Η αρχόντισσα Σίσσυ Φειδά γκρεμίζει το μπιντέ

24grammata.com/ επικαιρότητα

Η συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη σχολιάζει και σατιρίζει την τηλεοπτική μας κατάντια

Πού ξανακούστηκε αρχόντισσα με πέρλες να γκρεμίζει μπιντέδες; Ναι, ναι, συντρόφια μου, έμελε κι αυτό να το ζήσω. Αφού να φανταστείτε, όταν το πρωτοείδα, έπαθα μεγάλη ταραχή. Με ηρεμιστικά ήμουν, η γυναίκα. Ακούς εκεί, κοτζάμ αρχόντισσα, κοτζάμ Σίσσυ Φειδά, με πριγκιπικό, τι λέω, με αυτοκρατορικό όνομα, να αφήνει κατά μέρος την αρχοντιά της και να ανασκουμπώνεται, να συγχρωτίζεται με το λαουτζίκο.

Γιατί, κυρία Φειδά μου; Πώς μας το κάνατε αυτό; Αντί να σταθείτε στο ύψος σας, να χτενίζετε το μαύρο σας μαλλάκι, μην τυχόν σας ξεφύγει καμιά τρίχα, να παίρνετε το μελιστάλαχτο χαμόγελό σας – τι πειράζει που το πιγούνι σας είναι λίγο μυτερό; Το μελιστάλαχτο χαμόγελο όλα τα διορθώνει. Αντί λοιπόν να ασχολείστε με τις υψηλές ασχολίες σας, έχετε βάλει στόχο τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων. Εντάξει, δε λέω, οι προθέσεις σας είναι αγαθές, όχι απλώς αγαθές, πανάγαθες. Επιτελείτε κοινωνικό έργο. Αλλά δεν υπολογίζετε την ταραχή μας όταν σας βλέπουμε, εσάς, μια αρχόντισσα, να κάνετε εφόρμηση σε σπίτια σαράβαλα, με το μαλλί τίγκα στη λακ και τη βλεφαρίδα κάγκελο; Πώς θα αντέξουμε τέτοιο θέαμα; Διερωτώμαι.
Όταν σας βλέπω με τα συνεργεία σας μεσ’ στην καλή χαρά, να ξεκινάτε το γκρέμισμα, παθαίνω κοκομπλόκο. Ακόμη κι ο Πέτρος Κωστόπουλος στην εκπομπή του «Βράδυ» αυτό σας ρώτησε:
«Γιατί δεν αφήνεσαι να τσαλακωθείς τηλεοπτικά;»
«Δηλαδή θα πρέπει να πηγαίνω ρακένδυτη;» του απαντήσατε.
Ετοιμόλογη, πω πω πω, σας τρόμαξε το μάτι μου. Γι αυτό δεν παντρευτήκατε. Δεν έχετε ακούσει ότι τις έξυπνες γυναίκες τις φοβούνται οι άντρες; Αχ, κυρία Φειδά μου. Υποψιάζομαι ότι κάπως έτσι αυθαδιάσατε και χάσατε το γαμπρό. Εδώ η Κασσιανή με την εξυπνάδα της έχασε κοτζάμ αυτοκράτορα Θεόφιλο, και της τον βούτηξε η παμπόνηρη Θεοδώρα, εσείς δε θα χάνατε τον γαμπρουλάκο; Δεν τον ήξερα τον άνθρωπο, αλλά φαντάζομαι ότι θα σας φοβήθηκε το μάτι του. Το ’βαλε στα πόδια και σεις μείνατε στο ράφι.
Βγήκατε μετά στην Τατιάνα Στεφανίδου και είπατε ότι τρεις φορές κάνατε πίσω στο γάμο. Ούτε η Τζούλια Ρόμπερτς σε εκείνο το έργο να ήσασταν. Πως το λέγανε, μωρέ, πώς το λέγανε; Α, ναι, «Η νύφη το ’σκασε». Έτσι το σκάσατε και σεις, κυρία Φειδά μου; Πάνω στο άλογο, και ο γαμπρός να σας κυνηγάει; Ή μήπως πάνω σε λεωφορείο; Α μπα, αυτό το τελευταίο είναι très banal και δεν αρμόζει σε γυναίκα με όνομα αυτοκράτειρας. Εξομολογηθήκατε κι άλλες λεπτομέρειες στην Τατιάνα: Ότι μια από τις τρεις φορές που το σκάσατε, είχατε προλάβει να κάνετε και νυφικό, ιβουάρ παρακαλώ. Τώρα σκοπεύετε να το μετατρέψετε σε βραδινό συνολάκι. Έχω μια μοδίστρα οικονομική, να σας τη συστήσω;

Πόσα άλλα είπε ο στόμας σας σ’ εκείνη την εκπομπή, όταν τα θυμάμαι γελάω. Ότι ένα βράδυ σ’ ένα μπαρ του Παρισιού, σας φλέρταρε έντονα ο Ρόμαν Πολάνσκι. Ναι, καλέ, ο διάσημος σκηνοθέτης, αυτός. Σας κοίταζε κατάματα και σας έκανε νοήματα καθώς έπινε το ποτό του. Καλέ κυρία Φειδά μου, μήπως ήθελε να σας προτείνει να παίξετε σε καμιά ταινία του; Να σας θυμίσω ότι γυρίζει κυρίως θρίλερ; Αμάν αμάν, να σας δω στο ριμέικ του «Μωρού της Ρόζμαρι» ή της «Νύχτας των βρικολάκων» και τι στον κόσμο. Το μόνο που με προβληματίζει είναι τι ρόλο θα ενσαρκώσετε. Για τη Ρόζμαρι το βλέπω χλωμό επειδή η πρώτη διδάξασα, η  Μία Φάροου, ήταν κατάξανθη. Πώς να ταυτιστεί ο κόσμος με μια που έχει μαλλί στο χρώμα του κόρακα; Μπορεί βέβαια ο μεγάλος να σας πείσει να τα βάψετε, οπότε εκεί δεν επεμβαίνω. Για το ρόλο του μωρού είστε μεγάλη, εμπιστευτικά σας το λέω. Για τη Νύχτα, Θεούλη μου… ό,τι πει ο Ρόμαν τέλος πάντων.
Είπατε ότι δουλεύατε και στο Χρηματιστήριο, ως αντικρίστρια παρακαλώ (καλέ, πόσο μορφωμένη είστε; σκιάζομαι) και ότι σπουδάζατε διακοσμητική εσωτερικών χώρων. Με μια απορία ζω: πότε τα προλαβαίνατε όλα αυτά; Εσείς δεν είστε γυναίκα, είστε το παιδί θαύμα. Μιλήσατε και για τα παιδικά σας χρόνια, ότι γεννηθήκατε στα Βριλήσσια (γνωρίζω το Δήμαρχο, να του πω να σας κάνει καμιά ευκολία;) ότι χώρισαν οι γονείς σας (και μαζί με τους δικούς σας και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά δεν το κάνανε θέμα) ότι μένατε πότε στο Κιάτο, πότε στην Καλαμάτα (ωραία μέρη είναι αυτά, θα με φιλοξενήσετε αν έρθω;) και τελικά ότι ξαναπαντρεύτηκε η μητέρα σας. Τώρα επιτέλους ησύχασα.
Θυμάμαι μια γριά, απ’ όλες αυτές τις οικογένειες που έχετε βοηθήσει, πώς είχε ενθουσιαστεί και συμμετείχε, τι λέω, πρωτοστατούσε στο γκρέμισμα. Είχε πάρει ένα εργαλείο στα χέρια, σφυρί ήταν, σκεπάρνι, βαριοπούλα, θα σας γελάσω, δεν έχω τεχνικές γνώσεις, μπορείτε να μου κάνετε σεμινάριο, κυρία Φειδά μου; Αλλά να μη μου το χρεώσετε ακριβά. Εσείς που είστε η πριγκίπισσα των φτωχών, φανείτε γενναιόδωρη και σε μένα. Εκείνη τη γριά που ορμούσε ακάθεκτη πάνω στα ντουλάπια και στα ντουβάρια, πολύ τη χάρηκα. «Γιούρια!» η γρέτζω. Το δόλιο το μπιντέ βέβαια, πολύ τον λυπήθηκα. Τον ξεριζώσατε άσπλαχνα (ξέρετε πόσα ποδαράκια έχει πλύνει αυτός στην καριέρα του; για να μη μιλήσουμε για άλλα μέλη…) και τον πετάξατε στα σκουπίδια. Εδώ θα σας μαλώσω. Για την ανακύκλωση φροντίζετε; Δεν πιστεύω με όλα αυτά τα μπάζα που βγάζετε από τα σπίτια, να επιβαρύνετε το περιβάλλον. Δεν θα το περίμενα ποτέ από μια πριγκίπισσα.

Μετά, όταν τους κάνατε το σπίτι αγνώριστο, αριστοκρατικό όπως εσείς, όλη η οικογένεια, η γριά, το ζευγάρι, τα παιδιά, οι συμπέθεροι, σας φιλούσαν και σας έτριβαν τα χέρια. Σας κοίταζαν με λατρεία. Εκείνη τη στιγμή, κυρία Φειδά μου, στοιχηματίζω ότι θα είχατε ανεβεί στα ουράνια. Δεν είναι και λίγο, να είσαι ίνδαλμα των φτωχών. Και τώρα, μια αδιάκριτη ερώτηση: Μήπως έχετε πολιτικές βλέψεις; Μήπως θέλετε να γίνετε σαν την Εβίτα Περόν ένα πράγμα; Αχ, κυρία Φειδά μου, πολύ με συγκινείτε. Αναρωτιέμαι πώς θα το αντέξω.

www.bibliofagos.vasilikipitouli.gr