Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας

24grammata.com/ οικονομία/ απόδημος ελληνισμός

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε και τους κροίσους της Αυστραλίας οι οποίοι, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό BRW, έχασαν συνολικά πέρυσι 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δισεκατομμυριούχοι της Αυστραλίας ανέρχονται τώρα στους 28, δέκα λιγότεροι από ότι πριν από ένα χρόνο.
Ο Άντριου Φόρεστ, της μεταλλευτικής εταιρίας Fortescue Metals, έχασε επτά δισεκατομμύρια και από την πρώτη θέση βρέθηκε στην 8η, με 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πλουσιότερος Αυστραλός είναι τώρα ο Άνθονι Πρατ, γιος του μεγιστάνα Ρίτσαρτ Πρατ που πέθανε πρόσφατα, με 4.3 δισεκατομμύρια δολάρια, και δεύτερος ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Φρανκ Λόϊ, με 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας και ο μόνος δισεκατομμυριούχος είναι ο πρώην ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής Κώστας Μακρής.
Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των 200 πλουσιότερων Αυστραλών, τον οποίο δημοσιεύει το έγκυρο περιοδικό BRW, ο κ. Μακρής και ο γιος του, Ρος, συγκεντρώνουν μια περιουσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου 70 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και βρίσκονται στην 25θέση των πλουσιοτέρων κατοίκων της χώρας.
Δηλαδή, ο κ. Μακρής παρά την κρίση, αύξησε την περιουσία του και βελτίωσε τη θέση του.
Ο Κώστας Μακρής και ο γιός του Ρος είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νότιο Αυστραλία και όχι μόνο.
Υπολογίζεται ότι για να συγκεντρώσει ένας εργαζόμενος τα χρήματα του κ. Μακρή με μέσο μισθό 1000 δολαρίων την εβδομάδα, θα πρέπει να εργάζεται 200 χρόνια.
Ο ομογενής επιχειρηματίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1963. Δούλευε αρχικά στα χυτήρια και αργότερα αγόρασε μια αλυσίδα μαγαζιών Fast Food, μεταπηδώντας στη συνέχεια στον κλάδο των ακινήτων. Το πρώτο εμπορικό κέντρο το αγόρασε με τις εισπράξεις από την πώληση των μαγαζιών Fast Food στη δεκαετία του 1980.
Σήμερα έχει πολλά εμπορικά κέντρα, το Optus House στην Αδελαΐδα και το Bonnyridge Plaza στα περίχωρα του Σίδνεϊ, ενώ έχει και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου συχνά χαίρεται τη θάλασσα με το πανάκριβο γιοτ του Ouzo Palace.
Ο Ρος Μακρής άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του το 1987 και ίδρυσε την εταιρία Precision Investment Corporation το 1995 σαν δικό του όχημα επενδύσεων. Το πρώτο του ακίνητο ήταν ένα εμπορικό κέντρο που απέκτησε από τον πατέρα του. Εξακολουθεί να εργάζεται μαζί με τον πατέρα του στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας τους, αλλά διατηρούν χωριστές επιχειρήσεις. Τα σχέδια τους είναι τώρα η ανάπτυξη των εμπορικών τους κέντρων, για να αυξήσουν το ωφέλιμο εμβαδόν τους. Μακρόχρονα θα στραφούν και σε άλλες πολιτείες.
Στη δεύτερη θέση των πλουσιοτέρων ομογενών και στην 75η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Κέρυ Χαρμάνης με 500 εκατομμύρια δολάρια (έναντι 520 εκατομ. δολ. που είχε πέρυσι).
Πρόπερσι η εταιρία του αγοράστηκε από την Xstrata και ο κ. Χαρμάνης αποκόμισε ένα ικανοποιητικότατο κέρδος. Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, ο κ. Χαρμάνης στάθηκε τυχερός που πούλησε έγκαιρα την εταιρία του.
Ο κ. Χαρμάνης έχει μια συμβουλή για όλους που θέλουν να πετύχουν. “Να αφιερώνουν, τουλάχιστον, δέκα λεπτά κάθε μέρα “για ήσυχο προσωπικό διαλογισμό”.
Στην 3η θέση είναι η οικογένεια Πασπάλη, γνωστή σε όλο τον κόσμο για την καλλιέργεια μαργαριταριών. Η περιουσία της επιχείρησης ανέρχεται στα 536 εκατομμύρια δολάρια (620 εκατ. δολάρια πέρυσι). Η οικογένεια Πάσπαλη κυριαρχεί στον κλάδο καλλιέργειας μαργαριταριών της Αυστραλίας που πωλούνται με τη φίρμα South Sea. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Νικ Πάσπαλης χρησιμοποίησε επαναστατικές μεθόδους καλλιέργειας, που έδωσαν άριστα αποτελέσματα. Παρά την κρίση στο κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια, τα μαργαριτάρια παραγωγής Πάσπαλη εξακολουθούν να κυριαρχούν στη διεθνή αγορά, αφού περισσότερο από το 90% της παραγωγής εξάγεται. Η οικογένεια έχει επίσης μια τοπική αεροπορική επιχείρηση με 21 αεροσκάφη, ένα στόλο 120 αλιευτικών σκαφών και ακίνητα στο Σίδνεϊ και στο Ντάργουϊν.
Ακολουθεί η οικογένεια Σταμούλη που ίδρυσε ο Σπύρος Σταμούλης, με επικεφαλής τώρα τον γιο του Χάρη Σταμούλη. Η περιουσία ανέρχεται στα 389 εκατομμύρια δολάρια από 411 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι.
Η μικρή απώλεια οφείλεται ως ένα βαθμό και στις δυσκολίες με τον δήμο Στόνιγκτον για την ανέγερση ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στο Τσάπελ Στριτ του Περάν. Σε ένα οικόπεδο αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων θα κτιστεί ένα εμπορικό κέντρο με δεκάδες καταστήματα.
Στην 5η θέση βρίσκεται ο Θόδωρος Καρύδης, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 356 εκατομμύρια δολάρια ( 338 εκατομμύρια πέρυσι), που διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης ποτών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως από τις επενδύσεις στα ακίνητα.
Στην 6η θέση των ομογενών κροίσων και στην 135η θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Γιώργος Κούκης με περιουσία 270 εκατομμυρίων δολαρίων (289 εκατομμύρια πέρσι). Ο κ. Κούκης, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρίας με έδρα την Ελβετία.
Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας “Temenos”, κ. Γιώργος Κούκης είναι, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό “Bilanz”, ο πέμπτος πλουσιότερος Ελληνας της Ελβετίας. Η περιουσία του αγγίζει τα 200 εκατ. ελβετικά
(Πηγή: ana-mpa)