ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

24grammata.com/ φωτογραφία

γράφει ο Ανδρέας Κατσικούδης

Πολλοί φίλοι φωτογραφίζουν κυρίως με το κινητό τους τηλέφωνο. Επίσης στα μαθήματα φωτογραφίας όλο και περισσότερες φωτογραφίες μου έρχονται για κριτική που είναι τραβηγμένες με αυτό τον τρόπο – από άτομα που έχουν τουλάχιστον μια φωτογραφική μηχανή και μάλιστα συχνά SLR…

Πρόσφατα αγόρασα κι εγώ κινητό με ικανοποιητικές φωτογραφικές δυνατότητες – ένα XPERIA ARC (το πρώτο μοντέλο, το οποίο είναι πια ιδιαίτερα προσιτό και με καμία ουσιαστική διαφορά από το καινούριο!). 8 megapixel, αισθητήρας exmor για λιγότερο θόρυβο στο χαμηλό φωτισμό, φλας led, και ρυθμίσεις στο μενού που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από μια κόμπακτ φωτογραφική μηχανή… Για να μη μιλήσουμε για τα δωρεάν προγράμματα στο google play (android λειτουργικό) που μπορούν να κάνουν σε χρόνο ρεκόρ ενδιαφέροντα πράγματα (αρκεί να ξέρεις τι κάνεις και γιατί… αλλά αυτό μ΄ αυτό το θέμα θα ασχοληθώ σε μελλοντικό μου άρθρο!).

Πρόσφατα όταν ρώτησαν τη διάσημη αμερικανίδα φωτογράφο Annie Leibovitz ποια φωτογραφική μηχανή θα πρότεινε σε κάποιον αυτή έδειξε το κινητό της τηλέφωνο, ένα iPhone και το παρουσίασε λέγοντας:

“It’s great. It’s a pencil, it’s a pen, it’s a notebook. I can’t tell you how many times I see people show me their children. It’s the wallet with the family pictures in it. It is so accessible and easy.”

Σίγουρα καλό είναι οι φίλοι που ξεκινούν την ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία μέσω του κινητού τους να περάσουν και στο επόμενο στάδιο – να πάρουν μια φωτογραφική μηχανή και να μάθουν τη βασική τεχνική της φωτογραφίας.

Από την άλλη, εμείς που ξεκινήσαμε με SLR, φιλμ, σκοτεινό θάλαμο και άλλα τέτοια, καλό είναι να μη σνομπάρουμε τις ψηφιακές ευκολίες, γιατί σε τελική ανάλυση αυτό που μετράει είναι η φωτογραφία – η καλή φωτογραφία – ανεξάρτητα από τη φωτογραφική μηχανή και τον κόπο του φωτογράφου!

επισκεφτείτε τον αξιόλογο ιστότοπο akatsikoudis.blogspot.gr