24grammata.com- free ebook
έργα του ιδίου από τις ηλ. εκδόσεις 24grammata.com
- Εισαγωγή στην Ανθρωπογεωγραφία, Θάνος Γκαραγκούνης κλικ εδώ
- Η Καταναλωτική Κοινωνία κλικ εδώ
- Γεωφιλοσοφία κλικ εδώ
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 146
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Πάφος, 2016
Μέγεθος Αρχείου: 1,0 Mb
Σελίδες: 46
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: Constantia
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια
του δημιουργού ή του εκδότη
Περιεχόμενα σελ.
Ο Θάνος Γκαραγκούνης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1977 και κατοικεί μόνιμα στην Κύπρο. Από τις εκδόσεις Αμιφιλύκη και το ηλεκτρονικό περιοδικό 24 γράμματα κυκλοφορούν οι εργασίες του.
Εισαγωγή
Μπορεί η πολιτική γεωγραφία να έχει νόημα στα χρόνια του μνημονίου; Και τι σημαίνει ‘χρόνια του μνημονίου’; Και γιατί δικαιούται ή τολμά κανείς να μιλά τώρα, όχι μόνο για πολιτική, αλλά κυριότερα για πολιτική γεωγραφία, τόσα χρόνια μετά; Εξάλλου, τι κάνει δυνατη την ερώτηση; Τι νομινοποιεί, κοντολογίς, αυτήν την κουβέντα; Και πώς να αρχίσει κανείς; Και από πού;
Αν νόμος είναι κάθε φορά, κάτι το οποίο υπολείπεται του καθήκοντος και ταυτόχρονα κάτι που πλεονάζει και καταχράται της συμβατικής υποχρέωσης, τότε η πολιτική γεωγραφία διαρρήγει χρήσιμα αυτό το καθεστώς. Σχοινοβατώντας μεταξύ επανάστασης και υποταγής, η πολιτική γεωγραφία ενίοτε, στα καθ’ημάς ιδιαίτερα, συμπλέει με την ‘μνημονιακή κατάσταση’, αλλά δεν ταυτίζεται με αυτήν. Η τελευταία από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πολλά πράγματα, διαφορετικής νοηματικής υφής, διαφορετικού οντολογικού επιπέδου και διαφορετικής κοινωνικής πολιτισμικής προέλευσης. Είθισται δε, να λαμβάνεται ως ένα νομικό καθεστώς: απαραίτητοι νόμοι και διατάξεις, περί των 400, τα τελευταία 4 χρόνια. Άλλες φορές, δύναται, να χρησιμοποείται ως ευρύτερο καθεστώς εφαρμοσμένης πολιτικής, ή καλύτερα αλλαγής, στροφής, έναρξης, εκκίνησης, εν πάση περιπτώσει, μιας αποδοτικότερης πολιτικής που δεν υφίστατο προηγούμενα και το οποίο σηματοδοτεί μια αφετηρία. Ενδέχεται τέλος, να αποτελεί μια ανάγκη, τη σύνεση που δεν υπήρχε στο παρελθόν κτλ. Στα κείμενα παρακάτω, πλαγιοκοπούμε τα διαζώματα που υπάρχουν μεταξύ του ελλείμματος και του πλεονάσματος, καθήκοντος και υποχρέωσης, τόσο της πολιτικής όσο και της γεωγραφίας, του μνημονίου και ασφαλώς της κρίσης. Εξού και η νομιμοποίηση της κουβέντας.
Τα κείμενα δεν είναι απαραίτητα δημοσιογραφικού τύπου. Εγκύπτουν στη δρομολογική οπτική του Paul Virilio. Ευελπιστώ ότι είναι όχι λιγότερο ενδιαφέροντα για αυτό. Προδήλως αν και μερικές φορές όχι και τόσο πολύ, τρεις αρχές οργανώνουν τη διάταξη των κειμένων: η εμπειρική, η μαρξιστική και η μεταθετικιστική. Δύναται να ιδωθούν συμπληρωματικά, αλλά για μερικούς αναγνώστες, τούτο μπορεί να αποτελέσει σημείο διαχωρισμού και διαιρέσεως.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και αυτά συμμετέχουν στην κρίση. Όπως κάθε κρίση, έτσι και το επιχειρούμενο έργο της πλαγιοκόπησης δεν είναι εύκολο. Είναι όμως απαραίτητο, ώστε να κοιτάξουμε κατάματα, τα καθρεφτάκια που μας θαμπώνουν. Μια κρίση, εξάλλου, δεν είναι ποτέ μόνο κρίση της κοινωνίας και της πολιτικής, αλλά πρώτιστα, κρίση του Λόγου.
Θάνος Γκαραγκούνης
Ιανουάριος, 2016 Πάφος, Κύπρος