Έλληνες εφοπλιστές στα χρηματηστηριακά λιμάνια του πλανήτη

24grammata.com/ οικονομία/ θέματα αποδήμων

Κατά κύματα εισβάλλουν πλέον οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στα ξένα χρηματιστήρια, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 25 συνολικά, ενώ ήδη στην αίθουσα αναμονής περιμένει η 26η, των Πόλυ και Νίκου Χατζηιωάννου.
Μπορεί η παραδοσιακή χρηματοδότηση του κλάδου της ναυτιλίας να προήλθε από τις τράπεζες οι οποίες τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η όρεξη των ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων για εισαγωγή στα χρηματιστήρια αξιών, ιδιαίτερα σε αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι φορείς της αλλαγής αυτής ήταν άνθρωποι νέοι, με σπουδές σε αξιόλογα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με πολύπλευρες γνώσεις και με διάθεση να εμφυσήσουν έναν καινούριο τρόπο αντίληψης της ναυτιλιακής επιχείρησης: οι νέοι κληρονόμοι των ναυτιλιακών αυτών επιχειρήσεων καθώς και οι νέοι επιχειρηματίες.
Το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων των αρχικών και των δευτερευόντων δημόσιων εγγραφών που έχουν πραγματοποιηθεί από ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις ανέρχεται συνολικά στα 5 δισ. δολάρια περίπου. Συγκρίνοντας βέβαια το συγκεκριμένο ποσό με το αντίστοιχο των 50 δισ. δολαρίων που έχουν δανειστεί όλες οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες αντιλαμβανόμαστε γιατί οι χρηματιστηριακές αγορές αποτέλεσαν και αποτελούν έναν εναλλακτικό και παράλληλα συμπληρωματικό τρόπο χρηματοδότησης προς εκείνο του παραδοσιακού τραπεζικού δανεισμού.

1. TSAKOS ENERGY NAVIGATION (TEN)
Η εταιρεία ιδρύθηκε από την οικογένεια του καπετάν Παναγιώτη και Νίκου Τσάκου το 1993 με την ονομασία MIF Ltd. (Maritime Investment Fund Limited). Η πρώτη δημόσια εγγραφή της πραγματοποιήθηκε το ίδιο έτος στο χρηματιστήριο του Οσλο.
Εισήχθη στην αμερικανική χρηματαγορά το 2002.

2. DRYSHIPS INC
Η εταιρεία συμφερόντων Γ. Οικονόμου εισήχθηκε στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2005 αντλώντας το ποσό των 219,96 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

3. TOP TANKERS INC
Η εταιρεία συμφερόντων Ε. Πιστιόλη εισήχθηκε στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2004 αντλώντας το ποσό των 124,4 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

4. QUINTANA MARITIME LTD.
Η εταιρεία συμφερόντων Σ. Μόλαρη εισήχθηκε στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο 2005 αντλώντας το ποσό των 207 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Το 2006 η εταιρεία πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά αγοράζοντας τον στόλο της Metrobulk του κ. Θ. Αγγελόπουλου αντί 735 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

5. DANAOS CORPORATION

Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Ιωάννη Κούστα ιδρύθηκε το 1972 από τον κ. Δημήτρη Κούστα και δραστηριοποιείται στον τομέα μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων (containers). Εισήχθηκε στο χρηματιστήριο NYSE της Νέας Υόρκης το 2006.


6. DΙANA SHIPPING

Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Σίμου Παληού εισήχθηκε στο χρηματιστήριο NYSE της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο 2005. Δραστηριοποιείται στον τομέα μεταφορών ξηρού φορτίου.

7. EXCEL MARITIME CARRIERS
Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Βίλλυ Παναγιωτίδη εισήχθηκε στο χρηματιστήριο AMEX της Νέας Υόρκης το 1998 κατόπιν της εξαγοράς της B&H Maritime, η οποία μετονομάστηκε σε Excel Maritime Carriers.

8. NAVIOS MARITIME HOLDINGS
Η εταιρεία Navios Maritime συμφερόντων της κυρίας Αγγελικής Φράγκου, κόρης του γνωστού εφοπλιστή Νικόλα Φράγκου, συγχωνεύτηκε με την ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο NYSE International Shipping Enterprises Inc. (ISE). Η νέα εταιρεία μετονομάστηκε σε Navios Maritime και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο NYSE.

9. GOLDEN PORT HOLDINGS INC
Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Πάρη Δράγνη αποτέλεσε την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία με ιδιόκτητο στόλο που εισήλθε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά το 1971. Ηταν η δεύτερη προσπάθεια της εταιρείας μέσα σε 5 μήνες για την εισαγωγή της στο London Stock Exchage, η οποία αποδείχτηκε επιτυχής. Ετσι, τον Απρίλιο του 2006 κατάφερε να αντλήσει 115 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

10. ARIES MARITIME TRANSPORT LTD.
Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Γαβριήλ Πετρίδη και Mons Bolin εισήχθηκε στο χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο 2005.

11. STAR MARITIME ACQUISITION CORP.
Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Ακη Τσιγκαράκη και του κ. Πέτρου Παππά εισήχθηκε στο χρηματιστήριο AMEX της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο 2006. Η εισαγωγή της εταιρείας έγινε με τη μορφή «λευκής επιταγής» (blank check), άντλησης δηλαδή κεφαλαίου με σκοπό την αγορά πλοίων που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

12. GLOBAL OCEANIC CARRIERS
Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Βασίλη Βιντιάδη άντλησε το ποσό των 22,47 εκατ. λιρών Αγγλίας (41 εκατ. δολ. ΗΠΑ) με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου τον Μάιο του 2005.

13. OMEGA NAVIGATION ENTERPRISES INC.
Η εταιρεία συστήθηκε το 2005 από τον κ. Γιώργο Κασσιώτη, ανιψιό του γνωστού εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού. Με τη βοήθεια του θείου του κατάφερε να πετύχει ταυτόχρονη διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης και στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης τον Ιούλιο 2006.

14. EUROSEAS LTD.

Η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Πίττα εισήχθηκε στο χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο 2005. Η εισαγωγή της εταιρείας έγινε μέσω της εξαγοράς και ταυτόχρονης συγχώνευσης της ήδη εισηγμένης εταιρείας Cove Apparel.

15. AEGEAN MARINE PETROL NETWORK
Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Δημητρίου Μελισσανίδη εισήχθηκε στο NYSE τον Δεκέμβριο του 2006. Στη μετοχική σύνθεσή της συμμετέχουν οι κύριοι Peter Γεωργιόπουλος και Γιάννης Ταβλάριος.


16. STEALTHGAS

Η εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Βαφειά εισήχθηκε στο χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο 2005. Ο Νικόλαος Βαφειάς είναι ο ιδρυτής της Brave Maritime, μιας εταιρείας η οποία διαχειρίζεται έναν σύγχρονο στόλο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Η Stealthgas δημιουργήθηκε από τον γιο του κ. Χάρη Βαφειά και δραστηριοποιείται στον τομέα μεταφοράς υγροποιημένων προϊόντων πετρελαίου (LPG).

17. FREESEAS INC. (NASDAQSmile

Η εταιρεία είναι συμφερόντων Ιωνα Βαρουξάκη και Βίκτωρα Ρέστη και δραστηριοποιείται στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου. Εισήχθηκε στο χρηματιστήριο NASDAQ των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2005.

18. OCEAN TANKERS HOLDING PUBLIC CO. LTD.

Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Μιχάλη Ιωαννίδη ιδρύθηκε το 2005 και είναι η πρώτη εταιρεία ποντοπόρου ναυτιλίας που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο της Κύπρου.

19. OCEANAUT INC.
H εταιρεία συμφερόντων του κ. Βίλλυ Παναγιωτίδη εισήχθηκε στο χρηματιστήριο AMEX της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο 2007. Το φθινόπωρο μπήκε μεγαλομέτοχος και ο Βίκτωρ Ρέστης. Είναι μια εταιρεία η οποία άντλησε κεφάλαια με μορφή «λευκής επιταγής» (blank check) με σκοπό την αγορά πλοίων που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία είναι θυγατρική εταιρεία της επίσης εισηγμένης εταιρείας Excel Maritime Carriers Ltd.

20. Capital Product Partners

Η Capital Product Partners L.P. του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη εισήχθη στην αγορά του Νasdaq στις 30 Μαρτίου 2007. Σήμερα ελέγχει έναν στόλο από 13 product tankers και πρόκειται να αγοράσει άλλα τρία από την Capital Maritime & Trading Corp.

21. Paragon Shipping
H Paragon Shipping του Μιχάλη Βοδούρογλου είναι νεοεισαχθείσα στον Νasdaq εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, με 11 πλοία στον στόλο της, συμπεριλαμβανομένων και δύο που πρόκειται να παραληφθούν το επόμενο διάστημα. Η τιμή της μετοχής της από τα 14,5 δολ. τον Αύγουστο κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της ήταν στα 14,5 δολ.

22. Globus Maritime
Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 και στις 6 Ιουνίου του 2007 άρχισε η διαπραγμάτευση των μετοχών της στην αγορά AIM, με πέντε πλοία στην κατοχή της. Ιδρυτές της Globus Maritime, ο επιχειρηματίας Γιώργος Φειδάκης του ομίλου FG Europe, ο οποίος κατέχει και τη θέση του προέδρου της Globus Maritime, και ο Γεώργιος Καραγεωργίου, πρώην ανώτατο στέλεχος της Stelmar .

23. Seanergy
H Synergy διαπραγματεύεται στο American Stock Exchange (ΑΜΕΧ). Είναι εταιρεία ειδικού σκοπού, blank cheque. Στόχο έχει να αποκτήσει συμμετοχές στη ναυτιλία είτε μέσω συγχώνευσης είτε μέσω ανταλλαγής μετοχών. Επίσης, στα πλάνα της είναι ακόμη και η αγορά ναυτιλιακής εταιρείας ή πλοίων. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Κουτσολιούτσος, o oποίος είναι και αντιπρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Folli Follie. Ο Βίκτωρ Ρέστης μπήκε πριν από λίγες ημέρες στη Seanergy Maritime Corp. Ο όμιλος Ρέστη πούλησε στη Seanergy έξι φορτηγά πλοία και πήρε το μετοχικό μερίδιο που είχαν οι εφοπλιστές Πάνος και Σίμος Ζαφέτ, έναντι 395 εκατ. δολ.

24. Navios Maritime Partners
Στα 20 δολάρια τη μετοχή άρχισε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Navios Maritime Partners στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα. Η ναυτιλιακή εταιρεία είναι θυγατρική της Navios της Αγγελικής Φράγκου. Η εταιρεία πούλησε συνολικά κατά την είσοδό της στο χρηματιστήριο 10 εκατομμύρια μετοχές. Η Navios Maritime Partners L.P. θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια από τη δημόσια εγγραφή για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς πλοίων από τη μητρική εταιρεία.

Πηγη:www.protothema.gr