1821: ένα σύγχρονο μάθημα του παρελθόντος…

24grammata.com/Λόγος

Οι συντάκτες του 24grammata.com καλωσορίζουν τη συγγραφέα Μαριλένα Παππά στη συντροφιά τους

γράφει η Μαριλένα Παππά
Οι Έλληνες ήταν πάντοτε ελεύθεροι. Μπορεί το σώμα τους να υποτάσσεται αλλά το πνεύμα τους ταξιδεύει ελεύθερο ανά τους αιώνες. Όχι , δεν είμαι περήφανη για τη σημερινή κατάσταση στη Χώρα μου , είμαι όμως περήφανη που το μυαλό μου είναι ακόμα ένα πλοίο για να συνεχίζει να ταξιδεύει η ελληνική σκέψη ελεύθερη.     Πιστεύω ότι ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία ανακαλύπτεις όλες τι κρυμμένες αλήθειες που διέπουν τη μοίρα ενός λαού. Γυρνώντας πίσω στα γεγονότα του 1821 και στην ελληνική επανάσταση που διήρκησε 11 ολόκληρα χρόνια (μέχρι και την τελική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, το 1832) διαπιστώνω ότι οι Έλληνες αιώνες τώρα έχουν μάθει να υπομένουν την εξαθλίωση, την ανέχεια, την υποδούλωση, χωρίς όμως να συμβιβαστούν ποτέ μ’ αυτές τις έννοιες. Πάντοτε έβρισκαν τον τρόπο να ξαναγεννηθούν και να διεκδικήσουν την ελεύθερη μοίρα τους. Κάτι που αποδεικνύει η πληθώρα των επαναστάσεων κατά του τουρκικού ζυγού που λειτούργησαν ως προπομπός για τη μεγάλη επανάσταση του 1821. Μια επανάσταση που στηρίχθηκε πάνω σε τρεις-κατά την άποψή μου- πυλώνες :
α) Σε σημαντικούς Έλληνες(ας μου επιτραπεί ο όρος πατριώτες) που μπόρεσαν να μετατρέψουν τη δίψα του Έθνους για ελευθερία σε μία οργανωμένη δράση που στόχο της είχε την προετοιμασία του αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κι αναφέρομαι φυσικά στους ιδρυτές της Φιλικής εταιρείας (1814 από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ) που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της επανάστασης.
β) Στη δράση των ιερέων όχι μόνο ως προς την τόνωση του θρησκευτικού φρονήματος και της πίστης προς την απελευθέρωση(ας μην ξεχνάμε τη μέρα με την οποία συνέπεσε η αφετηρία της επανάστασης) , αλλά και την διδαχή των μικρότερων γενεών της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού τρόπου σκέψης. Η ελληνική παιδεία κάπου ανάμεσα στα κρυφά σχολειά και στα 400 χρόνια σκλαβιάς και κατάφερε να επιβιώσει…Η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας είναι άλλωστε ένα ξυπνητήρι που μας αφυπνίζει την κατάλληλη στιγμή.
γ) Στην ενότητα που επικράτησε ανάμεσα στο ίδιο το Έθνος. Οι Έλληνες αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους και να δράσουν ως οικογένεια πια ,προκειμένου να διώξουν τον εχθρό από το σπίτι τους, την ίδια τους την πατρίδα.
Παρατηρώντας προσεκτικά τους τρεις πυλώνες της επανάστασης που αναφέραμε προηγουμένως  στο μυαλό μου μόνο ένα σύστημα αξιών εμφανίζεται. «Πατρίδα- Θρησκεία- Οικογένεια.».Η πατρίδα που εν έτη 2011 έχουμε αφήσει (όλοι μας ανεξαιρέτως) στο έλεος αδίστακτων πολιτικών, η θρησκεία που έχουμε θυσιάσει στο βωμό των υλικών μας πιστεύω και η οικογένεια που περνάει κρίση στην προσπάθειά της να εναρμονιστεί με τα ανυπέρβλητα Εγώ μας. Δεν ξέρω αν το εν λόγω τρίπτυχο αξιών είναι πλέον απαρχαιωμένο, αν τα νέα ήθη και έθιμα επιτάσσουν μία άλλη κοινωνία με καινούργια συστήματα αξιών(αν μπορούμε πια να μιλάμε για αξίες…). Αυτό που ξέρω είναι ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την ελευθερία . Ένα Έψιλον πολύ πιο σημαντικό απ’ αυτό που κοσμεί το Εγώ μας και διάλεξαν το τρίπτυχο εκείνο που θα τους οδήγησε στην ένδοξη μοίρα τους. Καιρός να βρούμε κι εμείς το δικό μας…