Τι θα πει «παιδί»;

τι θα πει 24γραμματαjpg24grammata/ παιδική λογοτεχνία (ειδικό ένθετο)

Το 24grammata.com παρουσιάζει από σήμερα (12/02/2014) ένα ειδικό ένθετο στην παιδική λογοτεχνία. Ο εκπαιδευτικός Σπυρόπουλος Τρύφωνας θα μας προτείνει με το δικό του τρόπο την παιδική λογοτεχνία. Οι προτάσεις απευθύνονται σε ενήλικες και θα εμπλουτίζονται τακτικά.

Σε αυτή την προσπάθεια περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις

Διαβάστε και τις προηγούμενες παρουσιάσεις του ένθετου 24grammata/ παιδική λογοτεχνία κλικ εδώ 

γράφει ο Σπυρόπουλος Τρύφωνας, αναπληρωτής δάσκαλος

Μεταπτυχιακός φοιτητής Ειδικής Αγωγής, Παν. Λευκωσίας

Τι θα πει «παιδί»;

Άραγε γνωρίζουμε τι είναι παιδί ή έχουμε μια εικόνα για εκείνο βγαλμένη από στερεοτυπίες και απολιθωμένες αναμνήσεις;

Το συγκεκριμένο παιδικό λογοτέχνημα με την απλή του δομή, στην αριστερή σελίδα σύντομο κείμενο-νόημα και στη δεξιά σελίδα η εικαστική του αποτύπωση, είναι μια συλλογή από στιγμιότυπα της παιδικής ζωής. Η παιδική ζωή περιγράφεται και εικονίζεται αυτόνομη χωρίς να αποτελεί συμπλήρωμα, ή αντανάκλαση, της ενήλικης ζωής. Το κείμενο ως προς το περιεχόμενο είναι μια απλή “απαρίθμηση” στιγμών και φαινομένων της παιδικής ηλικίας, ωστόσο, αυτή η απλότητα, κειμενική και εικονική, είναι επαρκής για να ενεργοποιήσει τη λογοτεχνικότητα των αναμνήσεων κάθε “ενήλικα” που θυμάται, ή αναγνωρίζει, ένα παιδί στον εαυτό του!

Η κοινή ανάγνωση ενήλικα-παιδιού μπορεί να προσφέρει μια συντροφική επικοινωνία, η οποία εμπεριέχει ένα παιχνίδι νοημάτων για την εικόνα του παιδιού. Ίσως, το βιβλίο αυτό με την εκφραστική του λιτότητα και το στοχευόμενο νόημα να αποτελεί ένα θεραπευτικό παιχνίδι για τους μεγάλους που έχουν περιχαρακωθεί στην ενηλικιότητα τους.

Ταυτότητα Βιβλίου
Τι θα πει “παιδί”; Κείμενο και εικονογράφηση της Beatrice Alemagna. Μετάφραση του Γιώργου Κουραβέλου και της Elsa Damien, εκδόσεις Κόκκινο
ISBN : 978-96099501-1-4
24 x 32,5 cm, 36 σελίδες
Από 4 ετών