Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης παρουσιάζει την “Ανοιχτή Τέχνη” στο 24grammata.com

ασωνιτης 24γραμματαΚύριε Ασωνίτη. «Ανοιχτή Τέχνη», στο Σύνταγμα. Πείτε μας περί τίνος πρόκειται.

Το 2013 ίδρυσα, με την συνεργασία της φωτογράφου Εύης Πήτερσον, την «Ανοιχτή Τέχνη», έναν πολιτιστικό οργανισμό, στο Σύνταγμα, Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, α΄ όροφος. (www.anoixtitexni.gr, [email protected], τηλφ 210- 32 27 188). Διοργανώνει σεμινάρια υψηλού, πανεπιστημιακού επιπέδου, θα μου επιτρέψετε να πω, διοργανώνει διαλέξεις και αναλαμβάνει πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Κι έχουμε την τιμή να συνεργάζονται μαζί μας και να διδάσκουν στα σεμινάρια μας σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης.

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας, πώς ασχολήθηκε με σεμινάρια και μάλιστα με την ίδρυση και διεύθυνση μιας σχολής;

Δίδασκω δημιουργική γραφή από το 2004. Αρχικώς στα σεμινάρια που διοργάνωνε το περιοδικό Highlights, υπό την διεύθυνση του σημαντικού συγγραφέα Κωνσταντίνου Τζαμιώτη που το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Η πόλη και η σιωπή» (εκδ. Καστανιώτης) προκάλεσε τόσες συζητήσεις. Εν συνεχεία, με προτροπή της αείμνηστης φίλης και συναδέλφου Νένης Ευθυμιάδη, δίδαξα στην θέση της, στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 2013 αποφάσισα να δημιουργήσω μια σχολή που θα έχει την σφραγίδα μου και θα έχω εγώ την ευθύνη επιλογής μαθημάτων και καθηγητών, γιατί τα πρόσωπα που διδάσκουν είναι το σπουδαιότερο σε κάθε σχολή. Αξιοποίησα, λοιπόν, τα δεκαεπτά, τότε, χρόνια της δημόσιας παρουσίας μου ως συγγραφέας και κάλεσα να διδάξουν στην «Ανοιχτή Τέχνη» δημιουργοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, που όλοι τους σχεδόν συμπεριλαμβάνονται στους καλύτερους, στον τομέα τους, με τα πιο αυστηρά κριτήρια.

Θα θέλατε να μας πείτε κάποια ονόματα;

Θα σας πω μόνο της φεlogo_anoixti_texni_5τεινής χρονιάς, για λόγους οικονομίας. Καθηγητές πανεπιστημίου, ο συγγραφέας Βασίλης Καραποστόλης του ΕΚΠΑ, απ’ τους καλύτερους διανοητές μας θα εισηγηθεί από τον Ιανουάριο το σεμινάριο: «Η ανθρώπινη πράξη και οι περιπέτειές της στον σύγχρονο κόσμο». Τιμητικά θα αναφέρω τον ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βασίλη Κύρκο, τον μεταφραστή του συνόλου των προσωκρατικών φιλοσόφων (εκδ. Παπαδήμα), που συνεργάσθηκε μαζί μας τα τρία πρώτα χρόνια. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στην Θεατρική Παιδεία. Ο πολύ πετυχημένος συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης, στην ιστορία των επιστημών. Η βασική ερμηνεύτρια του Θάνου Μικρούτσικου, Ρίτα Αντωνοπούλου, στην ερμηνεία τραγουδιού. Στην συγγραφή θεατρικού έργου ο Βασίλης Κατσικονούρης, που έχει γράψει το περίφημο «Γάλα» και το έργο του «Καγκουρώ» ανεβαίνει φέτος στο Εθνικό. Ο συγγραφέας και τ. διευθυντής του «Ταχυδρόμου» Μηνάς Βιντιάδης, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Ο σκηνοθέτης του «Βασιληά» Νίκος Γραμματικός στην σκηνοθεσία, από τον Φεβρουάριο. Στην σκηνογραφία η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, τ. διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. Στην Ιστορία της Τέχνης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θανάσης Μουτσόπουλος.
Να προσθέσω ότι ένας νέος επιστήμονας, ο Ανδρέας Βακιρτζής, που πέρσυ δίδασκε Προσωκρατική φιλοσοφία, φέτος κλήθηκε να διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου! Τυχεροί όσοι και όσες τον παρακολούθησαν πέρυσι. Εξέλιξη που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και επιβεβαιώνει το επίπεδο της Ανοιχτής Τεχνης. Εύχομαι απο καρδιάς στον εξαίρετο και νεότατο κύριο Βακιρτζή, είναι γύρω στα 35, καλή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Συνολικά πόσα σεμινάρια διεξάγονται;

Συνολικώς ερισσότερα από τριάντα. Θα αναφέρω και τα υπόλοιπα επί τροχάδην, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μας: www.anoixtitexni.gr Διδάσκω εγώ δημιουργική γραφή. Ποίηση ο Γιώργος Μπλάνας, με τις έξοχες μεταφράσεις αρχαίου δράματος. Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης λογοτεχνία και ιστορία. Η ιστορικός Οντέτ Βαρών Βασάρ εισηγείται το μάθημα: η λογοτεχνία των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ο Ισαάκ Σούσης με τα υπέροχα τραγούδια του, στιχουργική. Η Διονυσία Φουσιάνη, έγκυρη καταρτισμένη φιλόλογος, αρχαία ελληνικά. Η σκηνοθέτις Διονυσία Κοπανά, βασική συνεργάτιδά μας, ντοκυμαντέρ. Ζωγραφική διδάσκει μια απ’ τις καλύτερες εικαστικούς της γενιάς της, η Γεωργία Δαμοπούλου. Στην επιμέλεια κειμένου είναι η Ελεάννα Λαμπάκη. Στην πολιτιστική διαχείριση /διοργάνωση εκθέσεων η Μαρίνα Αθανασιάδου. Στην συγγραφή παραμυθιού η βραβευμένη Αργυρώ Πιπίνη. Η Δήμητρα Γιαννακού στο μοντάζ. Η Μαρία Λαφαζάνη στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Στο καλλιτεχνικό κόσμημα με εναλλακτικά υλικά, η Μαρία Κουτμάνη.
Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Ευανθία Στιβανάκη στις παραστάσεις για παιδιά. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης στην ιστορία της κλασικής μουσικής, και όχι μόνο. Ο Γιάννης Φλώρος, απ’ τους καλύτερους τζαζίστες μας, στην εισαγωγή στην Τζαζ. Εγώ κάνω άλλα δύο μαθήματα: «Φιλοσοφικό υπόβαθρο του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού», και «Ελληνισμός και Χριστιανισμός». Θεατρικό αυτοσχεδιασμό η Μαρία Κυριάκη, πολύπειρη και βραβευμένη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ηθοποιός, τ. διευθύντρια στο θεατρικό περιοδικό «Φουαγιέ».

afisaΟι στόχοι της Ανοιχτής Τέχνης ποιοι είναι;

Στόχος, επιδίωξη και φιλοδοξία μου είναι η «Ανοιχτή Τέχνη» να αναδειχθεί σε σταθερό σημείο αναφοράς και σε πυρήνα πολιτισμού. Προσφέροντας, όπως κάνει απ’ την ίδρυσή της, γνώσεις υψηλού. πανεπιστημιακού επιπέδου, σε μια εποχή που κλυδωνιζόμαστε και η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα ειδικά στην παιδεία είναι απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε. Σκοπεύω να δώσω έμφαση στις ανθρωπιστικές σπουδές στο μέλλον, σε ανώτατο επίπεδο. Θα είμαι σύντομα σε θέση να ξέρω πώς θα υλοποιηθεί.

Οι διαλέξεις και οι δράσεις σας;

Πήγαν πολύ καλά και αιτιολογούν γιατί μίλησα πριν για πυρήνα πολιτισμού. Είχαμε, λοιπόν, την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε στον χώρο μας: τον Νίκο Κούνδουρο. Την Μαρία Φαραντούρη. Τον Μάνο Ελευθερίου. Τον Μανώλη Μητσιά. Τον αστροφυσικό του Αριστοτέλειου Γιάννη Σειραδάκη, που μίλησε για τον υπολογιστή των Αντικυθήρων, είναι μέλος της ομώνυμης διεθνούς επιτροπής. Τον Γιώργο Λαζόγκα. Τον εικαστικό και πρύτανη της σχολής Καλών Τεχνών Πάνο Χαραλάμπους. Τιμήσαμε επίσης, πρώτοι, τον περίφημο διανοητή Ζήσιμο Λορεντζάτο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννησή του. Φέτος θα έχουμε, μεταξύ άλλων, τους εικαστικούς: Άγγελο Σκούρτη και Αλέξη Βερούκα, κι έναν απ’ τους καλύτερους συγγραφείς μας, τον Δημήτρη Νόλλα. Ίσως και τον Λεύκιο Ζαφειρίου, τον συγγραφέα και μελετητή του Κάλβου που ανακάλυψε την πρώτη χαμένη ωδή του Κάλβου, την: «Ελπίς Πατρίδος». Οι ημερομηνίες και οι άλλοι ομιλητές θα ανακοινωθούν το συντομότερο.


Επίσης αναλάβαμε διαδικτυακή εκστρατεία για την ανάδειξη και μετατροπή σε μουσείο Εθνικής Αντίστασης των ναζιστικών φυλακών της Κομμαντατούρ, επί της οδού Κοραή 4, δίπλα από την έξοδο του Μετρό, δυστυχώς όμως χωρίς το πειθυμητόι αποτέλεσμα, κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα. Θα την επαναλάβουμε και φέτος.
Διοργανώσαμε βραδυά παρατήρησης του ουρανού με την αστρονόμο Φιόρη Μεταλληνού που διδάσκει στην σχολή μας. Συμμετέχουμε στην ημέρα ποίησης στο Πόλις Άρτ Καφέ. Διοργανώσαμε ανοιχτή συζήτηση για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Μικρό Ψάρι». Ο συνεργάτης του στο σενάριο, βραβευμένος για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης», Δώρης Αυγερινόπουλος διδάσκει στην Ανοιχτή Τέχνη σενάριο και ιστορία κινηματογράφου. Σημειώνω ότι οι διαλέξεις μας και η συμμετοχή στις δράσεις μας είναι με ελεύθερη είσοδο.

Είσθε ικανοποιημένος απ’ την απήχηση των δραστηριότητων σας;

Με εξαίρεση την πρωτοβουλία για δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ναι. Επίσης, θέλαμε να διοργανώσουμε ένα διεθνές συνέδριο για την σημασία των προσωκρατικών φιλοσόφων σήμερα, αλλά μας πρόλαβαν κι έγινε στην Θεσσαλονίκη. Δεν εγκαταλείπω την ιδέα, βέβαια. Κι άλλη μια ιδέα εικαστικού-λογοτεχνικού ενδιαφέροντος που θα συζητήσω με τον Πάνο Χαραλάμπους, τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών.
Γενικότερα, η ανταπόκριση στις δραστηριότητες μας δείχνει ότι πάντα οι συμπολίτες μας, μια μερίδα τους τουλάχιστον, διψάνε για μάθηση, κατανοώντας ότι η παιδεία και η καλλιέργεια δεν εξαρτώνται από την ηλικία και ότι πάντα μπορεί κάποιος, και οφείλει, να μαθαίνει περισσότερα και να βελτιώνεται διαρκώς. Ισχύει για όλους μας αυτό, και ειδικά για μένα ως συγγραφέας, η συνεχής βελτίωση είναι απαραίτητος όρος της τέχνης μου.

Ποιοι/ες παρακολουθούν τα σεμινάριά σας κατά μέσον όρο;

Με χαραποιεί ιδιαίτερα ότι μας εμπιστεύονται άνθρωποι κάθε ηλικίας. Φοιτητές και απόφοιτοι σχολών είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αλλά και άνθρωποι κάθε επαγγέλματος και ηλικίας. Μακάρι, όμως, να είχαμε τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να φέρουμε σε πέρας κι άλλες πρωτοβουλίες με πολύ μικρό κόστος, αλλά με απαραίτητη χορηγία. Εννοώ κι άλλες πρωτοβουλίες πολιτιστικής-ιστορικής υποδομής, αποκλειστικά δημοσίου συμφέροντος, με σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Με μεγάλη μου χαρά θα ενημερώσω όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και να συνδράμει.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης ετοιμάζει κάποιο καινούργιο βιβλίο;

Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια θα εκδώσω, μες το 2016, το τρίτο μου μυθιστόρημα, μετά το: «Η Συνείδηση της Αιωνιότητας», 1995 και το: «Λάλον Ύδωρ», 2002. Θα είναι περίπου 1200 σελίδες με προσωρινό τίτλο: «Πένθος και Έξαρση». Έχω έτοιμη σχεδόν μια μελέτη με άξονά της τον διάσημο ελληνιστή Ε.Ρ Ντοντς, με σπουδαίο έργο αλλά παρακινδυνευμένες ενέργειες, όπως νοηματικές πλαστογραφήσεις αρχαίων κειμένων. Επίσης ετοιμάζω μια μελέτη για τα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στον θάνατο. Μια δουλειά που αγαπάω πολύ και θα ασχοληθώ μαζί της μετά την έκδοση των προαναφερθέντων βιβλίων. Σκέφτομαι επίσης να εκδώσω και τα άρθρα που έχω γράψει τα χρόνια της κρίσης, στην Ελευθεροτυπία, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στους Πολίτες, στην Ρήξη και, τώρα, στην ηλεκτρονική εφημερίδα: press publica.

Καλή επιτυχία στο μυθιστόρημά σας, κύριε Ασωνίτη, και στην Ανοιχτή Τέχνη. Ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για την συζήτηση και θα μου επιτρέψετε να σας εγκωμιάσω για τα 24 γράμματα που είναι εξαιρετικά έγκυρα ως προς τις γνώσεις που αφιλοκερδώς προσφέρει. Θερμά συγχαρητήρια.