Αν είχα μείνει στον Καναδά

γράφει ο Ηλίας Κουγιεμήτρος*

Ήταν συνειδητή η επιλογή μου να επιστρέψω στη χώρα όπου γεννήθηκαν οι γονείς μου και να δημιουργήσω εδώ οικογένεια. Αισθανόμουν ότι εδώ ανήκω. Σε όσους έχουν γνωρίσει δύο πατρίδες, συχνά ταλαντεύονται τα συναισθήματά τους. Όταν είσαι στη μία πατρίδα, σκέφτεσαι τα καλά που σου λείπουν από τη άλλη, κι όταν είσαι στη δεύτερη, σκέφτεσαι τα καλά που σου λείπουν από τη πρώτη.

Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μία όμορφη χώρα με έναν λαμπρό ήλιο, που στον Καναδά σπάνια έβλεπα. Επιπλέον, έχει ένα κλίμα ζηλευτό, σε αντίθεση με τη βαρυχειμωνιά του Καναδά.

Παρ’ όλα αυτά, ομολογώ πως υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα να μετανιώνω που ήρθα στην Ελλάδα και ήθελα να ξαναφύγω για τον Καναδά.

Οι λόγοι δεν ήταν επαγγελματικοί, παρ’ όλο που οι αμοιβές εκεί είναι σαφώς καλύτερες απ’ ότι εδώ. Δεν μπορούσα να συνηθίσω στην Ελληνική πραγματικότητα, σε  σχέση με αυτήν που γνώρισα στον Καναδά.

Στην Ελλάδα, όπου μένω πια μόνιμα, δεν μπορώ να πω ότι βρήκα ζωή καλύτερη ποιοτικά απ’ ότι ζούσα στον Καναδά. Εδώ με ενοχλούν αφάνταστα, το νέφος από καυσαέρια, η ηχορύπανση, οι δυσκοίλιες δημόσιες υπηρεσίες με τη γραφειοκρατία να τσακίζει και το πιο ανθεκτικό νευρικό σύστημα. Στον Καναδά, ο πεζός είναι αυτονόητο να έχει προτεραιότητα, ενώ εδώ έχει προτεραιότητα το αυτοκίνητο, ακόμη και στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια! Λείπει ο αλληλοσεβασμός. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η διαφθορά που βρίσκεται σχεδόν παντού, πάει χέρι-χέρι με την ατιμωρησία.

Στον Καναδά, το κράτος σέβεται και προστατεύει τον πολίτη και με τη σειρά του ο πολίτης σέβεται και αγαπάει τη χώρα του. Εδώ αισθάνεσαι ότι ο σκοπός του κράτος είναι να σε ταλαιπωρεί. Γι’ αυτό και η σχέση Κράτους – Πολίτη στην Ελλάδα είναι υποκριτική και δεν βρίσκεται η χώρα μας στο επίπεδο που πραγματικά της αξίζει.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, αγαπάνε πολύ περισσότερο την Ελλάδα, απ’ ότι οι εντός Ελλάδος Έλληνες. Το μεγαλύτερο κακό, η χώρα μας το έχει γνωρίσει από εμάς τους ίδιους.

Αν καμιά φορά πιέζομαι πολύ από τη ζωή της Αθήνας, πάω και επισκέπτομαι την Αρκαδία, τόπο καταγωγής του πατέρα μου ή την Ικαρία, το νησί καταγωγής της μητέρας μου. Εκεί πραγματικά ηρεμώ, γιατί όσο να ναι, η επαρχία έχει πιο χαλαρούς ρυθμούς και εκεί αναδεικνύεται η πραγματική ομορφιά του Έλληνα, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

* Ο κ. Ηλίας Κουγιεμήτρος  γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από γονείς μεταναστών. Είναι έφορος δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών στο Αρκαδικό Χωριό. Το Αρκαδικό Χωριό είναι ένας πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε από επαναπατριζόμενους απόδημους Αρκάδες και βρίσκεται στην Κυνουρία, Αρκαδίας.