Εορτασμός μνήμης για τους 103 Ιταλούς αξιωματικούς που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στην Κω το 1943

24grammata.com / επικαιρότητα / ιστορία
γράφει ο Μανολο Κασιμάτης
μέλος της επιτροπής για την μνήμη των Ιταλών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζιστές στο Σκοπευτηριο Καισαριανής

Εορτασμός μνήμης για τους 103 Ιταλούς αξιωματικούς που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στην Κω το 1943.

Στις 6 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά , 67 χρόνια μετά από τα ιστορικά γεγονότα θα πραγματοποιηθεί στην Κω, ο εορτασμός της επετείου των 103 αξιωματικών που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στον απόηχο των γεγονότων μετά την ανακωχή της 8ης Σεπτεμβρίου 1943.
Ένας εορτασμός που ξεκίνησε ως την ολοκλήρωση ενός συνόλου γνώμης που συμμετείχαν πολίτες και τα θεσμικά όργανα, ιταλικά και ελληνικά στα υψηλότερα επίπεδα. Μετά από μια μακρά και οδυνηρή σιωπή, στην πραγματικότητα, τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι των εν λόγω οργάνων αποφάσισαν να στείλουν μια αναφορά προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 4000 υπογραφές και την υποστήριξη μεγάλων ομάδων πολιτων βετεράνων, και ιστορικών.
Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι 16 Σεπτεμβρίου με την αναφορά και την ερώτηση του γερουσιαστή Τζόζεφ Caforio (IDV), στην έναρξη της διαδικασίας για την αναζήτηση των λειψανων των 37 στρατιωτών που εξακολουθούν να αγνοούνται, επισήμως να τιμηθεί αυτή η σφαγή και να εισάγει την Κω, την Κεφαλονιά και το Ελ Αλαμέιν, σε ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης. Στον εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί 6 Οκτωβρίου στο Καθολικό Νεκροταφείο της Κω θα είναι παρόντες, οι συγγενείς και οι φίλοι των νεκρών αξιωματικών από την Ιταλία, ο Φάμπιο Bianchi, απο το Υπουργείο Πολιτισμού , αντιπροσωπεία από την πόλη της Andria της επαρχίας της Λατίνα αποτελούμενη απο εκπαιδευτικούς και μαθητές για να τιμήσουν δύο από τους πεσοντες κατοικους αυτής της πόλης: τους υπαξιωματικούς Michele Lorusso, Michele D’Amore. Υπαρχει ακόμη μια πιθανοτητα σχετικά με την παρουσία ενός στρατιωτικού εκπροσώπου του 9ου Συντάγματος Πεζικού “Bari”. Μετά από τις παρεμβάσεις της η “Καμπάνα της Μνήμης” θα αποκαλύψει στήλη με τα ονόματα των 103 αξιωματικών προσφορά από την επαρχία της Latina.

Σύντομη περιγραφή των γεγονότων του Οκτωβρίου 1943
Το νησί της Κω, ενα από τα μεγαλύτερα της Δωδεκανήσου, ήταν η σκηνή ένος από τα πολλά εγκλήματα πολέμου του γερμανικού στρατούπου που διέπραξε εναντίον των Ιταλών στρατιωτών οι οποίοι, πιστοί στο όρκο τους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Δημοκρατία του Salò .
Το νησί είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του θεάτρου των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια λογω του τοπικού αεροδρομίου. Εκει ήταν επανδρωμένα δύο τάγματα του 10ου Συντάγματος Πεζικού “Regina” και μονάδες πυροβολικού και επιπλεον υποστηρίζονται από τα βρετανικά στρατεύματα (1500 στρατιωτες) που έφθασαν τις ημέρες που ακολούθησαν τη 8η Σεπτεμβρίου 1943.
Το νησί δέχθηκε επίθεση στις 3 Οκτωβρίου 1943 και η συντριπτική υπεροχη των γερμανικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από αεροπορικές επιδρομές, μετά από 36 ώρες της πάλης, ανάγκασε τους υπερασπιστές να παραδοθούν. Περίπου 3000 από τους 4000 Ιταλους στρατιώτες συνελήφθησαν και φυλακίσθησαν στο κάστρο της ΚΩ χωρίς την τήρηση της Σύμβασης της Γενεύης, ενώ αντιθετως τηρηθηκε στους αιχμαλωτους βρετανους στρατιωτες.
Από τους 148 Ιταλούς αξιωματικούς:
7 πέρασαν με τους Γερμανούς,
28 κατάφεραν να διαφύγουν προς την Τουρκία,
10 εισήχθησαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφερθηκαν στη Γερμανία,
103 εκτελέστηκαν.
Τα λείψανα 66 αξιωματικών, (42 εκ των οποίων έχουν αναγνωριστεί) βρέθηκαν. Των άλλων 37 δεν έχουν βρεθεί ποτέ .
Η σφαγή, η αντίστοιχη της Κεφαλονιάς όπως και άλλες βιαιότητες εις βάρος των ιταλικών στρατιωτικών, έχει ξεχαστεί από όλους.
Πρόγραμμα
5 Οκτωβρίου – Πρωί: επισκέψεις σε ιστορικές στρατιωτικές τοποθεσίες
– Απόγευμα: συνέδριο Κεφαλονιά-Κως γεγονότα του Σεπτέμβρη, 1943
6 Οκτωβρίου – Πρωί της Μνήμης στο Καθολικό Νεκροταφείο της Κω

http://lastorianoncancella.wordpress.com