Της Μπουχάρας το κάγκελο

24grammata.com/ επικαιρότητα

Η συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη σχολιάζει και σατιρίζει την τηλεοπτική μας κατάντια
Μωρέ καλά το ’πε ο Λάκης, ν’ αγιάσει ο στόμας του! Για το Λαζόπουλο ομιλώ, βεβαίως βεβαίως. Όταν λύσσαξαν όλες οι τηλεοπτικές, ο παραμυθένιος γάμος κι ο παραμυθένιος γάμος! Λέει λοιπόν ο Λάκης, καλή του ώρα: «Είδατε εσείς ποτέ στα παραμύθια να παντρεύεται μια χοντρή μεσήλιξ με δυο παιδιά;» Εμ βέβαια, κύριε Τσαντιρολάκη μου. Δεν πιστεύω να παρεξηγείστε που σας αποκαλώ έτσι, σημαίνει απλά «ο Λάκης που είναι από το τσαντίρι». Μη, για όνομα, και είμαι φαν σας από τους πιο πιστούς. Ομνύω στ’ όνομά σας.

Καλά κάνατε και της τα χώσατε, της βασίλισσας της μπουχάρας. Δια την ερίτιμον κυρίαν Μοιραράκη ομιλώ. Αμάν κυρία Δέσποινά μου, έλεος πια! Την καταλαβαίνω την άκρατη χαρά σας, που βρήκατε επιτέλους γαμπρό, αλλά ελάτε και σε μας, ποια η θέση μας; Εμάς λέω, τις κοινές θνητές, που δεν έχουμε μπουχάρες να στρώσουμε… Ωιμέ στη συμφορά μας, θα μείνουμε γεροντοκόρες! Είναι μοίρα αυτή, είναι ριζικό; Πώς να το αντέξεις; Αφού έτσι μού ’ρχεται, να βάλω τη μαύρη μαντήλα και ν’ αρχίσω σαν τη Μαρινέλλα, τότε που ήταν νέα, προ αμνημονεύτων ετών δηλαδή: «Άνοιξε πέεεετρααα να διαβώωωω, να μη μπορώ να βρω γαμπρόοοοο». Και τι γαμπρό, παρακαλώ, του πολεμικού ναυτικού, όχι παίζουμε! Γιάννης Κοντούλης ονόματι! Κύριε Κοντούλη μου, αν σας λέγανε Ψηλούλη, δε θα ’τανε καλύτερα; Λέω τώρα εγώ, βάζω ιδέες…

Η  Μοιραράκη λοιπόν, επάνω στην ξέφρενη χαρά της που επιτέλους παντρεύτηκε, αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερο εορτασμό! Προσέλαβε τον σκηνοθέτη του Παπανδρέου, όχι του Γιωργάκη καλέ, του άλλου, του αείμνηστου, του συζύγου της Λιάνη. Ναι, μάλιστα, τον Τάσο Μπιρσίμ. Είδατε για να πουλάς μπουχάρες τι μέσα έχεις; Ο περίοπτος γάμος έγινε – κρατήστε την αναπνοή σας παρακαλώ – εκεί που παντρεύτηκαν η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λεό Πατίτσας! Εκεί που παντρεύτηκε (ανατριχιάζω που το σκέφτομαι) η Μαριάννα Ντούβλη και βάφτισε το παιδί του ο Χατζηνικολάου! Για αυτό το ιερό τέμενος σας ομιλώ. Ναι, στον Άγιο Γεώργιο στο Καβούρι. Πάμε κι εμείς μια βόλτα από κει, ν’ ανάψουμε κανένα κεράκι;

Ο πολυτελέστατος γάμος της βασίλισσας των χαλιών είχε έξι κάμερες, ναι, όπως το ακούτε. Εξακάμερο τηλεοπτικό υλικό έστειλε στα κανάλια, για να βγει όπως πρέπει. Μην τυχόν και τη βγάλουνε χοντρή, όπως πραγματικά είναι. Λεπτή παρακαλώ, γιατί θα σας ρίξω στη μούρη καμιά μπουχάρα, να μάθετε! Οι στρωμένες μπουχάρες έκλεισαν το δρόμο, για να διατυμπανίσουν τη χαρά της νύφης που επιτέλους παντρεύτηκε! Τριάντα μέτρα στρωμένη μπουχάρα, όχι, παίζουμε! Και μετά, αρνιά, κοκορέτσια, και σούβλες στο εξοχικό στο Μαρκόπουλο Ωρωπού! Και συ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό! Όχι, έκανα λάθος, αυτό είναι από άλλη εποχή… Τι να κάνω η γυναίκα, μου ’ρθε η τσίκνα από τ’ αρνιά και τρόμαξα. Και στην Εκάλη, και στην Εκάλη! Στον Ωρωπό οι λαϊκοί, οι σικ στην Εκάλη! Εμ τι νομίζατε, αφεντικά και δούλοι, ένα γενήκαμε ούλοι;

Μπορντοροδοκόκκινο! Κεραμιδοκοραλο… αμάν αμάν, μπερδεύτηκε ο στόμας μου! Καλέ, αυτά δεν είναι χρώματα χαλιού, αυτά είναι γλωσσοδέτης! Εδώ τα καλά χαλιά, εδώ οι καλές μπουχάρες! Καλά το ’πε ο Λάκης στο τσαντήρι του, αυτή θα παντρεύεται και θα πουλάει χαλιά, μη χάσει τους πελάτες… Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα, ρε παιδιά, είναι το κλάμα. Τόσο κλάμα πια, νισάφι. Έκλαιγε η Λαμπερή Λαμπίρη μόλις έβγαλε τη Μοιραράκη στον αέρα… πήγαινε το δάκρυ κορόμηλο. «Να ζήσεις κοριτσάκι μου!» της είπε. Αχ κυρία Λαμπερή Λαμπίρη μου, όταν είδα τους γαλανούς οφθαλμούς σας πλημμυρισμένους, σπάραξα! Είχατε δίκιο να κλαίτε, θυμηθήκατε τα δικά σας. Έτσι κι εσείς ντυθήκατε νυφούλα σε πανελλήνια μετάδοση, και με ένα παιδί παρακαλώ. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, η Μοιραράκη τα κατάφερε να φορέσει νυφικό με δυο παιδιά προίκα από τον πρώτο γάμο! Σας έφαγε, η χοντρούλα.

Αμέ η Κατερίνα Καραβάτου; Και κλάμα η κυρία… Αμάν αμάν, θα συγκινηθώ, θα με πιάσουν κι εμένα τα ζουμιά. «Δεν το χορταίνω!» φωνάζει η Καραβάτου, έγκυος γυναίκα! Καλά της είπε ο Τσαντιρολάκης: «αφού δεν το χορταίνεις, βάλ’ το σε dvd». Να φανταστώ την Καραβάτου να βλέπει τη Μοιραράκη σε κασέτα μαζί με τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, να πεθάνω! Η Μενεγάκη αναρωτήθηκε: «Γιατί έκλαψε τόσο η Λαμπίρη; Μόνο που δεν της έτρεξαν μύξες…» Καλέ, δεν έχετε αγωγή εσείς και μιλάτε τόσο προσβλητικά; Αηδιάζω μόνο που το σκέφτομαι! Άκου μύξες η Λαμπερή! Έλεος!

Βγαίνει η Σταματίνα Τσιμτσιλή από το νεκραναστημένο Alter και λέει: «Γενοκτονία αμνοεριφίων στον Ωρωπό!» Συμφωνώ, κυρία Σταματίνα μου, καλά κάνετε και τα καταγγέλλετε. Είστε σεμνή κοπέλα εσείς, έχετε σύνεση. Σχολιάζατε τα φοβερά έξοδα του γάμου, σε καιρό όχι απλής λιτότητας, αλλά ακραίας φτώχειας. Στολισμός εκκλησίας 3000 ευρώ. Βέρες 1000. Ο κομμωτής (της Μενεγάκη και της Μακρυπούλια, παρακαλώ) ονόματι Βασίλης Μπούλμπασης ένα θεός ξέρει πόσα θα τσέπωσε. Η ανθοδέσμη ήταν ίδια με της Κάθρην Μίντλετον. Η δεξίωση 100.000. Εδώ θα σας μαλώσω: στο κάτω κάτω, η Μπουχάρα δεν τα ’κλεψε από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, όπως μερικοί άλλοι! Α, όλα κι όλα! Το καλό να λέγεται!

Πετιέται η Τσόλκα και συμπληρώνει: «Να μην έχουμε τύψεις που έχουμε ακριβά πράγματα! Δε ζούμε στον Λιχτενστάιν, ό, τι είχαμε, έχουμε αρχίσει και το πουλάμε!» Έτσι μπράβο, κυρία Τσόλκα μου. Να ’χετε θάρρος να τα λέτε.

Για το τέλος, σας φύλαξα το καλύτερο. Οι βοηθοί της χαλούς έχουν τα εξής ονόματα: Αμπντούλ, Μοχάμετ, και Αμπντουλάχ! Οι αφανείς ήρωες! Πώς δεν τύλιξαν και τη Μοιραράκη μέσα σε κανένα χαλί, να την ξετυλίξουν μπροστά στον Κοντούλη, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην Κλεοπάτρα! Χάσατε την ευκαιρία της ζωής σας, κυρία Μοιραράκη μου, να κάνετε τέτοιο εφέ, να μείνουν όλοι άναυδοι. Αλλά κάνατε γάμο με επιχειρηματικό στάτους. Και με σπαθιά. Μπράβο σας, να σκάσουν οι οχτροί σας!

www.bibliofagos.vasilikipitouli.gr