Αμανακ 2015 -ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΓΙΑ-

foto_918371_erpuvfwγράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

 

Ένας λαός πνίγεται στα πόδια του φιλοθεάμονος κοινού. Μια ελληνική κοινωνία ανήμπορη να μοιραστεί περισσότερο, κουρασμένη, πολλά, δύσκολα χρόνια που καταλήγουν σ΄εφιάλτες την εμποδίζουν να δει το καραβάνι ενός λαού που χαράζει πορεία μες στο νυχτερινό Αιγαίο. Το πρωί κάποιοι θα φτάσουν στις ακτές. Άλλοι ταξιδεύουν για πάντα την ίδια διαδρομή.
Το συριακό δράμα δεν έχει τέλος. Ο διωγμός ενός ολόκληρου λαού συνιστά ένα απ΄τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα του νέου αιώνα. Το Αιγαίο έχει στ΄αλήθεια σταθεί τάφος για χιλιάδες ψυχές. Εκείνα τ΄απρόσωπα μνήματα στα ελληνικά νησιά εικονογραφούν το τέλος μιας τραγωδίας.
Είναι τότε που έρχεται το πρόσωπο του μικρού κοριτσιού, στη φωτογραφία του Άγγελου Τζωρτζίνη και ανατρέπονται όλα τ΄αδιέξοδα. Με πόσο αφοπλιστικό τρόπο ακυρώνεται η πολιτική, οι διπλωματίες, τα hot spots που υπάρχουν και σήμερα, μα περιλαμβάνουν στις αναφορές τους μονάχα νεκρούς και έτσι δεν πρόκειται να σώσουν κανέναν. Στην μεσσιανική αναπαράσταση αυτής της μικρής αγίας συνοψίζεται η εποχή μας και παράλληλα οριοθετείται εκ νέου. Διότι το μικρό κορίτσι που φθάνει απόψε, χθες, αύριο, κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά, έχει θυσιάσει όλο της τον εαυτό στην ελευθερία. Και εμείς αυτό οφείλουμε να το τιμήσουμε.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμη περισσότερους που η ίδια η φωτογραφία μπορεί να πει καλύτερα από τον γράφοντα, η μικρή του Τζωρτζίνη αναδεικνύει τους πληγέντες και τον αληθινό κίνδυνο να χαθεί ένας λαός για πάντα όταν η μεγαλοψυχία δεν χαρακτηρίζει την παγκόσμια κοινότητα. Οι νέες μορφές γενοκτονίας εμφανίζονται κεκαλυμμένες, αποδομούν ολόκληρες χώρες, αποκλείουν την όποια δυναμική τους στο μέλλον αφού αυτό εξαντλούν. Το κορίτσι της φωτογραφίας είναι μια υπενθύμιση. Για το παζάρι της πολιτικής που είναι πια αισχρό όσο ποτέ. Και ακόμη για τον αληθινό στόχο μας αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και να δικαιώνουμε αυτή μας την ταυτότητα.
Η φωτογραφία του Τζωρτζίνη βραβεύτηκε απ΄το περιοδικό Time.