Απόσπασμα από τη συναυλία του Malum Vitae για την ιστορία του ελληνικού ροκ

Αυτά και άλλα πολλά θα μας πουν οι  Malum Vitae στις 5 Απριλίου 2013 στο 24grammata open festival

γράφει ο Στέλιος Μοίρας

Η  έκρηξη και η διάδοση του rock τη δεκαετία του 60. Απότοκο των ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων και διεργασιών στη δυτική κοινωνία που βίωνε την μεταπολεμική ανάπτυξη από τη μία μεριά και την απαρχή των κοινωνικών κινημάτων από την άλλη.
Μια μουσική που βασιζόταν στα blues των αφροαμερικανών ερμηνευμένη σε ρυθμό 4/4 ξεκίνησε με πρωτομάστορα τον Chuck Berry και συνεχίστηκε από άλλους.
Και λίγο πιο μετά… ο Elvis Priestley. Μέσω του Priestley,  ‘έγινε δυνατή η μαζική απεύθυνση της μαύρης μουσικής σε λευκά ακροατήρια, πράγμα σημαδιακό στη διαμόρφωση της μαζικής κουλτούρας στη διασκέδαση για το υπόλοιπο του 20ου αιώνα.
Η έκρηξη του πρώτου κύματος της rock n roll… Οι Beatles…  που επέβαλαν πράγματα όπως οι lp δίσκοι, οι παγκόσμιες περιοδείες, και οι μεγάλες συναυλίες και ακολούθησαν και τα άλλα σχήματα του British boom…  οι Rolling Stones, οι Animals,Kinks… Yardbirds.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν τα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησε η διαδικασία “εισαγωγής” του rock σε άλλες χώρες. Ασφαλώς και ο τρόπος που αυτό συνέβη διέφερε από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις συνθήκες και τις κοινωνικές διεργασίες  που επικρατούσαν.
Στην ελληνική περίπτωση το rock ήρθε αργότερα και για χρόνια “πάσχιζε” να βρει χώρο μέσα στην ντόπια μουσική πραγματικότητα. Κάπου εδώ ξεκινά και η ιστορία του.
η διαδρομή του ελληνικού rock από τα 60s μέχρι και σήμερα. Τα πρόσωπα ,οι μπάντες, οι δίσκοι, τα κομμάτια. Η μουσική κληρονομιά και η επιδραστικότητα. Πως βιώθηκαν και προσεγγίστηκαν από τα ελληνικά σχήματα οι αλλαγές και οι εξελίξεις στη διεθνή ,μουσική σκηνή , όπως η εξέλιξη του δωδεκάμετρου rhythm’n’blues σε rock’n’roll.
Ποιοι προτίμησαν ελληνικό και ποιοι αγγλικό στίχο.
Ποιοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν επιρροές από την ντόπια μουσική παράδοση και πόσο τους επηρέασε η τάση που υπήρχε πάνω σε αυτό γενικότερα στην Ευρώπη την εποχή της ριζοσπαστικοποίησης του rock ’66-’74.
Η συνέχεια της σκηνής στα 80s. Το πέρασμα σε μία εποχή αβεβαιότητας.
Τα 90s και η ανάδειξη μιας σκηνής. Ο ρόλος της ως αντίβαρο στην ελληνική μουσική πραγματικότητα της τότε εποχής.

Αυτά και άλλα πολλά θα μας πουν οι  Malum Vitae στις 5 Απριλίου 2013 στο 24grammata open festival