Υπέρ και κατά μιας στενότερης σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ

24grammata.com/ πολιτική/ ιστορία

ΕΕ-ΝΑΤΟ
* Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) αποτελεί μια συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών και χωρών της Βόρειας Αμερικής που ιδρύθηκε το 1949.
* Το ΝΑΤΟ αριθμεί 26 μέλη (21 κράτη μέλη της ΕΕ, Καναδάς, Ισλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και ΗΠΑ).
* Από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο η Κύπρος, η Φιλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Αυστρία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ
* Θεμελιώδης ρόλος του ΝΑΤΟ είναι η διασφάλιση της ελευθερίας και της ασφάλειας των κρατών μελών του με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα, η διαχείριση των κρίσεων και η εδραίωση της ειρήνης.
* Η ΕΕ δεν έχει το δικό της στρατό.
* Η συμφωνία “Βερολίνο-Συν” δίνει στην ΕΕ την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το δυναμικό και τις ικανότητες του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (“EUFOR”) έλαβε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

ΕΕ και ΝΑΤΟ: μαζί ή χώρια;
Μια μη δεσμευτική έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζει ότι οι νέοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, όπως είναι η διεθνής τρομοκρατία και οι φυσικές καταστροφές, απαιτούν μια πιο στενή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Ενόψει σχετικής συζήτησης που θα διεξαχθεί αύριο (Τετάρτη) στα πλαίσια διήμερης Συνόδου Ολομέλειας, δύο ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ και κατά μιας τέτοιας σχέσης.
Λίγο πριν πραγματοποιηθεί η 60ή επέτειος του ΝΑΤΟ που θα εορταστεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις Kehl (Γερμανία) και Στρασβούργο (Γαλλία) στις 3-4 Απριλίου 2009, η έκθεση του ευρωβουλευτή Ari Vatanen αναφέρει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ “μπορούν να αλληλοενισχύονται, αποφεύγοντας τον ανταγωνισμό και αναπτύσσοντας μεγαλύτερη συνεργασία σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων βάσει πρακτικού καταμερισμού της εργασίας”.

“Κοινές αξίες και κοινές προκλήσεις”…

“Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ασφάλειας· το 94 % του πληθυσμού της ΕΕ είναι μέλος της συμμαχίας! Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται κοινές αξίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας” είπε χαρακτηριστικά ο Ari Vatanen, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών και εισηγητής σχετικής έκθεσης.
Κατά τη γνώμη τού πρώην ραλίστα, ο λόγος ύπαρξης της ΕΕ είναι η εδραίωση της ειρήνης και η μείωση του ανθρώπινου πόνου σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, η ΕΕ “μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της μόνο με την ανάπτυξη ισχυρών διατλαντικών δεσμών και μια συμπληρωματική σχέση με το ΝΑΤΟ”.
Ο κ. Vatanen θεωρεί επίσης ότι “είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε ασυμβατότητα μεταξύ της ιδιότητας μέλους της ΕΕ και αυτής του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η αποτελεσματική συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ”.

…ή στρατικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ;
Ο Tobias Pflüger, μέλος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, εναντιώνεται σ’αυτό που αποκαλεί “στρατικοποίηση”. Μαζί με άλλους εφτά ευρωβουλευτές της ομάδας του αντιτάχθηκε στην έκθεση του κ. Vatanen.
Κατά τη γνώμη του γερμανού πολιτικού, “στρατιωτικές συμμαχίες όπως είναι το ΝΑΤΟ είναι από τη φύση τους αποκλειστικοί οργανισμοί και, ως εκ τούτου, δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μελών και των μη μελών”.
“Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του ΝΑΤΟ μέσω μιας στενότερης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τον κίνδυνο διεθνών συγκρούσεων, οδηγεί σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντείνει τη χρήση στρατιωτικής βίας ως μέσου επίλυσης των διαφορών” είπε χαρακτηριστικά στην “Πρώτη Σελίδα” ο κ. Pflüger.
“Τάσσομαι υπέρ μιας πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξοδεύει τα χρήματά της για πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς και όχι για στρατιωτικά μέσα. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα εξαλείψει τις ρίζες των συγκρούσεων -ιδιαίτερα τη φτώχεια”, είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

www.europarl.europa.eu