Την Ελληνική μας γλώσσα και τα μάτια σας…

-Περιορίζονται τα κονδύλια για τους Εκπαιδευτικούς  στην Αλλοδαπή-
γράφει ο Ηλίας Κουγιεμήτρος

Οι πρώτες κοινότητες που δημιουργήθηκαν από Έλληνες της διασποράς, είχαν στόχο από τη μία να αλληλοϋποστηρίζονται, και από την άλλη να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα έθιμα των παραδόσεών τους εκεί στα ξένα.
Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες, αν και βιοπαλαιστές, έκαναν εργώδεις προσπάθειες να ιδρύσουν από το υστέρημά τους, ελληνικά σχολεία για τα παιδιά τους. Έτσι το 1908 στο Chicago, θα εγκαινιαστούν τα δύο πρώτα ελληνόφωνα σχολεία της Αμερικής. Θα ακολουθήσει άλλο ένα το 1910 στη Νέα Υόρκη (Greek American Institute), και το 1925 θα ιδρυθεί το πρώτο ελληνόφωνο σχολείο για τα Ελληνόπουλα του Καναδά.
Κάτι ανάλογο έπραξαν αργότερα, όλες σχεδόν οι ελληνικές κοινότητες κι άλλων ξένων χωρών υποδοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η ελληνική γλώσσα αποτελεί έναν σημαντικό φορέα  συνεκτικότητας των Ελλήνων της διασποράς και πως συνδέει τα παιδιά των απόδημων με τις ρίζες τους.
Η μεγαλύτερη απειλή για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι αυτός της αφομοίωσης του από τις χώρες υποδοχής, λόγω της δυσκολίας να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα από την τρίτη γενιά και μετά.
Η Ελληνική Πολιτεία, κάποτε αντιλήφθηκε αυτόν τον κίνδυνο και άρχισε να βοηθάει αυτές τις κοινότητες στέλνοντας καταρτισμένους δασκάλους προς το σκοπό αυτό.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, δυστυχώς, δημιουργεί νέα δεδομένα για το μέλλον των ελληνικών σχολείων της διασποράς. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την διακοπή της πληρωμής των χρημάτων που η ελληνική πολιτεία καταβάλλει για τις πληρωμές των Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Σύντομα, η Ομογένεια θα κληθεί και πάλι να συντηρεί από μόνη της αυτά τα σχολεία. Κάποιες κοινότητες έχουν μία ευρωστία και θα τα καταφέρουν.
Σε κάποιες άλλες, όμως, που δεν έχουν, ποιο θά ’ναι το μέλλον των σχολείων τους και κατ’ επέκταση αυτών των ελληνόπουλων;

* Ο κ. Ηλίας Κουγιεμήτρος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από γονείς μεταναστών. Ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στην Αθήνα. Είναι έφορος δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών στο Αρκαδικό Χωριό. Το Αρκαδικό Χωριό είναι ένας πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε από επαναπατριζόμενους απόδημους Αρκάδες και βρίσκεται στην Κυνουρία, Αρκαδίας.