«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»

UntitledΗ μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμπές», παραγωγός του γνωστού ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» (2013), με χαρά ανακοινώνει τη συμμετοχή της νέας της παραγωγής με τίτλο «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του και που μαζί με χιλιάδες άλλους ξεσηκώθηκαν παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.
Μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους που μας την μεταφέρουν με συγκίνηση, γεμάτοι υπερηφάνεια για τους δικούς τους και θυμό για τις αδικίες που αντιμετωπίσανε.
Παρά τα εκατομμύρια του Ροκφέλερ στα μέσα ενημέρωσης για να σβηστεί η μνήμη του, τα ίχνη του αγώνα στο Λάντλοου παραμένουν ορατά σε ντοκουμέντα της εποχής – εφημερίδες, φωτογραφίες, έντυπα, σε μαρτυρίες των απεργών, στην έρευνα των ιστορικών και στην προφορική παράδοση των κατοίκων της περιοχής.
Από αυτές τις δυσεύρετες αλλά πλούσιες πηγές μαζέψαμε τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ιστορία μας και φτιάξαμε ένα ζωντανό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, προϊόν συλλογικής προσπάθειας κάτω την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού, που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Προκόπης Δάφνος στη φωτογραφία, ο Ρήγας Αξελός στην αφήγηση, ο Ξενοφώντας Βαρδαρός στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, ο Ανδρέας Γκόβας στον ήχο και η Φρόσω Τσούκα στην έρευνα αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τα μέλη της «Αποστόλης Μπερδεμπές» μ.κ.ε. Στέφανο Πλάκα, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου. Η παραγωγή ευχαριστεί ιδιαίτερα το μουσικό σύνολο Ρωμιοσύνη για την πρώτη ποτέ ηχογράφηση του λησμονημένου Ύμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο “The Union Forever”, σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.
Η «Αποστόλης Μπερδεμπες» μ.κ.ε. ξεκινώντας το 2013 την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του Ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού με το ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία», φιλοδοξεί πως στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει καθοριστικά και το “Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα” και του εύχεται καλό ταξίδι.
Το ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στην Ομογένεια της Αμερικής
που στήριξε ολόψυχα την παραγωγή του
www.ludlow.gr
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο / Σκηνοθεσία Λεωνίδας Βαρδαρός
Δ/νση Φωτογραφίας Προκόπης Δάφνος
Μοντάζ Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ήχος / Μιξάζ Ανδρέας Γκόβας
Έρευνα Φρόσω Τσούκα
Αφήγηση Ρήγας Αξελός
Παραγωγή Αποστόλης Μπερδεμπές μη κερδοσκοπική εταιρεία
Δ/νση Παραγωγής Στέφανος Πλάκας /Φρόσω Τσούκα /Λίνα Γουσίου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Λεωνίδας Βαρδαρός
[email protected]
6972850393

Αποστόλης Μπερδεμπές, μκε,
Δαβάκη 34, Καλλιθέα 17672
[email protected]
contact: Φρόσω Τσούκα, [email protected]
Τηλέφωνα
Ελλαδα +30 6979831005
ΗΠΑ +1 3478563957
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Oι Πόλεμοι του Άνθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής στην περίοδο 1890-1930. Αιτία τους ήταν οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων. Αρχικά ξεσπούν στην εξαθλιωμένη περιοχή των Απαλαχίων και στις αρχές του 20ου αιώνα εμφανίζονται και στο Κολοράντο.
Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους από την σκληρή πραγματικότητα μιας χρεωκοπημένης Ελλάδας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των δουλεμπόρων της εποχής, είχαν καταλήξει στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του. Το 1913, μαζί με άλλες 22 εθνότητες, συμμετείχαν σε μια τεράστια απεργία του συνδικάτου Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής στο Νότιο Κολοράντο που κορυφώθηκε με τη Σφαγή του Λάντλοου, στις 20 Απριλίου του 1914, όταν δολοφονήθηκαν από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούις Τίκας, αρχηγός των Ελλήνων, μαζί με άλλους δύο συνδικαλιστές και είκοσι γυναικόπαιδα.
Μετά τη Σφαγή ξέσπασε η μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που αποκαλέστηκε Πόλεμος των Δέκα Ημερών. Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος στρατός του συνδικάτου, κυρίως Έλληνες και Ιταλοί απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Όλες οι πηγές της εποχής μαρτυρούν πως οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους ετοιμοπόλεμοι Κρητικοί, με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, ήταν η κύρια αιτία της στρατιωτικής υπεροχής των απεργών. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του Κυβερνήτη του Κολοράντο μέσα στην ίδια του την πολιτεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να στείλει τον Ομοσπονδιακό στρατό σαν ειρηνευτική δύναμη.

ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η ιστορία αυτής της εξέγερσης αποσιωπήθηκε για πολλούς λόγους. Ο Ροκφέλερ έριξε πολλά εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης για να αποκατασταθεί η εικόνα του στην κοινή γνώμη. Η πολιτεία αμήχανη από την στρατιωτική ήττα προτίμησε κι αυτή να την ξεχάσει. Και τέλος, οι ίδιοι οι απεργοί απέφευγαν να μιλούν για τα γεγονότα φοβούμενοι τις διώξεις για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Η απόσταση του χρόνου έχει επιτρέψει να φωτιστούν και πάλι τα γεγονότα. Η έρευνα για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις ιστορίες σημερινών κατοίκων της περιοχής που κρατούν ζωντανή την προφορική παράδοση. Στη συνέχεια συζητήσαμε για πολλές ώρες με ιστορικούς, καθηγητές και μελετητές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολούνται με το θέμα και τέλος, για να τεκμηριώσουμε την ιστορία εντοπίσαμε πηγές αρχειακού υλικού – φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια – σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ. Διαβάσαμε ακόμα όλα τα νέα βιβλία, ερευνητικά δοκίμια και αφιερώματα που εκδόθηκαν με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Σφαγή του Λάντλοου και αντλώντας στοιχεία από αυτές τις πλούσιες πηγές συνθέσαμε την ιστορία που αφηγείται το ντοκιμαντέρ.

Για περισσότερα στοιχεία και υλικό επισκεφθείτε το www.ludlow.gr από τις 2 Μαρτίου 2016.