Πρεσβευτές Ελληνισμού 2010

24grammata.com / απόδημος ελληνισμό

Έξι σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και του πνεύματος από την Ελλάδα, την Ουρουγουάη, την Αίγυπτο, την Κίνα, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακηρύχθηκαν ως Πρεσβευτές Ελληνισμού, από τη Νομαρχία Αθηνών.

Ιδιαίτερες τιμές για το πλούσιο ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο του θα αποδόθηκαν επίσης στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του τη φετινή εκδήλωση.

τιμήθηκαν επίσης οι

  • Αθανάσιος Φωκάς

Ακαδημαϊκός, καθηγητής μαθηματικών από το 1986, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Clarkson από το 1996, καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής από το 2002 στην έδρα της μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2004. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός στη σύγχρονη ιστορία μετά τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Του έχουν απονεμηθεί οι κορυφαίες διακρίσεις για την επιστημονική του προσφορά μεταξύ των οποίων το 2004 το Naylon Prize του London Mathematical Imperial College, το οποίο απονέμεται για τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τη Θεωρητική Φυσική και θεωρείται ισοδύναμο του βραβείου Nobel στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

  • Margarita Larriera

Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και διευθύντρια του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως εξεταστικό κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πιστοποιημένο να χορηγεί πιστοποιητικά ελληνομάθειας στην Ελλάδα. Από το 2002 είναι πρόεδρος του τμήματος Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Από το 2007 επικεντρώνεται στην οργάνωση σεμιναρίων για την ελληνική μουσική λογοτεχνία και μεταξύ άλλων εξετάζει το ποιητικό έργο των Νίκου Καββαδία, Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοίζου και τη μουσική διαδρομή των Γρηγόρη Μπιθικώτση, Νίκου Ξυλούρη κ.ά. Το 2007 βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο στην κατηγορία Χρονικού- Μαρτυρίας για το βιβλίο «Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής». Είναι διευθύντρια ραδιοφωνικής εκπομπής με τίτλο «Ταξίδι στην Ιθάκη» στο ραδιόφωνο του Μουτεθιδέο.

  • Gregory Nagy

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου αυτού στην Ουάσιγκτον αλλά και ιδρυτής του πρώτου παραρτήματος στο Ναύπλιο. Το Κέντρο αυτό προωθεί σε παγκόσμια κλίμακα την έρευνα για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Είναι θερμός φιλέλληνας και προβάλλει την κλασική Ελλάδα με κάθε δυνατό τρόπο.

  • Dr Ahmed Etman

Καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καϊρου και Πρόεδρος του Ανωτέρω Τμήματος, ιδρυτής και Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Κοινότητας Ελληνικών και Ρωμαϊκών Σπουδών, μέλος του Συλλόγου Ελληνο-Αιγυπτιακής φιλίας, εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού». Έχει μεταφράσει την Ιλιάδα του Ομήρου στην αραβική γλώσσα και για το τεράστιο αυτό έργο του έχει τιμηθεί από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το Δήμαρχο Αθηναίων, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από το Σύλλογο Ελλήνων Αιγυπτιωτών, από το Σύλλογο Απόδημου Ελληνισμού «Καβάφης».

  • Chen Minhua (Τσεν Μίχουα)

Διευθυντής Ελληνικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών Κινέζικης Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Αφοσιωμένος στη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής επικέντρωσε τις έρευνές του στον Αισχύλο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Όμηρο και τα έργα τους. Βραβεύτηκε με το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο της Κίνας για τη μετάφραση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στα κινέζικα.

  • Pedro Olalla

Συγγραφέας, φιλέλληνας, ερευνητής, καθηγητής φιλολογίας, μεταφραστής και φωτογράφος, με σπουδές στη Φιλολογία, την Ιστορία, την Ιστορία της Τέχνης και την Ελληνική Γλώσσα. Η αγάπη του για την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας τον έφερε στην Ελλάδα όπου διαμένει τα τελευταία 15 χρόνια. Καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο του ΟΒΙΕΔΟ, από το 1998 έως σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μετάφρασης- Μεταφρασεολογίας). Ως λεξικογράφος είναι συγγραφέας του «Νέο ελληνο-ισπανικού Λεξικού». Ως Ερευνητής και φωτογράφος είναι ο δημιουργός του «Μυθολογικού Άτλαντα της Ελλάδας», που επιχορηγήθηκε από το ίδρυμα Ωνάση και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης «Οι τόποι των μύθων», μια παραγωγή της ΕΡΤ για το ειδικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και η ταινία ντοκυμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας, ο κήπος του Αριστοτέλη», μια περιήγηση στο χώρο που ο Αριστοτέλης δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο. Έχει γράψει τα βιβλία «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία» και «Ευδαίμων Αρκαδία». Για τη δουλειά του στο χώρο της Ελληνικής Μυθολογίας αναγορεύτηκε Fellow Member του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University. Είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτροφιών του Ιδρύματος «Αριστοτέλης Ωνάσης» καθώς και ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International society for Arcadia διεθνούς εταιρείας για τη μελέτη και την αξιοποίηση του Παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου.