Πώς οι ‘’πρόωρες’’ εκλογές δεν θα είναι πρόωρες…

εκλογες 24γραμματα24grammata.com-πολιτικός λόγος

γράφει ο  Νάσος Κατσώχης.

Διαβάστε όλη την αρθρογραφία του Νάσου Κατσώχη στο 24grammata.com κλικ εδώ

Καταλαβαίνω τη λογική και όσων θέλουν αλλά και όσων ΑΠΑΙΤΟΥΝ κυβερνήσεις τετραετίας με νόμο. Να μην γίνονται δηλαδή εκλογές ενδιάμεσα, υπό καμία συνθήκη. Σεβαστά τα επιχειρήματά τους, όμως προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ψυχρό μοντέλο που δεν δίνει τη δυνατότητα στο εκλογικό σώμα να αναθεωρήσει τυχόν σφάλματα ή αβλεψίες του κατά την ψήφο.

Φυσικά και είναι απαράδεκτο να μπαίνουμε κάθε τόσο (κάποιες φορές μάλιστα από την …επομένη των εκλογών) σε συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, τακτική και πρακτική στις οποίες επιδίδεται πάγια στον τόπο μας η εκάστοτε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πρόκειται για εσφαλμένη συμπεριφορά, που συχνά ευνοεί τακτικισμούς, λαικισμούς, κοινωνικές αναταραχές ίσως, αλλά και δυσχεραίνει το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, αποδυναμώνοντας καταρχήν τη νομιμοποίηση που έχει λάβει από τους πολίτες.

Κι όμως: όταν η τρέχουσα δυναμική μιας  Κυβέρνησης βρίσκεται σε δυσαρμονία με τις προθέσεις του εκλογικού σώματος, θεωρώ κακό (αλλά και αντιδημοκρατικό, με μια πιο προωθημένη ερμηνεία της ”δημοκρατικότητας”)  να μην τίθεται επί τάπητος η συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Στο κάτω-κάτω, μια ολόκληρη τετραετία δεν είναι μικρό διάστημα, ώστε να μην προκύπτουν αλλαγές στις διαθέσεις και στις προθέσεις των πολιτών. Κάθε άλλο, ειδικά σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας, που απαιτούν ίσως μια δυναμική στάση όλων απέναντι στα προβλήματα και στις προκλήσεις των καιρών.

Πότε μπορούμε όμως, και όχι βέβαια παρελκυστικά ή λαϊκίστικα, να μιλάμε εκ του ασφαλούς για μια τέτοια δυσαρμονία;

Κακά τα ψέματα, ελεγχόμενες ή μη, κατευθυνόμενες ή μη, με τα όποια επιμέρους σφάλματά τους, οι σύγχρονες εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν διακινδυνεύουν το προφίλ τους και ΓΕΝΙΚΑ δύσκολα  πέφτουν έξω. Υπάρχει επιστημονική κάλυψη στις αποτυπώσεις που κάνουν για την πρόθεση ψήφου, ώστε, εφόσον από πολλές διαφορετικές εταιρείες αλλά και και συστηματικά (σε τακτά χρονικά διαστήματα) αποτυπώνεται δυσαρμονία της εκάστοτε σύνθεσης του Κοινοβουλίου με τη λαική ετυμηγορία (έστω και υπό μορφή ”πρόθεσης” ψήφου),  και κυρίως δυσαρμονία της τρέχουσας κυβερνητικής δυναμικής με την αντίστοιχη των τελευταίων εκλογών, να πρέπει καταρχήν να τίθεται επί τάπητος η συζήτηση για τυχόν πρόωρες εκλογές.

Και αναφέρομαι εδώ σε δυσαναλογία που να μπορεί να καταγραφεί  με κάποιο επιστημονικό μοντέλο (και να ψηφιστεί στη Βουλή ως τέτοια), ώστε να αποδεικνύει σαφή αλλοίωση των συσχετισμών όπως έχουν επίσημα καταγραφεί στις τελευταίες -κάθε φορά- εκλογές, αλλά και στη σύνθεση του Κοινοβουλευτικού σώματος. Και επίσης, όχι για ένα μοντέλο που να κατατεθεί στη Βουλή με τρόπο  ώστε να ευνοεί την εκάστοτε Κυβέρνηση με το ζόρι, εμποδίζοντας την επίσημη καταγραφή της αλλοίωσης, με μηχανορραφίες και με μαθηματικού τύπου κυβερνητικά τερτίπια. Μια διακομματική, επίσης, επιτροπή θα μπορούσε να διεξαγ(αγ)ει τις συζητήσεις με επιστημονικούς προϊσταμένους των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ώστε να ελέγχεται η αντικειμενικότητα του  εγχειρήματος.

Για να κινηθώ όμως κάπου στη μέση, όπου συνήθως εδρεύει το δίκαιο και η αλήθεια: προσωπικά, ως απλός πολίτης θα ήμουν ικανοποιημένος αν θεσπιζόταν minimum κυβερνησιμότητας 2 ή 2.5 χρόνων, διάστημα κατά το οποίο NA ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε πρόωρη διαδικασία. Προσέξτε: μίνιμουμ. Όχι ότι με το πέρας της προθεσμίας αυτής, οφείλεται να κινούνται οποιεσδήποτε ”αναθεωρητικές” διαδικασίες. Από εκεί και πέρα όμως, και με maximum ασφαλώς 1,5 ή 2 ετών  αναλόγως (μετά την παρέλευση των οποίων λήγει και επίσημα η τετραετία), ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ βέβαια συντρέχουν αυστηρές ή επιστημονικά τεκμηριωμένες προϋποθέσεις, όπως σκιαγραφήθηκαν παραπάνω, να μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση, ή όποιος άλλος ενδιαφερόμενος, να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Η ψήφος μας, το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα και καθήκον του καθενός μας, ως έννοια ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Εν τέλει, είναι μαζοχιστικό να αφήνουμε τα όποια λάθη μας να μας δεσμεύουν, ενώ μπορούμε νόμιμα να τα αναθεωρήσουμε (ή να τα επιβεβαιώσουμε!). Επαναλαμβάνω: όχι για…  πλάκα, όχι για δημοσιότητα ή από αντιπολιτευτικό …καθήκον, όχι από αμηχανία, αλλά εφόσον ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΡΡΕΟΥΣΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ.

akat9[@]hotmail.com