Ο Ίψεν συναντά έναν Καρπάθιο.

24grammata.com

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Όταν ξεκινούσε να εκτεθεί μέσα από την υποκριτική τέχνη, ο συντοποίτης και φίλος Λάκης Γεραπετρίτης, έπρεπε να παλέψει πρώτα με τα τέρας που έτρωγε την δικιά του αυτοεκτίμηση. Ο δυναμικός πατέρας, η σχεδόν άνυδρη εποχή της πρώτης νιότης του, δεν βοηθούσαν να βγάλει με άνεση τον εσωτερικό κόσμο του.
Αυτά τα Χριστούγεννα είναι για εκείνον από τα πιο φωτεινά, όχι ο Λάκης δεν είναι μίζερος, έτσι την κατάντια της χώρας μας, η οποία κατρακύλα, την κοιτά πρώτα με χαμόγελο, ελπίδα και παρρησία. Όμως το τυχαίο έμελλε να αλλάξει την πορεία. Έτσι θα περιέγραφε εκείνος, από συστολή και διακριτικότητα, ένα έμφυτο μάζεμα, ένα χαμήλωμα, τράβηγμα των ματιών του, σαν να θέλει να πει έδω είμαι, δεν θέλω όμως να γίνω φορτικός, ενοχλητικός, όμως έχω κάτι να πω.
Ο Λάκης, πέρασε από μια θεατρική ακρόαση, μια οντισιόν που ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες συνυποψήφιους του. Δεν είναι όμως μόνο η επιτυχία για την συμμετοχή στην θεατρική παράσταση, ο σκηνοθέτης της παράστασης, ο Νίκος Περέλης, ανασύρει έναν σβησμένο, ακυρωμένο ρόλο αφού στα μάτια του δικού μας Λάκη, αναγνωρίζει το πάθος, την όρεξη και την μοιραία ταύτιση με την ομάδα.
Δεν σπούδασε ηθοποιός, δεν πέρασε από τα χέρια μεγάλων σκηνοθετών, ούτε κατάγεται από κάποιο σπουδαίο καλλιτεχνικό τζάκι. Μενετιάτης, δωδεκανήσιος βέρος, με το βλέμμα και την ψυχή θαλασσινή, αγωνίζεται, παλεύει μέσα στην καταιγίδα που περνά η χώρα.
Σίγουρα δεν είναι ο μόνος, όμως είναι μοναδικός, όπως ο καθένας από εμάς, ξεχωρίζει για την βαθεία προσήλωση στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ατέρμονη προσπάθεια του πάνω στο σανίδι, μπροστά στα φώτα της κάμερας, να γίνεται ένας άλλος, ένας μοιραίος άλλος. Η αγωνία είναι να πείσει όλους εμάς, τους θεατές, να καταφέρει να γίνει για λίγο ένας άγνωστος, να μας παρασύρει σε άγνωστα συναισθήματα, σαν τα βαθιά νερά, που κολυμπά η ψυχή του.
Η παράσταση που θα χαρούμε τον φίλο μας, Λάκη, είναι το θεατρικό έργο:
«Ένας Εχθρός του Λαού»
του Ερρίκου Ίψεν
από τις ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη

«Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος»
Με αυτά τα λόγια ένας γιατρός, ένας έντιμος άνθρωπος αποφασίζει να αποκαλύψει την απάτη που τροφοδοτεί μια πόλη.
Έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά.
Υπερασπίζεται την αλήθεια και μάχεται τα οικονομικά συμφέροντα.
Το θεατρικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν ξετυλίγει την ιστορία μιας αποκάλυψης για την οικολογία, την πολιτική και την κοινωνία.

Στο θέατρο ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη. Από τέλος Νοεμβρίου.

Μετάφραση: Ρένα Κοντογιάννη
Σκηνοθεσία- Ελεύθερη Απόδοση: Νίκος Περέλης
Μουσική: Γιάννης Μεταλλινός