Νίκος Γεωργιάδης. Ένοχος ασέλγειας, αλλά (νομικά) όχι παιδεραστής.

Η υπόθεση τού Νίκου Γεωργιάδη, μέχρι πρόσφατα υψηλόβαθμου στελέχους τού δεξιού συντηρητικού κόμματος τής Νέας Δημοκρατίας και συμβούλου τού αρχηγού τού εν λόγω κόμματος, που καταδικάστηκε πρωτόδικα για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, συζητιέται έντονα και έχει προκαλέσει πλήθος ερμηνειών και διατυπωμένων θέσεων.

Δεν σκοπεύουμε στο παρόν ούτε να αμφισβητήσουμε τη δικαστική απόφαση ούτε να κανιβαλίσουμε σε βάρος τού καταδικασθέντα. Θα παραθέσουμε γεγονότα και τους προβληματισμούς μας με αφορμή τα όσα συνέβησαν.

Ας θυμίσουμε κατ’ αρχήν ότι ο Νίκος Γεωργιάδης καταδικάστηκε γιατί συνευρέθηκε ερωτικά, στη Μολδαβία (έναν παράδεισο παιδεραστίας και ακραίας εκμετάλλευσης ανηλίκων εξ αιτίας τής πολύ μεγάλης φτώχιας που μαστίζει τη χώρα αυτή), με 16χρονα αγόρια έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η καταδίκη δεν αφορούσε παιδεραστία γιατί, με βάση το νομικό καθεστώς στην Ελλάδα, παιδεραστία θεωρείται η ερωτική συνεύρεση ενήλικα με άτομο μικρότερο των 15 ετών και στη Μολδαβία μικρότερο των 16 αλλά, με βάση το αποδεικτικό υλικό, για «ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου».

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η καταβολή χρηματικού ποσού, από πλευράς Γεωργιάδη, κατατάσσει την πράξη σε πορνεία. Η πορνεία όμως αφενός στη Μολδαβία απαγορεύεται αυστηρά αφετέρου στην Ελλάδα το άτομο που εκπορεύεται θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 18 ετών και να είναι κάτοχο σχετικής άδειας.

Ανεξάρτητα λοιπόν του τι πιστεύει ο καθένας μας, νομικά, παιδεραστία δεν υφίσταται.

 

Η Νέα Δημοκρατία συνολικά αν όχι στήριξε το Νίκο Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού είπε να «κάτσει πίσω, θα σκάσει (σ.σ. θα ξεφουσκώσει) σε δυο μήνες το θέμα», τουλάχιστον κράτησε αποστάσεις από το θέμα, και αυτό μας προβληματίζει.

Γιατί;

Όχι γιατί θα επιθυμούσαμε έναν κανιβαλισμό τού προσώπου, αλλά για δυο βασικούς λόγους αφορούν την παράταξη αυτή.

– Ο Νίκος Γεωργιάδης συνευρέθηκε ερωτικά με ομόφυλα άτομα. Δικαίωμά του, αλλά κατά την ψηφοφορία, τέλη 2015, για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που επέτρεπε και σε ομόφυλα άτομα να συνάψουνε Σύμφωνο Συμβίωσης, μόνον 19 από τους παρόντες βουλευτές της ψηφίσανε θετικά με 29 να καταψηφίζουνε και 27 να έχουνε φροντίσει να απουσιάζουν. Αν καταψηφίζεις το δικαίωμα σε ομόφυλα ενήλικα άτομα να συγκατοικήσουν, πώς σιωπάς όταν ένας 55άρης πληρώνει παράνομα 16χρονο αγόρι για σεξ; Γιατί νομίζουμε ότι αν ο Νίκος Γεωργιάδης ανήκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τα στελέχη της και ο προσκείμενος τύπος θα το είχανε κάνει σημαία;

– Τον Ιούνιο του 2016 κατά τη συζήτηση που διεξαγότανε στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου και την μείωση τού ορίου ηλικίας στα 17 έτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του» τόνισε ότι μόνο σε δικτατορίες ψηφίζουν τα 17χρονα. Μάλιστα. Ένα λοιπόν 17χρονο άτομο είναι, για τη Νέα Δημοκρατία, ανώριμο και εκμεταλλεύσιμο για να μπορεί να αποφασίζει ποιος θα διοικεί τη χώρα του, αλλά ώριμο να μην το εκμεταλλευτεί κάποιος αν το ίδιο 17χρονο άτομο συνευρίσκεται ερωτικά με άτομα υπερπολλαπλάσιας ηλικίας, που θα μπορούσανε να είναι πατέρας του ή και παππούς του ακόμη. Η στάση τής Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα υποκριτική.

Το νομικό πλαίσιο αυτό είναι, αλλά χρήζει άμεσης τροποποίησης. Το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή ερωτικού συντρόφου δεν μπορεί να διαφέρουν.

 

Ο Νίκος Γεωργιάδης ακόμη και αν δευτεροβάθμια αθωωθεί, στιγματίστηκε. Πλήρωσε για να κάνει παράνομο σεξ με ένα 16χρονο παιδί, το οποίο αναγκάζεται από τη φτώχια, την ανέχεια και τη βία που του ασκείται να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Η υπόθεσή του όμως, πέρα από κορόνες και σιωπές, και αυτό είναι το σημαντικό, θα πρέπει να αποτελέσει αίτιο διαλόγου προσαρμογών τού υφιστάμενου νομικού καθεστώτος.

 

Γιώργος Πρίμπας

28.02.2019