Εκείνοι που αγαπούν τον Αρχηγό

foto pribas 24grammata.comjpg24grammata.com/ άποψη

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ
Μια εκτίμηση της επίκαιρης αμηχανίας

Ο αρχηγός συνελήφθη νωρίς το πρωί. Επέδειξε θάρρος και σύνεση σπουδαία. Δεν σημειώθηκε καμιά αντίσταση στις Αρχές. Η όψη του μαρτυρούσε τον φόβο που αισθάνεται κανείς, όταν πρόκειται να βρεθεί ενώπιον του Νόμου. Το ελαφρύ μειδίαμα, το αποφασιστικό βάδισμα εμπρός από τους ανθρώπους του Τύπου εκτιμήθηκαν ως περιφρόνηση προς τις αρχές. Όμως κανείς δεν απέδωσε στη στάση του κάποια, ορισμένη σημασία.

Ο αρχηγός είχε πέσει, τώρα τυλίγουν τις σημαίες και τα σύμβολα μες σε υπόλευκα σεντόνια. Οι μαίανδροι περνούν στην ιστορία, οι μινωικές καταβολές τους θα λησμονηθούν. Προκειμένου δε να σφραγιστούν οι ιστορικές πηγές, οι συντηρητές, νεαρά παιδιά της σχολής των καλών τεχνών θα αναλάβουν να αποκρύψουν τις υδατογραφίες στα φρέσκα της Κνωσού. Τα πορίσματα της αρχαιολογίας στοίχισαν τόσο, παραχώρησαν το αναγκαίο υλικό προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι διασυνδέσεις ανάμεσα στην επικαιρότητα και το παρελθόν. Όμως από τώρα και στο εξής θα χτυπηθούν με μίσος τα σύμβολα. Ορισμένα αγγεία που φέρουν μαιανδρικά σύμβολα θα αποσυρθούν στις αποθήκες. Με ευλάβεια και αμηχανία θα απολέσουν τις περίοπτες θέσεις τους ανάμεσα στα εκθέματα. Με άλλα λόγια θα απαιτηθεί και πάλι η αθωότητα και το δέος της αρχαιότητας. Οι πηγές στη βιβλιογραφία θα απομείνουν ασχολίαστες. Οτιδήποτε σχετικό αποδίδεται στην πελασγική ιστορία θα αποσιωποιηθεί αμετάκλητα. Ο αρχηγός έπεσε, ο αρχηγός έπεσε.
Στα κέντρα λήψεως της εξουσίας οι φορείς της δημοκρατίας παρατηρούν τις εξελίξεις των γεγονότων, βαθιά ικανοποιημένοι. Μες στις χαμηλοτάβανες αίθουσες των καφκικών αναγωγών συντάσσονται τα κατηγορητήρια, σφυρηλατούνται με επιδεξιότητα τα δημοκρατικά ιδεώδη. Εκ νέου ορθώνεται η δημοκρατία μες στην ωραία, αρχαία πόλη μας. Κανείς δε θα μνημονεύσει στο μέλλον τη φριχτή οργάνωση, τα μέλη της θα προαυλίζονται στους ακάλυπτους χώρους των φυλακών, κάτω από τα σύρματα και την άγρυπνη εποπτεία των φρουρών. Για να μην ομολογήσουν ίσως τη βαθιά τους σύνδεση με τις αρχές, να μην φθάσει στο κοινό ποτέ μια αποκάλυψη ικανή να συνταράξει οριστικά την τεχνητή ισορροπία μας. Οι δικαστές θα ζητήσουν να μην υπάρχει η παραμικρή επαφή με τον αρχηγό ή τα μέλη. Και οι αρχές, μες στην κοινοβουλευτική τους ευτυχία θα εξακολουθήσουν την προάσπιση των συμφερόντων του λαού, η εκλογή τους θα εορτάζεται πάντα με τιμές και τη λάμψη που αρμόζει στην κοινωνική τους θέση. Κανείς δεν θα πεί τίποτε ξανά για την οργάνωση, τον αρχηγό, τα μέλη, τους νεαρούς Κενταύρους που κρατούν τα βιβλία μυστικά στις υπόγειες αποθήκες των πολυκατοικιών. Ίσως κάποιες συνεντεύξεις, ορισμένες φωτογραφίες όπως γερνά ο αρχηγός να κοσμούν τα προκλητικά, δημοσιογραφικά τεύχη, έπειτα από χρόνια μονάχα, όταν ξανά θα ανακαλυφθούν τα κρυμμένα φρέσκα της Κνωσού. Η δημοκρατία τότε θα έχει εμπεδώσει την πρότυπη συμπεριφορά της, στις καφκικές αίθουσες θα εξακολουθούν τα κατηγορητήρια, οι θολές παραινέσεις, στις χορδές θα ανταποκρίνονται πάντα οι θεσμοί.
Όμως κανείς δεν υποψιάζεται πως είναι τσίγκινα τα φεγγάρια μας, πως ο αρχηγός δεν έπεσε, μόνο ενταφιάστηκε μες στους τσιμεντένιους τοίχους των κρατητηρίων, πως τα μέλη εκείνα δεν συνιστούν παρά τα παράγωγα μιας κλονισμένης Δημοκρατίας που ασφυκτιά μες στις αίθουσες με τους πανομοιότυπους δικαστές και τις εγγυήσεις περί δικαίου. Κανείς δεν υποψιάζεται πως ο αρχηγός ανήκει σε εκείνους που γεννήθηκαν μες στις επαληθεύσεις της Δημοκρατίας, πως η διαμόρφωσή του αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δείγμα του δημιουργικού, δημοκρατικού οίστρου.
Ο αρχηγός έπεσε, σπασμένοι  μαίανδροι μες στην πόλη και το ευτυχές, το αλαλάζον πλήθος των δημοκρατικών οραμάτων. Και όμως, ετούτη η εποχή, ο Αλέξανδρος Κοτζιάς το επισήμανε πολύ πριν το θάνατό του, δε συνεπάγεται ήρωες θετικούς. Μονάχα ιδεολογικούς και πρακτικούς μηχανισμούς που για να συντηρηθούν πρέπει να εξοντώσουν όσους τους αντιστέκονται. Μηχανισμούς που αναγκάζουν τους φορείς τους να καταστρέψουν όποιον αγαπούν, ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό τους. Ίσως και τον αρχηγό που έπεσε.

φωτο: Γιωργος Πριμπας