Οι μικρές “Νύκτες των Κρυστάλλων”

24grammata.com/ Λόγος

ανησυχία για τις ταραχές στην Κρήτη

“…στο πι και φι οργανώθηκαν “εκτελεστικά αποσπάσματα” με στόχο όχι μόνο τον υπαίτιο της δολιοφθοράς στο μηχανάκι αλλά και όλους τους Αλβανούς…”

γράφει ο Μανόλης Μπουχαλάκης,
http://newsfoxworld.blogspot.com/ (νέος ιστότοπος, συστήνεται ανεπιφύλακτα)

Ο όρος Kristallnacht που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων», (επίσης γνωστός και ως Pogromnacht Πογκρόμναχτ , δηλαδή η «Νύχτα του Πογκρόμ»), περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και την Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Η “νύκτα των κρυστάλλων” πήρε το όνομά της από τις χιλιάδες κρυστάλλινες τζαμαρίες καταστημάτων που δέχτηκαν επίθεση από παρακρατικούς και ρατσιστικούς κύκλους στις 2 χώρες.

Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες και αποτέλεσε την απαρχή του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία του Γερμανού διπλωμάτη φομ Ραθ στο Παρίσι από Γερμανοεβραίο διότι αρνήθηκε να παρέμβει στο σταματημό της απέλασης 17.000 Γερμανοεβραίων από τη Γερμανία.

Ως αντίποινα, ξέσπασαν τεράστιας έκτασης βιαιοπραγίες κατά εβραϊκών συναγωγών, μαγαζιών, κοιμητηρίων και σπιτιών και έτσι στρώθηκε ο δρόμος για τη μαζική απέλαση Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ευτυχώς, ανά την Ευρώπη ακόμη δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια εθνικιστικά παραληρήματα αν και αραιά και που βγαίνουν στην επιφάνεια μικρογραφίες της “νύκτας των κρυστάλλων”. Οι οποίες “νύκτες” δεν έχουν τη δυναμική των μεγάλων πογκρόμ αλλά δίνουν τον τόνο για το τι θα μπορούσε να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συχνά ακούμε και στην Ελλάδα και στην Αθήνα ιδιαίτερα συμπλοκές μεταξύ διαφόρων εθνοτήτων. Πότε Πακιστανοί εναντίων Αλβανών, πότε Βούλγαροι εναντίον Νιγηριανών και πάει λέγοντας. Πολλές φορές εμπλέκονται και εγχώριες ομάδες “τιμωρών” που δε διστάζουν να ανοίξουν κεφάλια μόνο και μόνο επειδή αυτά τα κεφάλια τυγχάνει να είναι αλλοδαπών.

Πριν λίγο καιρό συνέβη στο Ηράκλειο Κρήτης, την πόλη που διαμένω, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν έχει προηγούμενο. Πενήντα και πλέον νέοι Ηρακλειώτες επιδόθηκαν σε 2-3 νύκτες συμπλοκών με αντίστοιχες αλβανικές ομάδες. Η αφορμή; Λέγεται οτι κάποιοι Αλβανοί προξένησαν ζημιές σε ένα μηχανάκι και για αντίποινα οργανώθηκαν νύχτες εκδίκησης. Οπλισμένοι με σιδερογροθιές και λοστούς οι vigilantes πήραν το νόμο στα χέρια τους και η τοπική αστυνομία διέθεσε αρκετές δυνάμεις για να μην έχουμε νεκρούς.

Αν με ρωτήσετε πως στο πι και φι οργανώθηκαν “εκτελεστικά αποσπάσματα” με στόχο όχι μόνο τον υπαίτιο της δολιοφθοράς στο μηχανάκι αλλά και όλους τους Αλβανούς, θα δυσκολευτώ να σας απαντήσω. Ξεκάθαρα το επίκεντρο του ζητήματος ήταν το μένος κατά των Αλβανών. Ανεξαρτήτως αν κάποιοι εξ αυτών είναι ήσυχοι και κοιτάζουν τη δουλειά τους μόνο. Και νομίζω οτι αυτού του είδους οι επιθέσεις και η οργή κατά συγκεκριμένων φυλών δεν προοιωνίζει τίποτα καλό για την Ελληνική κοινωνία.

Μας φταίνε όλα με την κρίση; Ίσως. Επιθυμούμε κάπου να ξεσπάσουμε; Έστω. Το να αναβιώσουμε όμως το πνεύμα της Κου Κλουξ Κλαν στη χώρα που γέννησε τη φιλο-ξενια, μου ακούγεται διαβολικό. Και ναι μεν μπορεί τώρα να μη σταυρώνουμε μαύρους σε φλεγόμενους σταυρούς αλλά αν τα πράγματα χειροτερέψουν ποιος μπορεί να αποκλείσει μαζικές βιαιοπραγίες σε βάρος συχνά αθώων ανθρώπων; Ξορκίζουμε τις σφαγές της Σμύρνης και τα πογκρόμ της δεκαετίας του ΄50 κατά των Ελλήνων στην Τουρκία αλλά σαν έθνος μπορούμε με το “χέρι στην καρδιά” να πούμε οτι εμείς δεν εκτρέφουμε κανένα Γκέρινγκ, Γκέμπελς ή Χίμλερ;

Ας μη βρεθεί κάποιος να μου πει “έλα τώρα, παιδιά ήταν οι κουκουλοφόροι και βράζει το αίμα τους”. Δε θα το δεχτώ. Διότι ο τωρινός κουκουλοφόρος που κραδαίνει το σιδηρολοστό, ενδεχομένως αύριο και υπό πιο ασφυκτικές κοινωνικές συνθήκες μπορεί να κάψει σπίτια και ανθρώπους στο πιτς φιτίλι. Και αν η φλόγα του πογκρόμ ανάψει, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις της πυρκαγιάς. Κι αν κανείς έχει αμφιβολία, ας ρίξει μια σύντομη ματιά στην ιστορία των εθνικιστικών κινημάτων της Ευρώπης τον 20ο αιώνα. Ας πάει μια βόλτα έξω από το Άουσβιτς και τα υπόλοιπα κέντρα “αναψυχής”. Ή , ας ρωτήσει απογόνους των Σμυρνιών αδελφών μας που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Ύστερα, θα καταλάβει γιατί οι “μίνι νύκτες κρυστάλλων” δεν πρέπει να μην επαναληφθούν ποτέ πια…..