Ο ναός της λογοτεχνίας του Κομφούκιου στο Ανόι

Χωρίς τίτλο

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης,

Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη στο 24grammata.com κλικ εδώ

 

Ο Ναός της Λογοτεχνίας (Van Mieu, στα βιετναμέζικα) του Κομφούκιου στο Ανόι, βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα που στεγάζει επίσης την Αυτοκρατορική Ακαδημία (Imperial Academy). Αν και αρκετοί άλλοι τέτοιοι ναοί λογοτεχνίας μπορεί να βρεθούν σε ολόκληρη την επικράτεια του Βιετνάμ, ο πιο σημαντικός και γνωστός βρίσκεται στην πόλη του Ανόι, ο οποίος και λειτούργησε ως το πρώτο πανεπιστήμιο του Βιετνάμ. Ο ναός κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1070 από το βασιλιά Ly Nhan Tong και ήταν αφιερωμένος στον Κομφούκιο, ενώ η Αυτοκρατορική Ακαδημία ήταν το πρώτο εθνικό πανεπιστήμιο του Βιετνάμ που ανεγέρθηκε το 1076 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του προαναφερθέντος βασιλιά για την κατάρτιση των ταλαντούχων ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των πριγκίπων του έθνους. Για σχεδόν χίλια χρόνια, έχει διατηρήσει το αρχαίο αρχιτεκτονικό στυλ πολλών δυναστειών και διαφύλαξε πολύτιμα κειμήλια στο ιερό του. Τα διάφορα περίπτερα, οι αίθουσες, τα αγάλματα και οι στήλες των πτυχιούχων είναι πανάρχαιοι χώροι, όπου μέσα και γύρω τους πραγματοποιήθηκαν πολλές τελετές προσφοράς, έγιναν συνεδριάσεις, μελέτησαν πολλοί σοφοί και υποβλήθηκαν σε αυστηρές εξετάσεις.

Ο ναός ανοικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Tran (1225-1400), αλλά και των μετέπειτα δυναστειών, μέσα στον οποίο σκαλίστηκαν τα αγάλματα του Κομφούκιου και τεσσάρων μαθητών του, μεταξύ των οποίων κι αυτό του Μέγγιου, κι ακόμα ζωγραφίστηκαν εβδομήντα δύο άλλα αγάλματα μαθητών του Κομφούκιου. Στη μακραίωνα ιστορία του, καταστράφηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους από πολέμους και άλλες συμφορές και υποβλήθηκε σε αρκετά μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες το 1920, 1954 και το 2000. Το πανεπιστήμιο λειτούργησε για περισσότερα από 700 χρόνια, ήτοι το διάστημα 1076 – 1779. Μετά από αυτό η δυναστεία Nguyen ίδρυσε την αντίστοιχη Αυτοκρατορική Ακαδημία στην πόλη Hue. Σήμερα η περιοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του Ανόι και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και για την οργάνωση βαρυσήμαντων πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Αυτό το αρχαίο ιερό του Κομφούκιου θεωρείται από τα καλύτερα ιστορικά μέρη του Ανόι. Ο Ναός της Λογοτεχνίας βρίσκεται στα νότια της ακρόπολης Thang Long και καλύπτει έκταση άνω των πενήντα τεσσάρων στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης της Λογοτεχνίας (Van), το πάρκο και τις εσωτερικές αυλές που περιβάλλονται από τον τοίχο με τα τούβλα. Μπροστά από την Μεγάλη Πύλη είναι τέσσερις υψηλοί πυλώνες. Σε κάθε πλευρά των πυλώνων υπάρχουν δύο στήλες με επιβλητικούς ιππείς. Η πύλη οδηγεί σε τρεις ατραπούς που διατρέχουν όλο το μήκος του συγκροτήματος. Η κεντρική οδός προοριζόταν για τον μονάρχη, η μία προς τα αριστερά για τους υψηλόβαθμους διοικητικούς μανδαρίνους και η άλλη στα δεξιά για τους στρατιωτικούς. Η όλη δομή χωρίζεται σε πέντε αυλές…[κατέβασέτο]