Ο Ελληνισμός στην Ολλανδία

24grammata.com / ιστορία της ξενιτιάς / θέματα αποδήμων

Η ελληνική ομογένεια στην Ολλανδία αριθμεί, περίπου, 12.000  Έλληνες. Είναι μια ολιγάριθμη κοινότητα ομογενών, η οποία, ακριβώς λόγω του όγκου της,  σπάνια αναφέρεται απ’ όσους ασχολούνται με τον Ελληνισμό της Διασποράς. Λες και μας περισσεύει κανένας. Μόνοι, ολομόναχοι, στην παγωμένη Ευρώπη φυλάνε Θερμοπύλες. Η σημαντικότερη και παλαιότερη ομογενειακή κοινότητα είναι η “Ένωση Ελλήνων της Ολλανδίας” στην οποία ανήκει και ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ.
Οι Πρώτοι Έλληνες της Ολλανδίας
Οι πρώτοι Έλληνες έμποροι εγκαταστάθηκαν εκεί από το 160 αιώνα, αλλά ουσιαστικά η ελληνική παροικία διαμορφώθηκε από το 1750 έως το 1760 και το 1764 λειτουργεί και ο πρώτος ορθόδοξος ναός σε ιδιόκτητο κτήριο. Η πρώτη κοινότητα, αυτής της περιόδου, ήταν ολιγομελής, αποκλειστικά ανδρική, δίχως οικογενειακή ζωή γι αυτό και δεν υπήρχε ανάγκη δημιουργίας σχολείου. Οι περισσότεροι ήταν έμποροι, βοηθοί εμπόρων ή ναυτικοί. Η Ολλανδία από τότε ήταν μια χώρα ελεύθερης διεξαγωγής εμπορίου, δίχως περιορισμούς στους ξένους που ήθελαν να εγκατασταθούν εκεί και ταχύτατη παραχώρηση ολλανδικής υπηκοότητας σε όσους το επιθυμούσαν (έτσι για να μας βοηθήσει η Ιστορία να εξηγήσουμε τις τωρινές συνήθειες αυτών των ανθρώπων), Ο τόπος καταγωγής των πρώτων Ελλήνων της Ολλανδίας ήταν, κυρίως, η Σμύρνη και η Χίος, η Θεσσαλονίκη και Η Ζαγορά
Ξεχωριστή προσωπικότητα του Άμστερνταμ στα τέλη του 1700 ήταν και ο Αδαμάντιος Κοραής ο οποίος είχε υποχρεωθεί από τον πατέρα του να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση στο “Αμστελόδαμο”. Ο Σταμάτης Πέτρου, παραγιός του Α. Κοραή “καρφώνει το αφεντικό του στον πατέρα του Κοραή, επειδή ο παραγιός καταδίκαζε απερίφραστα τη σταδιακή αποδέσμευση του Κοραή από τη ζωή που επέβαλε η εκκλησία, τη συμμετοχή του στην κοσμική ζωή του Άμστερνταμ, τα γλέντια, τα ξενύχτια, τις ερωμένες και φυσικά την ενασχόλησή του με τα «διαβολεμένα τα βιβλία τα φραντζέζικα» που διαβάζοντάς τα «έγινε ωσάν άσωτος υιός». Η αντιπροσωπεία στο Άμστερνταμ θα χρεοκοπήσει (το μόνο που δεν ενδιέφερε τον Κοραή ήταν το εμπόριο) και ο πατέρας του θα τον ανακαλέσει στη Σμύρνη)

Ελληνικά ΜΜΕ στην Ολλανδία
1. Το περιοδικό ΛΥΧΝΑΡΙ εκδίδεται στα ολλανδικά τα τελευταία 18 χρόνια, από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα Αδαμάντιος Κοραής, με ουσιαστικό ιδιοκτήτη την Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων σε συνεργασία με την έδρα Βυζαντινών Σπουδών του Άμστερνταμ. Κυκλοφορεί πέντε φορές το χρόνο.
2.To τριμηνιαίο περιοδικό GRIEKENLAND MAGAZINE, που εκδίδεται από τον ολλανδικό εκδοτικό οίκο Maasland uitgeveij B.V. με θέματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Σκοπός της έκδοσης είναι να προβάλει ευρύτερα τις φυσικές ομορφιές, τα ελληνικά ήθη και έθιμα καθώς και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας στην ολλανδική κοινή γνώμη.
3.  To περιοδικό ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ εκδίδεται από την Ελληνική Κοινότητα της Ουτρέχτης «Αναγέννηση» τέσσερις φορές το χρόνο και ενημερώνει τους Έλληνες της Ολλανδίας για θέματα που τους αφορούν.
4.Tο δισέλιδο «Εφημεριδάκι της Ελληνικής Κοινότητας της Χάγης» εκδίδεται από την Ελληνική κοινότητα της Χάγης