδιασμός. Ευχάριστη γραφή.

Rafael Chirbes , Σκηνές κυνηγιού, μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδόσεις Αγρα, σ. 136, ευρώ 11

Ενας άνδρας προς το τέλος της ζωής του. Το ταπεινό του ξεκίνημα. Η κοινωνική άνοδος στη Μαδρίτη της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο προκλητικός πλουτισμός του στη δικτατορία του Φράνκο, ο αριβισμός του, οι αποτυχημένες οικογενειακές του σχέσεις. Μια απέρριτη λογοτεχνική «κριτική» της γενιάς που αποκλήθηκε «αθώα», αλλά η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε «βρόμικα» θεμέλια.

Ιλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, Ο Τεκτονισμός στην ελληνική κοινωνία και γραμματεία του 18ου αιώνα, εκδόσεις Περίπλους-Βίτσος, σ. 328, ευρώ 28

Η αξιόλογη νεοελληνίστρια διερευνά για πρώτη φορά στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία την ιστορία του ελληνικού τεκτονισμού την εποχή του Διαφωτισμού, βασιζόμενη σε αδημοσίευτα έγγραφα και απεικονίσεις που συγκεντρώθηκαν ύστερα από έρευνα σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες στη Γερμανία και στην Αυστρία. Εργο εκπληκτικής πνοής και ενδιαφέροντος. Βασίλης Ζηλάκος

Δρ Πωλ Χοκ, Ηρεμήστε, Πώς να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση και τον θυμό, μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ-Λαϊνά, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 210, ευρώ 10

Πώς αντιδράτε σε καταστάσεις που δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδιά σας; Πώς αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους που δεν κάνουν ό,τι θέλετε εσείς; Αφήνετε τις απογοητεύσεις της ζωής να συσσωρεύονται μέσα σας, ώσπου να εκραγείτε από θυμό και οργή; Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον θυμό σας και να υπομείνετε τις απογοητεύσεις της ζωής, δείχνοντάς σας πώς να διερευνήσετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις. Ο δρ Χοκ προσεγγίζει το πρόβλημα του θυμού και της απογοήτευσης με τα ίδια λογικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε και στο άλλο βιβλίο του, την Κατάθλιψη.

Λευτέρης Παπακώστας, Ο νικητής τα παίρνει όλα, εκδόσεις Λιβάνη, σ. 383, ευρώ 17,50

Δεκαετία του ’50! Σε μια κοινωνία που αλλάζει δραματικά, μετά τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφύλιου Πολέμου, μια οικογένεια ξεκινά από την Αρτα, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους, για να βρει μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Από μικρό παιδί, ο Περικλής αρχίζει τον αγώνα της επιβίωσης, κυνηγώντας παράλληλα το όνειρο που θα τον έβγαζε από τη μιζέρια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Καθώς γνωρίζει για πρώτη φορά την αδικία, την αυθαιρεσία, το άδικο, η απόφαση του να αλλάξει τη μοίρα του και να μείνει άνθρωπος γιγαντώνεται. Ο ερχομός του στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη.

Hal Hellman, Μεγάλες έριδες στην ιστορία των μαθηματικών, Δέκα από τις πιο έντονες διαμάχες όλων των εποχών, μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 287, ευρώ 23

Ντεκάρτ εναντίον Φερμά, Νεύτων εναντίον Λάιμπνιτς… Οι μαθηματικοί δεν είναι ψυχρές μηχανές αλλά άνθρωποι ευαίσθητοι και ευέξαπτοι σαν όλους τους άλλους. Ετσι οι ιστορικές διαμάχες τους τροφοδοτήθηκαν από απληστία, ζήλια, φιλοδοξία και εγωισμό, την ίδια στιγμή που πυροδότησαν πολλές από τις μεγάλες προόδους των μαθηματικών. Ο Χαλ Χέλμαν προσφέρει διεισδυτικές ενοράσεις στην ιστορία και στη λογική της κορωνίδας των επιστημών.

Τα σύγχρονα επιτύμβια, Επιγράμματα της Ζακύνθου, συλλογή-εισαγωγή-επιμέλεια: Ζαχαρίας Στουφής, έκδοση του βιβλιοπωλείου «Θεωρία», σ. 160

Ολα είναι και μπορούν να γίνουν ποίηση. Βρίσκεται παντού. Ο θάνατος είναι οικείος στους επιγόνους του Απόλλωνα κι έχουν γραφτεί σπουδαία ποιήματα για το οριστικό τέλος. Ο Ζαχαρίας Στουφής βρίσκει τους λαϊκούς ποιητές εκεί όπου ησυχάζει ο θάνατος. Στα νεκροταφεία. Εκεί αναπτύσσεται ένα μοναδικό είδος ποίησης, με τη μορφή επιτύμβιων επιγραμμάτων.

Kevin J. Tracey, Η μοιραία αλληλουχία. Ο έσω δολοφόνος.

Σήψη: Ο λοιμός του 21ου αιώνα, μτφρ.: Βασιλική Διονυσοπούλου, Αντώνης Μαυρομμάτης, Φανή Μαυρομμάτη, εκδόσεις γράμμα, σ. 250, ευρώ 20,90

Οι ιατρικές ιστορίες ποτέ δεν είναι ευχάριστες. Αυτή που αφηγείται ο Kevin J. Tracey δεν αποτελεί εξαίρεση. Σήψη, ο έσω δολοφόνος, και δεν μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχος χαρακτηρισμός. Ο επιστήμονας εξιστορεί τη μάχη που έδωσε για να σώσει ένα παιδί. Με απλή γλώσσα, συγκινεί και σημειώνει την ανάγκη νέων ερευνών για την αντιμετώπιση της σήψης.

Περιοδικά

Νέα Εστία, μηνιαίο περιοδικό, Ιούλιος-Αύγουστος 2010, τ. 1.835, έτος 84ο, διεύθυνση: Ευριπίδου 84, Αθήνα, τηλ.: 210-3213030. Τα ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα βρίσκουν φιλόξενη εστία. Οπως η σύντομη επινίκια ωδή του Πινδάρου με τίτλο «Ολυμπιόνικος 14». Στα «μικρά φιλολογικά» ξεχωρίζει «Ο ηδονοβλεψίας συγγραφέας». Σταθερή αξία, το μηνολόγιο.

Εντευκτήριο, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό, Απρίλιος-Ιούνιος 2010, τ. 89, διεύθυνση: Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-283223. Συνεπές στην τέχνη του λόγου και στην προσφορά του και αυτό το τεύχος. Πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, μελέτη. Βιβλιοκριτικές, παρουσιάσεις και σελίδες για τον πεζογράφο Τάσο Χατζητάτση.

Περιοδικό της πόλης, μηνιαία έκδοση, Μάιος 2010, τ. 143. Διεύθυνση: Βενιζέλου 79, Καβάλα, τηλ.: 25210-220120. Η εικόνα κυριαρχεί σε αυτές τις σελίδες. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis Καβάλα 2000-2008. Φωτογραφίες από τον φακό του Θόδωρου Παπαδόπουλου.

(δε)κατα, τριμηνιαίο περιοδικό, καλοκαίρι 2010, τ.22, διεύθυνση: Σόλωνος 94, Αθήνα, τηλ.: 210-3623792. «Βιβλία για την πισίνα», ο τίτλος των (δε)κάτων. Η δροσιά, όμως, του περιοδικού δεν έχει εποχή. Διαβάζεται με βουλιμία, μια και οτιδήποτε υπάρχει στις σελίδες του είναι προσεγμένο και σοφά επιλεγμένο.

Cogito, νέο περιοδικό για τη φιλοσοφία, Ιούλιος 2010, τ. 10, εκδόσεις Νεφέλη, Ασκληπιού 6-8, τηλ.: 210-3623093. Το δέκατο τεύχος περιέχει αφιέρωμα στις σχέσεις φιλοσοφίας και θρησκείας. Ειδικότερα στις σχέσεις Λόγου και θρησκευτικής πίστης. Επίσης, άρθρα για τη σύνδεση φιλοσοφίας και καθημερινής ζωής, για την αναπαράσταση του μύχιου στον Bergmann, κ.ά.

Θέματα λογοτεχνίας, τετραμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής, Ιανουάριος-Απρίλιος 2010, τ. 43, διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 73, Αθήνα, τηλ.: 210-3815433. Τα «θέματα λογοτεχνίας» τιμούν τον Αντώνη Δεκαβάλλα. Ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας. Η ύλη όμως δεν περιορίζεται. Ενδιαφέροντα δοκίμια, παρουσίαση βιβλίων.

Πόρφυρας, τριμηνιαίο περιοδικό, τόμος Μ’ (135-138), Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010, φυλλάδιο 136, Κέρκυρα, διεύθυνση: Κ. Παλαμά 13, Αθήνα, τηλ.: 210-2312317, παραγωγή, εκδότης-διευθυντής Δημήτρης Κονιδάρης, Σπ. Βασιλείου 48α, τηλ.: 26610-31923. Ο «Πόρφυρας» συμπληρώνει τριάντα χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας και όπως αναφέρεται στις πρώτες σελίδες, «χωρίς να παύει ούτε μια στιγμή ν’ αναζητεί τη θέση του μες στο μέγα πανελλήνιον». Σ’ αυτό το επετειακό τεύχος, ένα ανέκδοτο γράμμα του Οδυσσέα Ελύτη. Αλέξανδρος Ασωνίτης. Επίσης «Προς τη διαμόρφωση μιας ποιητικής κοινής: Η συμβολή του Ανδρέα Κάλβου και του Διονύσιου Σολωμού». Ποιήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Η Κινστέρνα, περιοδικό λόγου και τέχνης, τ.17, Ιούνιος 2010, κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, ταχ. θυρίδα 77289, 175 10, Π. Φάληρο. Το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού. Οπως πάντα, πλούσιο σε ύλη και καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Θεατρικά όπως το «Θου Κύριε φυλακήν ή, η νέα Καμπάλ» του Πάρι Τακόπουλου, διηγήματα, φωτογραφίες. Πλούτος.

Νέα σκέψη, διμηνιαίο περιοδικό λόγου και τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2010, τ. 509, διεύθυνση: Απόλλωνος 3, Λαγονήσι, τηλ.: 210-8954474. Εξώφυλλο το εργαστήριο του καταλανού ζωγράφου Joan Miro και αναφορά στα εικαστικά της «Νέας Σκέψης». Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου και στη γνωριμία με εκλεκτούς Ελληνες λογοτέχνες, ο Παναγιώτης Καραφωτιάς.

Ιστορία Εικονογραφημένη, Ιούλιος 2010, τ. 505, διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 5, Αθήνα, τηλ.: 210-3623993. Κεντρικό βιβλιοπωλείο: Πανεπιστημίου 46, τηλ: 210-3611880. Αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια το τεύχος. Ποτέ μονοθεματικό το περιοδικό. «Αθήνα-Σπάρτη», «Η ιστορία του κυπριακού κυβερνητικού σιδηρόδρομου (1905-1951)» και οι μόνιμες στήλες (τέχνη και πολιτισμός, βιβλία και ιστορία κ.ά.).

Εν Χανίοις, ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων, τόμος 3ος, περίοδος 3η. Το «Εν Χανίοις» προσφέρει γνώση για το παρελθόν αλλά και το παρόν των Χανίων.

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος