Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης μιλά για τη συλλογή διηγημάτων του

24grammata.com culture WebTV

Απόσπασμα από την παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του τιμημένου με κρατικό βραβείο λογοτεχνίας Γιώργου Σκαμπαρδώνη “Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος” στο βιβλιοπωλείο Ιανός (2009).

Έγραψαν για το “Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος”:

Συλλογή διηγημάτων, από τα καλύτερα του Θεσσαλονικιού συγγραφέα: γεροντάκια, τετράποδα, φτωχοδιάβολοι με μεγάλα όνειρα είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του. Νοσταλγικές ιστορίες. Συστήνονται ανεπιφύλακτα.
Glamour, Ιανουάριος 2009

Ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους των τελευταίων χρόνων επανέρχεται στις παλιές του αγάπες, στα διηγήματα. Όπως πάντα, τα θέματά του τα αντλεί από τα ασήμαντα, τα καθημερινά, τα ανθρώπινα αλλά με μια δόση σαρκασμού, μια πρέζα ειρωνείας, και πολύ μελαγχολία. Είκοσι εφτά διηγήματα, γραμμένα από το 2004 ως τα μέσα του 2009. Η μοναξιά, τα ζώα, ο φόβος, η ματαιότητα, η «πόρνη ιστορία», ο ακρωτηριασμός, η πτήση, το αναπάντεχο. Και ακόμα το κενό ως τα πάντα πληρόν, το τυχαίο, η «ζαριά της ζωής», οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Και πάντα αυτή η στακάτη αφήγηση του Σκαμπαρδώνη, η λοξή ματιά, το αναπάντεχο αποτέλεσμα. Κείμενα που αντλούν από τη διαχρονική θεματική του συγγραφέα και τη χαρακτηριστική αισθητική του.
Διαβάζω, τχ. 501, Νοέμβριος 2009