24grammata.com/ free ebook (κατηγορία: ιστορικές μελέτες)
[κατέβασέτο]
ISBN: 978-618-82186-0-4
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com
τηλ. +30 210 612 70 74, fax: +30 210 600 87 50
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 61-β
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, 2013
Τόπος και Χρονολογία δεύτερης έκδοσης: Αθήνα, 2015
Μέγεθος Αρχείου: 4,7 Mb
Σελίδες: 140
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: Times New Roman
Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση τμημάτων του παρόντος με προϋπόθεση την σαφή και πλήρη βιβλιογραφική αναφορά.
Πρόλογος πρώτης έκδοσης
Το βιβλίο αυτό δεν αποσκοπεί σε μια λεπτομερή καταγραφή της ιστορίας, αλλά χρησιμοποιεί τα ιστορικά γεγονότα ως έναυσμα για σκέψεις και συμπεράσματα. Άλλωστε, η ιστορία της Πάρου και των Λευκών ειδικότερα, έχει περιγραφεί επαρκώς σε συγγράμματα άλλων όπως πχ, των Νίκου Χρ. Αλιπράντη και Ευάγγελου Καστανιά. Συνεπώς, μη με κατακρίνετε αν απουσιάζουν σημαντικά γεγονότα ή προσωπικότητες.
Ιδιαίτερη βοήθεια και χρησιμότητα βρήκα στα «Απομνημονεύματα» της Αντιγόνης Ζουμή-Καπαρού. Πρόκειται για ένα μακροσκελές χειρόγραφο κείμενο που δεν προορίζεται για δημοσίευση, αλλά για ιδιωτική χρήση. Συνεπώς, η ειλικρίνεια των αναφερομένων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη!
Τέλος, συγχωρήστε μου τις συχνές αναφορές στην οικογένειά μου, αλλά αυτό οφείλεται στην εύκολη πηγή πληροφόρησης!
Οδηγίες:
Η βιβλιογραφική παραπομπή αναφέρεται σε παρένθεση, ενώ οι μπλε υπογραμμισμένες λέξεις επεξηγούνται στο λεξιλόγιο.
Αθήνα 2013 Γιώργος Καπαρός
Πρόλογος δεύτερης έκδοσης
Η ανάγκη να διορθωθούν κάποιες ανακρίβειες της πρώτης έκδοσης του 2013, οδήγησε στην παρούσα δεύτερη έκδοση. Επί τη ευκαιρία το βιβλίο συμπληρώθηκε με περισσότερες πληροφορίες ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πληρέστερο.
Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την διαχρονική ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση κάποια ιστορικά γεγονότα.
Ελπίζω η προσπάθεια αυτή να απέδωσε ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα!
Αθήνα 2015 Γιώργος Καπαρός
Περιεχόμενα
Περιεχόμενα 7
Η έννοια του «κράτους-έθνους» και η ιδέα της «Ελλάδας» 34
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος 54
Η «σοσιαλιστική» Ελλάδα 70
Φορολογία και κατάχρηση εξουσίας 87
Οι εκλογικοί κατάλογοι του 1844 και 1875 96
Εκλογικοί κατάλογοι 1844 96
Εκλογικοί κατάλογοι 1875 98
Θρησκεία 103
Ελληνοϊταλικά 115
Ρώμη 116
Το Βασίλειο της Νάπολης και η Μεγάλη Ελλάδα 117
Η Βενετία 120
Η Κρήτη 122
Συνοψίζοντας 126
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ 128
Βιβλιογραφία 133
Περί ιστορίας…
Η ιστορική καταγραφή των γεγονότων της ανθρωπότητας αφήνει πάντα περιθώριο ερμηνείας ανάλογα με την οπτική γωνία του συγγραφέα και του αναγνώστη. Δεν λείπει η ηρωικοποίηση προβληματικών και εγκληματικών προσωπικοτήτων γιατί «πέτυχαν πολλά» σε εδαφικές κατακτήσεις ή σε νικηφόρες μάχες όπου κατακρεούργησαν πλήθος ανθρώπων.
Η ιστορία βρίθει διενέξεων ως αποτέλεσμα αρρωστημένων φιλοδοξιών «σημαντικών προσωπικοτήτων» της ιστορίας. Που πηγάζει όμως αυτή η υστερία για πλούτο και δόξα; Στις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας η αναζήτηση τροφής αποτελούσε τον σημαντικότερο παράγοντα επιβίωσης. Επιτυχημένος ήταν όποιος είχε τα σωματικά και πνευματικά προσόντα ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του: ο καλός τροφοσυλλέκτης ή ο καλός κυνηγός δηλαδή. Ήταν αυτός που πρωταγωνιστούσε στις επιλογές των θηλυκών εφ’ όσον ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την επιβίωση των μελλοντικών παιδιών του. Συνεπώς η «διαιώνιση του είδους» βρίσκεται στη βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Επομένως, έτσι άρχισε να εξελίσσεται η επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών γιατί έπρεπε να δείξουν στα θηλυκά ποιος είναι ο δυνατότερος!
Λίγο αργότερα με την ανταλλαγή αγαθών, οι κανόνες του παιχνιδιού άρχισαν να αλλάζουν και ικανότερος δεν ήταν πλέον ο σωματικά ποιο προικισμένος, αλλά ο πιο έξυπνος. Ο χρυσός πχ, αποτελούσε ένδειξη πλούτου και δύναμης και γι’ αυτό εντυπωσίαζε τις γυναίκες. Όποιος τον κατείχε ήταν σίγουρα το άτομο που θα εξασφάλιζε την ευημερία της οικογένειάς του.