24grammata.com (η αρθρογραφία του Γιώργου Δαμιανού στην έντυπη ελευθεροτυπία)

Εντυπη Έκδοση

Οι αθόρυβες business της Εκκλησίας

Ανίκανο να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς το οικονομικό επιτελείο

Αν φιλανθρωπία είναι να αγαπώ τους ανθρώπους, αν αγάπη είναι να σέβομαι και να είμαι αλληλέγγυος με τους ανθρώπους, τότε η Εκκλησία μας δεν είναι φιλάνθρωπος, αφού δεν μας σέβεται και δεν μας συμπαραστέκεται. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ελεήμων, σαν τους οδηγούς που δίνουν ένα 20λεπτο στις πεινασμένες σκιές στα φανάρια.

Κάτι τέτοια σκέφτομαι καιρό τώρα, λόγω των πολυδιαφημιζόμενων και επιχορηγούμενων συσσιτίων της Εκκλησίας, αλλά η υποκρισία ξεχείλισε όταν έμαθα ότι το ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος συστήνουν εταιρεία για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας… ουαί υμίν, γραμματείς καί Φαρισαίοι υποκριταί.

Παρουσιάζετε ως φιλάνθρωπη πράξη την άρνησή σας να «βάλετε πλάτη» στα βάσανα του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα: η Εκκλησία της Ελλάδος με δική της, ουσιαστικά, διοίκηση, θα ελέγχει την εταιρεία, που θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία. Θυμίζουμε ότι αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία είχε δεσμευθεί πριν από δύο χρόνια από την Τράπεζα της Ελλάδος στη λογική του «κουρέματος».

Και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ομολογιούχοι του ελληνικού Δημοσίου είδαν να εξατμίζονται τα αποθεματικά τους και οι περιουσίες τους, λόγω κουρέματος, η Εκκλησία κατάφερε, τελικά, να διατηρήσει αλώβητη την περιουσία της με την «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ).

Αυτή την περιουσία, η οποία θα έπρεπε να περιέλθει στα χεριά του ελληνικού Δημοσίου, τη διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου και πάλι οι ρασοφόροι με μια εταιρεία στην οποία τα τρία από τα πέντε μέλη της διοίκησης (και ο πρόεδρος) θα προτείνονται από την Εκκλησία, ενώ τα άλλα δύο από από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Παιδείας. Τα έσοδα, αν υπάρχουν, θα μοιράζονται κατά το ήμισυ στο Δημόσιο και την Εκκλησία.

Μ’ αυτό τον τρόπο η Εκκλησία διατηρεί «στο όνομά της» την περιουσία της, εκτιμάται ότι μόνο τα αποθεματικά της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας ανέρχονται σε περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας ανέρχονται σε περισσότερα από 120 και αναμένει την πρώτη δικονομική ευκαιρία για να λύσει, εν μια νυκτί, την εταιρεία και να επαναφέρει στο ακέραιο την περιουσία της.

Δηλαδή, η κυβέρνηση, από κει που είχε στη διάθεσή της τα 45 εκατ. ευρώ, να τα διαχειριστεί έστω και με την άδικη λογική του κουρέματος (κάτι που άλλωστε το έκανε με χιλιάδες Ελληνες), τώρα θα λάβει μόνο το 50% των τόκων από αυτό το πόσο.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αδυσώπητο μπροστά στον άνεργο και το συνταξιούχο, αλλά δεν τολμά ούτε και να σκεφτεί να αντιμετωπίσει ισχυρές μειοψηφίες. Το παράξενο είναι ότι για κάτι τέτοιο δεν ρώτησαν ούτε καν την «κακιά τρόικα», ενώ, για να κατεβάσουν το ΦΠΑ στην εστίαση ή να επιμηκύνουν τις δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, διακηρύσσουν ανερυθρίαστα, πρωθυπουργός και υπουργοί, ότι πρέπει να πάρουν την άδεια των ξένων υπαλληλίσκων

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο μακριά από την έννοια του σεβασμού και της αλληλεγγύης, δηλ. της αγάπης, είναι η Εκκλησία μας: α) πληρώνει επιλεκτικά το «χαράτσι», β) για το «φιλάνθρωπο έργο» της οδηγήθηκε στο Κατάρ ο Αρχιεπίσκοπος, αναζητώντας στρατηγικούς επενδυτές, γ) αγοράζει και πουλά μετοχές στο Χρηματιστήριο αναζητώντας τα warrants, δ) συνεργάζεται με το χρηματιστή-καλόγερο Εφραίμ (η Μονή Βατοπεδίου έχει αναλάβει 1.000 γεύματα στα καθημερινά συσσίτια) επισφραγίζοντας με τον πιο θρασύ τρόπο ότι αυτό που είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

Οι φιλάργυροι γέροντες ήταν πάντα αξιολύπητοι και είναι αρκετό που τους γυρίσατε την πλάτη. Θυμηθείτε, τουλάχιστον, να γυρίσετε την πλάτη και σε όλους αυτούς τους θρασύδειλους πολιτικάντηδες.