Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΠΟΥΤΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕ ΚΛΕΡΚ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

young_craveirinha_24γραμματα24grammata.com/ οδοιπορικό στη Μοζαμβίκη

Αποκλειστικά στα 24grammata.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα του 24grammata.com για το οδοιπορικό στη Μοζαμβίκη εδώ

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΠΟΥΤΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕ ΚΛΕΡΚ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Η συγκεκριμένη επιστολογραφία αποτέλεσε μια ουσιώδη πρωτοβουλία του Μοζαμβικανού ποιητή Χοσέ Κραβεϊρίνια προκειμένου ν΄αναχαιτιστούν οι δυνάμεις της Νοτίου Αφρικής που απειλούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Οι Αφρικανοί ποιητές του 20ου αιώνα στάθηκαν πάντα στο πλευρό των δοκιμαζόμενων λαών, διεκδικώντας μέσα από την ενεργή παρουσία τους ένα καλύτερο μέλλον.  Η επιστολή του Χοσέ Κραβεϊρίνια προς τον πρόεδρο Ντε Κλερκ του καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής, επιβεβαιώνει τον υπερεθνικό χαρακτήρα της δράσης όλων όσων συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αφρικανικής τέχνης και τη διάδοσή της έξω και πέρα από το ασφυκτικό, ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον των ηπειρωτικών χωρών.
Η γραφή του Χοσέ Κραβεϊρίνια χαρακτηρίζεται από την αφομοίωση των αφρικανικών στοιχείων και τη σαφήνεια στη διατύπωση των εθνικών θέσεων.Δεν δίστασε να καταπιαστεί με θέματα όπως η εργασιακή απασχόληση των μεταναστών, ζήτημα το οποίο άσκησε μια βίαια επίδραση, όχι μόνο στους εργάτες τους ίδιους, αλλά και τις καταδικασμένες να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της νότιας Μοζαμβίκης, οικογένειές τους.Η ποίηση του Κραβεϊρίνια, αναπαράγοντας την αισθητική και τις θεματικές της αποικιοκρατικής περιόδου, στόχευσε πάντοτε στην ευθεία διατύπωση όλων των εθνικών, μοζαμβικανών χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν την εγχώρια, εθνική συνείδηση.
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΠΟΥΤΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΤΕ ΚΛΕΡΚ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
(Weekly Mail [Johannesburg] (26 January 1990-1 February 1990)
Ο Χοσέ Κραβεϊρίνια, εθνικός ποιητής της Μοζαμβίκης διατήρησε μες στο αρχείο του το αντίγραφο μιας επιστολής του 1974. Μ΄αυτήν την επιστολή ο Κραβεϊρίνια διατυπώνει για τελευταία φορά δημόσια τη θέση του προς το λευκό στοιχείο της Νοτίου Αφρικής.
Ο Κραβεϊρίνια αναγνωρισμένως διεθνώς ως κορυφαίος, εθνικός ποιητής της Μοζαμβίκης, σπάει τη σιωπή του. Είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας 70 ποιητών, συγγραφέων και επιστημόνων του Μαπούτο, οι οποίοι δημοσιεύουν μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής και τον πρόεδρο Ντε Κλερκ, απαιτώντας από τον τελευταίο να λάβει μέτρα προκειμένου να τερματιστεί μία από τις πιο τραγικές και απεχθείς γενοκτονίες στη Νότιο Αφρική.
«Το κίνημα ανταρτών Ρενάμο», σημειώνει ο Κραβεϊρίνια, «συνεχίζει ν΄απολαμβάνει την υποστήριξη της Νοτίου Αφρικής», ζητώντας από τον Ντε Κλερκ την απαξίωση όλων εκείνων των μηχανισμών που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
«Αγαπητέ πρόεδρε, δεν θα σας είχαμε αποστείλει ποτέ την επιστολή αυτή αν δεν πιστεύαμε πως η θέση σας μπορεί να σταθεί αποφασιστική για την αντιμετώπιση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, των δυνάμεων εκείνων που αναμιγνύονται στην υπονόμευση του κοινού μας μέλλοντος», επισημαίνει ο Μοζαμβικανός ποιητής.
Σε συνέντευξή του ο Κραβεϊρίνια υπογραμμίζει μια αυξανόμενη ανησυχία ανάμεσα στις τάξεις της μοζαμβικανής κοινωνίας, σχετικά με τη διασφάλιση της ειρήνης, η οποία στην περιοχή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη διευθέτηση των διαφορών οι οποίες υφίσταται ανάμεσα στους αυτόχθονες της Νοτίου Αφρικής και το λευκό στοιχείο.
«Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνουμε κάθε βιομηχανικό και εμπορεύσιμο προϊόν, που παράγεται στη Νότιο Αφρική.Απέχουμε μόνο δύο ώρες και μπορούμε να εξασφαλίσουμε κρασί, σπόρους, ακόμα και Coca Cola. Όμως όχι ειρήνη.Για μένα το να προσφέρω κάτι στους προγόνους μου, βασίζομαι κατ΄αποκλειστικότητα στον πρόεδρο Ντε Κλερκ.
Για τους Νοτιοαφρικανούς η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς η βιομηχανική παραγωγή και η τεχνολογική πρόοδος πρέπει να διοχετευθεί στα κανάλια του εξωτερικού.Η βοήθειά μας σ΄αυτό είναι αμέριστη. Είναι παράλογο να θεωρεί κανείς πως μπορεί να αποσταθεροποιήσει μια γειτονική χώρα, δίχως να δοκιμάσει τις συνέπειες αυτής της πρακτικής.
Ο λευκός Αφρικανός (Afrikaner) έχει δικαίωμα να βρίσκεται στη χώρα και θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη την αγάπη του για τούτη τη γη.Όμως θα πρέπει να σταθούν με ευαισθησία και η λογική τους να μην περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη και την τεχνολογία ή τις εξαιρετικές, αγροτικές μεθόδους. Θα πρέπει να επεκτείνεται σ΄εκείνους τους τομείς που επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη ποιότητα.Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, κάτω απ΄τα ίδια αστέρια.
Δεν υπάρχει ένας και μόνο λόγος για την αποστολή ετούτης της διακήρυξης. Επί σειρά ετών οι Μοζαμβικανοί βιώνουμε μια ανυπόφορη κατάσταση και μας ανησυχεί το γεγονός πως ετούτη την διαμάχη δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε πόλεμο. Σε μια ανάλογη σύγκρουση οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι σαφώς οριοθετημένες και καθένας γνωρίζει τον τρόπο για να τις αναγνωρίζει.
Ο πληθυσμός εδώ στη Μοζαμβίκη μοιάζει μ΄ένα παιδί που ζει στο σκοτάδι, σ΄ένα δωμάτιο γεμάτο φαντάσματα. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά τρόμος και σύγχυση. Αυτά τα γράμματα ίσως φθάνουν αργά, μια και πολλοί έχουν πια χαθεί μες σε αυτό το δωμάτιο των φαντασμάτων.Όμως ποτέ δεν είναι αργά.
Για να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη μεταφορά, Μοζαμβικανοί και Νοτιοαφρικανοί πλέουμε σ΄ένα σκάφος μ΄ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.Δεν γνωρίζουμε αν η καρίνα ετούτου του σκάφους ξεκινά από την Μοζαμβίκη για να καταλήξει στη Νότιο Αφρική ή το αντίθετο.
Μοζαμβικανοί και Νοτιοαφρικανοί πλέουμε στα ίδια νερά κάτω απ΄τα ίδια αστέρια.Είμαστε εκτεθειμένοι στους ίδιους ανέμους, στις ίδιες παλίρροιες, στις ίδιες ορέξεις.Εκτεθειμένοι στην ίδια, επιθυμητή ηρεμία.»
Ο Ντε Κλερκ διαμήνυσε στον Κραβεϊρίνια πως θα απαντούσε στην επιστολή του αν έφθανε στα χέρια του μέσα από τα σωστά κανάλια, όπως και έγινε, με τη συνδρομή του Γιόχαν Χέινς, υπασπιστή του προέδρου Ντε Κλερκ.
Η επιστολή αυτή αλλά και η γενικότερη ευαισθησία γύρω από τα θέματα της Νοτίου Αφρικής επιβεβαιώνει τη σπουδαία, πολιτική σημασία την οποία διαδραμάτισε το καθεστώς του απαρτχάιντ στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη, νότια περιοχή της αφρικανικής ηπείρου. Ο Κραβεϊρίνια αποδεικνύει μέσα από την επιστολογραφία του την εμπιστοσύνη των γειτονικών πληθυσμών στο καθεστώς των Αφρικάνερς, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές όψεις με τις οποίες προσλαμβάνεται πάντα η πολιτική και οι προεκτάσεις της στους επιμέρους, εθνικούς χώρους.
Το σοσιαλιστικό κίνημα ΡΕΝΑΜΟ (RENAMO), το οποίο έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Αφρικής, απειλώντας το λευκό στοιχείο και την αποικιακή πολιτική του, αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που αποσταθεροποιεί τη μοζαμβικανή πραγματικότητα. Ο εθνικός χαρακτήρας των διατυπώσεων του Κραβεϊρίνια και όσως συνυπογράφουν την επιστολή προς τον πρόεδρο Ντε Κλερκ, υπογραμμίζει τόσο τον πατριωτικό χαρακτήρα του πνευματικού κόσμου της Μοζαμβίκης, όσο και την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρήνη στην πολύπαθη, αυτή περιοχή.
Στα πλαίσια του αφιερώματος στη Μοζαμβίκη και τις συνιστώσες εκείνες που διαμορφώνουν την εθνική της ιστορία, παραμένει άκρως ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Κραβεϊρίνια. Συνιστά μία σημαντική επισήμανση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το πρόσφατο, ιστορικό παρελθόν της Μοζαμβίκης, αποκαλύπτοντας τις ποικίλες όψεις των πολιτικών γεγονότων, αυτών που προσδιόρισαν την πραγματικότητα στην ευρύτερη, νότιο Αφρική.