Ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, οι εργασίες του 3ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ (Αθήνα 23 -25/09/2010)

24grammata.com / oικονομία / επικαιρότητα
Ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή 24/09/10, οι εργασίες του 3ου Αραβο-Ελληνικού οικονομικού Φόρουμ, παρουσία Υπουργών από τις Αραβικές χώρες και την Ελλάδα, Πρεσβευτών και πλήθους επιχειρηματιών και από τις δύο πλευρές που ξεπερνούσαν τους 500.
Το εν λόγω Φόρουμ διοργάνωσε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ΣΕΒ/Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, υπό την αιγίδα της Ένωσης Εμπορικών, Βιομηχανικών & Γεωργικών Επιμελητηρίων των Αραβικών χωρών και του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών .
Στην εναρκτήρια συνεδρία, εκτός του Προέδρου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου κ. Μπάνταλη Άνταρ, απηύθυναν ομιλίες ο Πρύτανης του Αραβικού Διπλωματικού Σώματος και Πρέσβης του Λιβάνου στην Αθήνα κος. Gebran Soufan, ο Υπουργός Επικρατείας του Λιβάνου και Πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Γεωργίας των Αραβικών χωρών κ. Adnan Kassar, καθώς επίσης και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Όλοι επεσήμαναν την σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης, ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα, και την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε να επωφεληθούν όλοι από τις ευκαιρίες και τις κοινές επενδύσεις που παρουσιάζονται. Επεσήμαναν ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Αραβικών χωρών δεν συνάδουν με τις άριστες πολιτικές σχέσεις που υπάρχουν, γι αυτό πρέπει να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν για το κοινό συμφέρον.
Η εναρκτήρια συνεδρία τελείωσε με τη σύμφωνη γνώμη όλων ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της διοργάνωσης του Άραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ σαν μεγάλη ευκαιρία για την ανταλλαγή εμπειριών και κοινών επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι συνεδρίες του Φόρουμ χωρίστηκαν σε πέντε: η 1η είχε τον τίτλο «Επενδύσεις και εμπορικές ευκαιρίες στις χώρες του Κόλπου», η 2η είχε τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Maghreb», η 3η συνεδρία επικεντρώθηκε στην «Πράσινη επιχειρηματικότητα: πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας» .
PresRelEndingGrSept10
Αυτή τη φορά το Φόρουμ εξήρε την Παλαιστίνη σαν τιμώμενη χώρα και αφιέρωσε την 4η συνεδρία σε αυτήν και στην επιστροφή της ζωτικότητας και της οικονομίας της Παλαιστίνης υπό την σκιά της κατοχής που ζούνε.
Η 5η συνεδρία χωρίστηκε σε δύο σκέλη, σύμφωνα με την επιθυμία πολλών ομιλητών από τον Αραβικό και Ελληνικό ιδιωτικό τομέα , όπου ήθελαν να παρουσιάσουν διάφορα έργα project , ευκαιρίες και προωθούμενα προϊόντα . Κατά την διάρκεια των πέντε συνεδρίων στα οποία συμμετείχαν 37 ομιλητές υψηλών κλιμάκων , καλύφθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των κοινών επενδύσεων και την μεταφορά των εμπειριών της τεχνολογίας της εκπαίδευσης και άλλων.
Στα πλαίσια του 3ου Φόρουμ διοργανώθηκε έκθεση, όπου δόθηκε ευκαιρία σε Ελληνικές & Αραβικές εταιρείες να εκθέσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους και είχε σαν αποτέλεσμα αλλεπάλληλες επισκέψεις στα περίπτερα από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ .
Επίσης σε διπλανή αίθουσα διοργανώθηκαν οι κατ’ιδίαν συναντήσεις (B2B) όπου διαπιστώθηκε μεγάλη συμμετοχή και από τις δύο πλευρές – την Αραβική και Ελληνική – και επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις επίσημες συναντήσεις μεταξύ των Αράβων Υπουργών με τους ομολόγους τους Έλληνες, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια αυτού του Φόρουμ και όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι εργασίες του Φόρουμ έληξαν με την παράθεση επίσημου δείπνου όπου παραβρέθηκε ως επίσημος ομιλητής, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος παρέστη επίσης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο έργο του κ. Said Khoury, Προέδρου της παγκοσμίου φήμης κατασκευαστικής εταιρείας C.C.C., για την συνεχή προσπάθειά του στην εξέλιξη των Αραβο-Ελληνικών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στην βοήθεια και συμπαράστασή του προς το Επιμελητήριο εδώ και 30 χρόνια. Πρότεινε επίσης η διοργάνωση του Φόρουμ να γίνει και στην Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Άνταρ ζήτησε από τον κ. Adnan Kassar και τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο να ανέβουν στο βήμα για την απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Said Khoury.
Η πρωτοβουλία αυτή εκτιμήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες .
Τέλος το Επιμελητήριο ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του Φόρουμ και ιδιαίτερα το Συμβούλιο των Αράβων Πρεσβευτών στην Ελλάδα, την Γενική Ένωση Επιμελητηρίων των Αραβικών χωρών, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τις εταιρείες χορηγούς. Αναμένοντας στην ευόδωση των αποτελεσμάτων αυτού του Φόρουμ, τον επόμενο χρόνο θα διοργανώσουμε το 4ο Άραβο-Ελληνικό οικονομικό Φόρουμ, με την βοήθεια του Θεού.
Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Αναπτύξεως

ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ
ARAB-HELLENIC CHAMBER OF COMMERCE & DEVELOPMENT
180-182, Kifissias Avenue – 154 51 N. Psychico – Athens – Greece
Tel.: +30-210-6711210/+30-210-6726882/Fax.:+30-210-6746577
e-mail: [email protected] / www.arabgreekchamber.gr