Ο έξυπνος (εκ-ύπνος) και ο κοιμήσης

του Διονύση Χαριτόπουλου*

Έξυπνος( εκ-ύπνος) είναι αυτός που δεν κοιμάται. Το ετυμολογικό και η λαϊκή εμπειρία, που θεωρούν τον έξυπνο “ανοιχτομάτη” και “ξύπνιο”, ενώ τον βλάκα κοιμήσης, “κοιμισμένο” και “ύπνο”. Ο ένας έχει τα μάτια του δεκατέσσερα”, έχει και στον κώλο μάτια”, και τον άλλο τον “πιάνουν στον ύπνο”, “κοιμάται όρθιος ή, όπως χλευάζουν τα αλάνια, “κοιμάται όρθιος και πληρώνει ξενοδόχο”. Αυτή η ομόθυμη παραπομπή λογίων στον ύπνο δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι κάποιοι εγκέφαλοι συλλαμβάνουν και ανταποκρίνονται σε μεγάλη γκάμα ερεθισμάτων και κάποιοι σε μικρότερη  ή μηδαμινή κλίμακα. σαν να βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας, σε νάρκη

*Ο  Διονύσης Χαριτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα του είναι: “525 τάγμα πεζικού”, “Τα παιδιά της Χελιδόνας”,  “Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων” , “Ημών των ιδίων”.
Tο παραπάνω αποφθεγματικό κείμενο (17) προέρχεται από το “εγχειρίδιο βλακείας”, εκδ. Τόπος, το οποίο παρέμεινε για οκτώ μήνες στις πρώτες θέσεις σε όλες τις λίστες ευπώλητων βιβλίων.