Ελληνικό είδωλο γκαρίζει

24grammata.com/ παυσίλυπος λόγος

Η συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη σχολιάζει και σατιρίζει την τηλεοπτική μας κατάντια

Αλί και τρισαλί, τι ήταν να δουν τα μάτια μου και ν’ ακούσουνε τ’ αυτιά μου! Δυο μέρες έκανα να συνέλθω, η γυναίκα. Λοιπόν, αρχίζω: τριμελής επιτροπή άσματος αποτελούμενη από Πέτρο Κωστόπουλο, Έλλη Κοκκίνου και Κώστα Καπετανίδη. Διαγωνίζονται διάφορα ψώνια απ’ όλη την Ελλάδα, ποιος θα γίνει το επόμενο greek idol.

Μπουκάρει 17χρονη μαθήτρια Λυκείου ονόματι Μαριάννα Μαλατζή. «Στα 11 είχα δική μου εκπομπή στην ΕΡΤ και έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διαγωνισμό τραγουδιού στην Ιταλία». Ίντα είναι τούτα που ακούω, μάνα μου; Θα πάω να πηδηχτώ από το παράθυρο, που έλεγε και ο Λεμπέσης. Έτσι δεν τον έλεγαν εκείνον με τα μπιρμπιλωτά μάτια; Η επόμενη ψωνάρα. Μαρία Σκαμπαρδώνη, ασχολείται με το ταεκβοντό, και θα ξεφωνίσει… συγγνώμη, θα πει το τραγούδι Δώδεκα της Άννας Βίσση. Γιατί, κυρία Σκαμπαρδώνη μου; Δε μας λυπάστε; Επιστρέψτε στο ταεκβοντό, οι πολεμικές τέχνες σας ταιριάζουν καλύτερα. Προσέξτε μόνο μη φέρετε καμιά σβουριχτή δυνατή στον αντίπαλό σας, και τον αφήσετε σέκο. Δεν είναι ώρα να θρηνήσουμε θύματα. Μπαίνει ένας πονηρός, ρεσεψιονίστ ήταν αλλά δε συγκράτησα το όνομά του. Αυθαδέστατος. Είπε στον Καπετανίδη να κάνει βιντεοκλίπ, στην Κοκκίνου να πάει σπίτι της να πλύνει κανένα πιάτο, και στον Κωστόπουλο να κοιτάζει την εκπομπή του που δεν πάει καλά. Νεύρα ο Πέτρος, τον κοίταζε με μάτι δολοφονικό. Πώς κοιτάτε έτσι κύριε Πέτρο μου, μήπως επειδή είστε από το Βόλο; Κι εγώ από κει είμαι, αλλά τη ματιά μου όσο να ’ναι την προσέχω. Πω πω, κύριε ρεσεψιονίστ μου, καλά σας έκαναν και σας κόψανε. Να αγιάσει το χέρι τους. Ένας άλλος υποψήφιος, τρισχειρότερος. Τους πρόσφερε λουλούδια να τους καλοπιάσει, αλλά επειδή τραγουδούσε σαν το γάιδαρο, τον κόψανε κι αυτόν, και μετά έριχνε μπουνιές στον αέρα, και τους έβριζε μαϊμούδες και καραγκιόζηδες.

Μπουκάρει ένας Μιχάλης Μελής. Τον ανακρίνει η Κοκκίνου: «Τι άλλα χόμπι έχεις;» «Έχω χόμπι το σεξ! Εσείς;» Πω πω, κύριε Μελή μου (δεν είμαι σίγουρη για το επώνυμο, δε γίνεται να τα προφταίνω όλα) είστε κομμάτι αδιάντροπος ή μου φαίνεται; Ρωτάνε τέτοια πράγματα μια κυρία; Και μπορεί η Κοκκίνου να διατυμπανίζει με τα τραγούδια της Εεερωτεύτηκααα, αλλά δεν είναι κόσμιο, δεν είναι πρέπον. Μην κοιτάτε που έχει μάτι φλογερό, στήθος μεγάλο, και ένα λακκάκι στο πιγούνι. Εσείς πρέπει να την αντιμετωπίζετε με σεβασμό. Δεν είστε ίσοι κι όμοιοι. Ο επόμενος. Φροντιστής Δημοσθένης. Το alter ego της Νατάσας Θεοδωρίδου. Η μάλλον η Νατάσα έχει πιο χοντρή φωνή απ’ αυτόν. Χριστέ μου τα πάθη σου. Τρίτη και φαρμακερή, μια Μαρία με γυαλούμπες, μαλλούρα μαύρη και ύφος πεθεράς. Πού πας μωρή έτσι να τραγουδήσεις, θα τρομάξει ο κόσμος. Α ναι, την αναγνώρισα, είναι η Σκαμπαρδώνη, η των πολεμικών τεχνών. Βγαίνει η μάνα της, ονόματι Καλλιόπη παρακαλώ, και δηλώνει: «Η Μαρία θα ακολουθήσει τις πολεμικές τέχνες». Πες το χρυσόστομη. Επιτέλους ησύχασα. Η κόρη εξοργίζεται που κόπηκε από υποψήφιο είδωλο, δίνει μια στο τούβλο και το κάνει κομμάτια. Να για να μάθετε.

Μπαίνει το απόλυτο νούμερο. Έρη Γκολώση. Κούνημα σαν βάρκα σε τρικυμία, ύφος ανάλογο, μπλουζάκι ανοιχτό με τιράντες τύπου σουτιέν, τζιν χαμηλόμεσο με τη μπάκα όξω, τατουάζ μυστήριο πίσω στη μέση. Στήθηκε και τραγούδησε το Τραύμα της Βίσση. Παναγία βόηθα. Το μάτι του Πέτρου επικροτεί την οπίσθια όψη της. Αυτή ακκίζεται. «Το Γκολώση είναι ψευδώνυμο, μου το κόλλησαν γιατί έχω ωραίο κ…» Και σα να μην έφτανε αυτό, γυρίζει στην Κοκκίνου και της λέει: «Μου λέγανε ότι μοιάζω σε σας». Πού την είδανε την ομοιότητα, τυφλοί θα ήταν. Αμάν, κυρία Γκολώση μου, δεν σας έμαθε η μαμά σας να είστε σεμνή; Να τώρα, σας κόψανε από το idol, κακοχαρακτηριστήκατε κι από πάνω, σας βλέπω να ακολουθείτε έναν επικίνδυνο κατήφορο. Μπορεί να μη βρείτε ένα αξιόλογο και σεμνό παιδί να σας παντρευτεί, να σας δώσει το όνομά του. Επόμενο νούμερο. Μπάμπης Γιονσές. Θέλει να κάνει καριέρα ως Μπιγιονσές. Από πού πάνε στο τρελάδικο;

Επόμενη, υποψήφια ονόματι Δανάη. «Γεια σας, πώς είστε;» ρωτάει χαζοχαρούμενα. «Εμείς καλά είμαστε, εσύ πώς είσαι;» την παγώνει ο Πέτρος. Αμάν κύριε Κωστόπουλέ μου, σας έχει τρομάξει το μάτι μου. Ο Καπετανίδης είναι ο πιο μουλωχτός. Κοιτάζει ανέκφραστος και αμίλητος, και δεν ξέρεις τι θα ξεφουρνίσει. Καλέ κύριε Καπετανίδη μου, γιατί είστε τόσο εσωστρεφής; Από πού το κολλήσατε το κουσούρι; Κρίμα, κρίμα, και είστε και ωραίος άντρας. Η Δανάη εκτός από ψώνιο έχει και μια μάνα. Η μάνα είναι κυβερνοπάνκ. Αρπάζει την ευκαιρία να μιλήσει κι αυτή: «Η Δανάη έχει κάνει τα πάντα, έχει κάνει παγοδρόμιο, έχει μπει στο Πανεπιστήμιο…» Δανάη: «Είμαι ευτυχισμένη, ξεκαλωδιώστε με!» Καλέ, ποιος κακούργος σας έχει καλωδιώσει; Α, τον ανόσιο! Σας βρήκε μικρή και επωφελήθηκε. Τι βρόμικος που είναι ο κόσμος. Η μάνα ακάθεκτη. Καλέ αυτή στην προηγούμενη ζωή της θα ήταν πολεμιστής του Κολοκοτρώνη. Αρπάζει την κόρη αλά μπρατσέτα, και με ύφος θυμωμένο λέει: «Πάμε παιδί μου για υποτροφία στο εξωτερικό». Φεύγει τσαντισμένη. Εμ βέβαια. Τώρα που τα όνειρα για μια καριέρα της κόρης στο τραγούδι ναυάγησαν, μόνο μια υποτροφία στο εξωτερικό σας σώζει. Καλέ, καλέ, πώς την εξασφαλίσατε; Μην είστε μοναχοφαγούδες, πείτε το και σε μένα.

Αχ κύριε Πέτρο μας, κυρία Έλλη μας, κύριε Κώστα. Κριτική επιτροπή άτεγκτη και αμερόληπτη. Αχ νουμεράκια μου, όλοι εσείς τα ωδικά πτηνά, είδωλα ελληνικά που γκαρίζετε. Πάρτε το απόφαση, δεν κάνετε για διεθνή καριέρα. Πολύ φοβάμαι πως ούτε για εγχώρια δεν κάνετε. Θέλετε να εκτονωθείτε; Πάτε σε κανένα πανηγύρι και τραγουδήστε όσο τραβάει η ψυχή σας. Αν είστε πολύ παράφωνοι, το πολύ πολύ να σας αγριοκοιτάξουν, οι λίγοι που θα το πάρουν μυρωδιά. Υπάρχει και η λύση του μπάνιου. Κλειστείτε μέσα εκεί και γκαρίξτε όσο θέλετε. Άντε μωρέ, και εις άλλα με υγεία.

www.bibliofagos.vasilikipitouli.gr