Η ανταλλαγή του δώρου και η σημασία της στην ομηρική κοινωνία

Όμηρος / Homer:
α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ. ξενόγλωσσα
a. all b. original text c. studies δ. in english

 

homerΣοφία Δ. Κανταράκη, Φιλόλογος-Ιστορικός, M.Sc.

24grammata.com/ free ebook (κατηγορία:  επιστημονικές μελέτες)

[κατέβασετο]

Η ανθρωπολογική σημασιολογία της ανταλλαγής μέσα από την προσέγγιση της ως ολικό κοινωνικό φαινόμενο στο πέρασμα του χρόνου.
Η μελέτη της περίπτωσης της ανταλλαγής των δώρωνστους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (1100-700 π.χ), αλλά και προ αυτών, θεωρείται σύμφωνα και με τους Renfrew&Bahn(1991) ένα από τα αναπτυσσόμενα πεδία της αρχαιολογίας. Το βασικό επιχείρημα της σκέψηςείναι ότι μέσω της μελέτης των υλικών, ως πρώτη ύλη ή και ως κατεργασμένα, μπορεί να προσδιοριστεί η προέλευση τους, να διευρυνθεί η μετα
κίνηση τους ως δώρα με συμβολική αξία και νόημα και φυσικά να ορισθεί η κοινωνική δομή ως το σχέδιο επαναλαμβανόμενων επαφών μεταξύ των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης κοινωνίας, όπως η ομηρική (RenfrewBahn2001, 365).
Όλες οι κοινωνίες, εγγράμματες ή μη, αντάλλασαν αγαθά και ιδέες μέσα σε μια σφαίρα αλληλεπίδρασης. Η κοινωνική αρχαιολογία προσανατολίστηκε στη μελέτη της ανταλλαγής υλικών αγαθών, ωςδώρων, έχοντας ως εφαλτήριο τις πρότερες μελέτες ανθρωπολόγων και κοινωνιολόγων σχετικά με το διαχρονικό αυτό φαινόμενο,βάσει και του γεγονότος ότι οι αρχαιολογικές ενδείξεις σπάνια επαρκούν για την ερμηνεία και ανασύσταση ενός πλήρους συστήματος ανταλλαγών.
Ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη φύση της ανταλλαγής του δώρου είναι ο ανθρωπολόγος Mauss…[κατέβασετο]