Οι Μανιάτες της Σαρδηνίας συναντήθηκαν με τα αδέλφια τους από το Οίτυλο

24grammata.com / επικαιρότητα  / ιστορία
γράφει ο Γιάννης Κορίνθιος

260 χρόνια μετά συναντήθηκαν στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας 25 Μανιάτες από το Οίτυλο και δέκα Μανιάτες από τη Καργκέζε της Κορσικής για να γιορτάσουν τα 260 χρόνια της ιδρύσεως της Μοντρέστας στη Σαρδηνία από Μανιάτες που προέρχονταν από την Κορσική.

Εκεί στα τέλη Αυγούστου για πρώτη φορά αντάμωσαν ξανά δημότες των τριών αδελφών δήμων, του Οιτύλου της Μάνης, της Καργκέζε της Κορσικής και της Μοντρέστας, στα πλαίσια της εκδήλωσης ΝΟΣΤΟΣ 2010 που οργάνωσε η Ομογένεια της Διασποράς με το Δήμο της Μοντρέστας. Ο ΝΟΣΤΟΣ 2010 ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου με μια Επιστημονική Ημερίδα για την ιστορία της Μοντρέστας, στην οποία έγιναν σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Σάσσαρι, Attilio Mastino, από τον καθηγητή Stefano Pira του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, από τον ερευνητή Giampaolo Salice του πανεπιστημίου του Bristol και από τον Γιάννη Κορίνθιο του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας. Ο συντονιστής του ΝΟΣΤΟΥ 2010, Γιάννης Κορίνθιος, ανακοίνωσε ότι σύντομα ο Δήμος της Μοντρέστας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σάσσαρι θα οργανώσει ένα Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στην ίδρυση και ιστορία της Μοντρέστας. Στις 28 Αυγούστου οργανώθηκε μανιάτικο πανηγύρι με φαγοπότι και χορούς στο οποίο θα παρευρέθηκαν άτομα από όλη τη Σαρδηνία και η ιταλική τηλεόραση (RAI 3 Sardegna) κάλυψε το πανηγύρι. Στις 29 Αυγούστου υπογράφηκε σύμφωνο πολιτιστικής συνεργασίας από τους δημάρχους των τριών δήμων, με στόχο την τόνωση του ελληνικού διασπορικού στοιχείου της Σαρδηνίας. Όλες οι εφημερίδες της Σαρδηνίας (NUOVA SARDEGNA, UNIONE SARDA) και τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά κανάλια (RAI, Videolina, Sardegna 1) δημοσίευσαν καθημερινά ανταποκρίσεις και συνεντεύξεις του ΝΟΣΤΟΥ 2010. Ο δήμαρχος της Μοντρέστας, Antonio Zedda, με την εκδήλωση ΝΟΣΤΟΣ 2010, κατάφερε να είναι το κύριο θέμα στα ΜΜΕ η μανιάτικη Μοντρέστα της Σαρδηνίας.

Η Montresta οφείλει τις ρίζες και την ιστορική ταυτότητά της σε μια έξοδο και διασπορά των Μανιατών από την Λακωνία στην Κορσική το 1676.

Ηττημένοι από τους Τούρκους το 1669, οι Μανιάτες βρήκαν καταφύγιο και προστασία στη Δημοκρατία των Γενουατών. Πολλές οικογένειες διέφυγαν τότε στην Τοσκάνη, στη Γένουα και στην Κορσική. Κι όταν οι κάτοικοι της Κορσικής επαναστάτησαν το 1731 περίπου κατά των Γενουατών οι Έλληνες απέφυγαν να εμπλακούν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Γενουάτες που τους είχαν συνδράμει. Η ουδέτερη στάση που κράτησαν τους έφερε σε ρήξη με τους επαναστάτες Κορσικανούς και γι΄αυτή υπέφεραν πολλά δεινά σε αντίποινα. Για πενήντα χρόνια υπέστησαν ξεριζωμούς και μετοικεσίες, μέχρι που τους δόθηκε η άδεια να εγκατασταθούν στο νέο τους χωριό την Καργκέζε. Μερικές οικογένειες τότε κατάφεραν να μετοικήσουν στη Σαρδηνία στο χωριό της Μοντρέστας που οι ίδιες ίδρυσαν γύρω στα 1750 περίπου. Έτσι ιδρύθηκε η Μοντρέστα η Ελληνική στη Σαρδηνία.

Το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2010 έγινε η μεγάλη γιορτή του Νόστου των Μανιατών στη Μοντρέστα. Εκεί επισφράγισαν τις κοινές καταβολές τους οι Μανιάτες του Οιτύλου, οι Μανιάτες της Καργκέζε της Κορσικής και οι Μανιάτες της Μοντρέστας με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, χάρη στην παρουσία παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος του Δήμου Οιτύλου και άλλων συγκροτημάτων της Σαρδηνίας και ζωηρό γλέντι με πλούσιο ελληνοϊταλικό φαγοπότι.

Η εκδήλωση ΝΟΣΤΟΣ 2010 στη Μοντρέστα έληξε με ευοίωνες προοπτικές. Του χρόνου θα ανταμώσουμε πάλι στην Κορσική για το ΝΟΣΤΟ 2011. Αλλά πρωτύτερα θα λάβουμε μέρος στη γιορτή της Μάνης στις 17 Μαρτίου 2011. Η Μοντρέστα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μεγάλη παλιννόστηση. Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές στο ελληνικό χωριό Μοντρέστα της Σαρδηνίας, μαζί με τους Μανιάτες της Μάνης και τους Μανιάτες της Κορσικής και της Σαρδηνίας. Στην παρέλαση με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, στην οποία συνέρρευσαν στη Μοντρέστα δυό χιλιάδες άτομα, ρίξανε 260 τουφεκιές στον αέρα για να γιορτάσουν τα 260 χρόνια από την ίδρυση του χωριού. Ακολούθησε χορός και πανηγύρι με λιχουδιές και καλό κρασί. Και του χρόνου με το καλό!