Ερρίκος Ίψεν: η ζωή και το έργο του.

Βασίλης Ρίτσος

24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό βιβλίο του Βασίλη Ρίτσου, που περιλαμβάνει λεπτομέρειες από τη ζωή του Ερρίκου Ίψεν (Henrik Ibsen, 1828-1906), ανάλυση όλων των έργων του νορβηγού θεατρικού συγγραφέα / ποιητή και απάνθισμα των σημαντικότερων κριτικών του έργου του (24grammata.com)

Πάντα έχω σαν αρχή να μην εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις για τους συγγραφείς, που ο ίδιος ο χρόνος έχει επιβάλει. Κι ακόμα πως θα μου ήταν αδύνατο να προχωρήσω σ’ ανάλυση έργων τους όταν μεγάλες προσωπικότητες του θεάτρου καταπιάστηκαν μ’ αυτά και σταθήκαν αριστοτέχνες ανατόμοι κι ερμηνευτές των χαρακτήρων και των ιδεών που περικλείουν.
Τις προσωπικές μου τοποθετήσεις πάνω στους συγγραφείς κάνω μόνον όταν είναι αντικείμενο κάποιας σκηνοθετικής ή διδασκαλικής εργασίας μου που σαν καλλιτέχνης θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου τοποθετήσεις.
Για να συντάξω, λοιπόν, αυτό το φρόντισμα ανέτρεξα στις σημειώσεις μεγάλων δασκάλων της δραματολογίας, που θέλησαν να μείνουν αμέτοχοι στις συνωμοσίες εγκληματικών θεατρικών θεωριών, όπως του Μπρεχτ με την μπρεχτική αποστασιοποίηση ή αποξένωσή του, του Λάμπαν με την εξωπραγματική λογική και τις άσχετες στάσεις του, του Γκροτόφσκι που δεν ήξερε αν έκανε θέατρο ή εξωγήινα δρώμενα μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει κ.ά, που θελήσαν να κάνουν το θέατρο μια πεζοδρομιακή τέχνη ή μια μαθηματική ακατάληπτη τουρμπίνα εγκεφαλικών αερίων, αδιαφορώντας για τις πληκτικές συνέπειες που θα επιφέραν στο κοινό των θεατρικών αιθουσών. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]