Δωρεάν Κινηματογραφικές Προβολές στα Βριλήσσια.

224grammata.com-κινηματογραφος
Το ηλ περιοδικό 24grammata.com προτείνει:
Την ταινία “Θεϊκό κόλπο” προβάλλεται την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 9,00μμ
στον κήπο της κίνησης δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη, ο πιο ανήσυχος και φιλόξενος κήπος στα Βόρεια Προάστεια
Πίνδου 30 και Μαραθώνος, Βριλήσσια χάρτης εδώ 

Θεϊκό Κόλπο (Τα Παιδιά του Ιερέα- Svecenikova djeca- The Priest’s Children)     : Κροατία ,2013. Σκηνοθεσία: Vinko Bresan . Σενάριο: Vinko Bresan- Mate Matisic. Παίζουν: Kresimir Mikic, Niksa Butijer, Marija Skaricic.

Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Κροάτη σκηνοθέτη  Vinko Bresan, (έχει ήδη 5 στο ενεργητικό του από με πιο σπουδαία την :Πώς Άρχισε ο Πόλεμος στο Νησί μου, How the War Started on My Island – 1996)   είναι μία έξυπνη, αφοριστική   καυστική, απολαυστική από την αρχή έως το τέλος  σάτιρα που κέρδισε το   βραβείο κοινού στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια»  του 54ου Διεθνούς   Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2013). Το φιλμ,  θίγει μεταξύ άλλων ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της θρησκευτικής ηθικής και των σεξουαλικών συμπεριφορών μέσα σε μια  μικρή κοινωνία, όπου κυριαρχούν η ίντριγκα και τα πάθη. Παράλληλα κάνει  ευθεία κριτική στις τακτικές της Καθολικής Εκκλησίας.  Είναι  γεμάτη με πολλές απολαυστικές σκηνές, έξυπνες ατάκες,   ιδιαίτερους χαρακτήρες, πανέμορφα τοπία και γερές δόσεις χιούμορ.

Η ιστορία έχει ως εξής : Ο πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σ’ ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του, συλλαμβάνει ένα ιδιόμορφο σχέδιο. Με τη βοήθεια του περιπτερά του χωριού τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά που είναι προς πώληση, ενώ αργότερα συμμετέχει στο πρωτοφανές σχέδιο και ο φαρμακοποιός του χωριού, ο οποίος αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες.   Σύντομα,  όμως εμφανίζονται μια σειρά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που  θα προκαλέσουν το απόλυτο χάος, ενώ  το αφελές σχέδιο θα φανερώσει σταδιακά όλες τις τραγικές αδυναμίες του. Ο πατήρ Φαμπιάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να παντρέψει τα ζευγάρια που προκύπτουν σύμφωνα με το χριστιανικό πρότυπο, ακόμα και παρά τη θέλησή τους.          Οι πράξεις της συνωμοτικής τριάδας ξεκινούν να επηρεάζουν τις ζωές των κατοίκων που πλέον σταματούν να είναι κυρίαρχοι της μοίρας τους.

 «…Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο σκηνικό για μια τέτοια υπόθεση από τα Βαλκάνια, που βρέχονται από τη Μεσόγειο, τα οποία γνωρίζω πολύ καλά γιατί κι εγώ μεγάλωσα εκεί, σε μια μικρή πόλη της Αδριατικής Ακτής. Αυτή η περιοχή διαθέτει μια καταπληκτική, συναισθηματική και οπτική τρέλα που είναι πειστική και ρεαλιστική και από την άλλη ιδιαίτερα σουρεαλιστική, ενώ η καθολική εκκλησία και τα δόγματα της κουβαλάνε αντιφάσεις ειλικρίνειας και μεθόδευσης, σεξουαλικότητας, αγάπης για τον συνάνθρωπο, θρησκείας και υποκρισίας…» λέει   ο σκηνοθέτης Vinko Bresan,   δηλώνοντας παράλληλα ότι την ιδέα του την έδωσε η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να επιτρέψει κατά περίπτωση τη χρήση των προφυλακτικών στους καθολικούς. Και συνεχίζει: «…Είμαι πεπεισμένος ότι ο θεατής θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία σε μία ταινία και θα τα αποδεχτεί ως αληθινά μόνο μέσω του είδους της κωμωδίας, της λαϊκής κωμωδίας, με τα καλαμπούρια και τη χυδαιότητα του είδους που συναντάμε στην commedia dell’ arte…».

Ο  Vinko Bresan  γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ το 1964. Σπούδασε φιλοσοφία, συγκριτική φιλολογία, κινηματογράφο και σκηνοθεσία τηλεόρασης. Το ντεμπούτο του, η ταινία μεγάλου μήκους και χαμηλού προϋπολογισμού με τίτλο  How the War Started On My Island , έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία των τελευταίων 20 χρόνων στην Κροατία. Για την ταινία  του Marshal Tito’s Spirit (Το πνεύμα του στρατηγού Τίτο) πήρε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary το 2000. Μετά από την βράβευση της ταινίας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, η επόμενη ταινία του   Witnesses απέσπασε το βραβείο Philip Morris στο Karlovy Vary το 2004.Το 2009 το Will Not Stop There, βραβεύτηκε με το Βραβείο FIPRESCI στο ίδιο Φεστιβάλ. Ο Κροάτης δημιουργός δραστηριοποιείται επίσης ως σκηνοθέτης του θεάτρου και  είναι διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Zagreb Films.

 Εδώ: http://flix.gr/news/the-priests-children-avant-premiere.html, το trailer της ταινίας